Trump besøgte overraskende klimatopmødet – og blev nidstirret af Greta Thunberg

Donald Trump aflagde overraskende et kort besøg ved FNs klimatopmøde. Efterfølgende lod han til at håne Greta Thunbergs vrede tale.

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har åbenlyst ikke meget til overs for USAs præsident Donald Trump, som da også hånede hende på sinTwitter-profil i går. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Hofstetter/Reuters/Ritzau Scanpix

Det var egentlig slet ikke planen, at Donald Trump skulle dukke op til FNs klimatopmøde. Talerstolen var alligevel kun til rådighed for de lande, som havde nye klimaplaner at præsentere, og Trump – som har besluttet at trække USA fra Paris-klimaaftalen – havde besluttet, at han havde vigtigere ting at tage sig til.

Alligevel dukkede præsident Trump sammen med sin vicepræsident Mike Pence pludselig op blandt tilhørerne. Han lyttede til taler fra Indiens premierminister Narendra Modi og fra den tyske kansler Merkel. Han klappede, og ti minutter senere forlod han så salen igen – for at deltage i et møde om religionsfrihed.

Trumps besøg gik dog ikke ubemærket hen.

Kort efter at Trump trådte ud af salen, indtog New Yorks tidligere borgmester og milliardær Michael Bloomberg talerstolen.

»Tak for at være her, præsident Trump. Forhåbentlig vil vores drøftelser her være brugbare for dig, når du skal formulere en klimapolitik,« sagde Bloomberg ifølge The New York Times og modtog klapsalver fra salen.

Eftersom Trump smuttede tidligt fra arrangementet gik han glip af den svenske klimaaktivist Greta Thunbergs følelsladede tale, hvori hun rettede en vred kritik mod verdens ledere.

Greta Thunberg, klimaaktivist

»I har stjålet mine drømme og min barndom med jeres tomme ord.«


»Jeg burde slet ikke stå heroppe. Jeg burde være i skole. I ser håb i os unge mennesker – hvordan vover I? I har stjålet mine drømme og min barndom med jeres tomme ord,« sagde hun med tårer i øjnene.

Trump lader dog til at have set talen online efterfølgende. I hvert fald lod han efterfølgende til at håne talen på sin Twitter-profil.

»Hun ligner en meget glad ung pige, der ser frem til en lys og vidunderlig fremtid. Så skønt at se,« skrev Trump – sandsynligvis sarkastisk – i et tweet, hvor han henviste til en video af den rasende Thunberg.

Senere på dagen krydsede Trump og Thunberg hinanden. En video viser, hvordan Thunberg med korslagte arme nidstirrer den amerikanske præsident, som ankommer til mødet om religionsfrihed.

Foruden at trække USA fra Paris-aftalen og dermed fritage USA fra internationale klimaforpligtelser har Trump-regeringen tilbagerullet en række tiltag, der skulle nedbringe USAs udledning af CO2.