Ingen får mere taletid end Danmark ved stort klimatopmøde: Store lande nægtet adgang til talerstol

Flere af verdens største lande får ikke lov til at gå på talerstolen ved dagens klimatopmøde i New York. De er simpelthen ikke grønne nok.

FNs generalsekretær, António Guterres, har eftertrykkeligt anmodet deltagerne ved dagens klimatopmøde om at »medbringe planer, ikke taler«. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE KEITH

Danmark vil formentlig være det land i verden, som får mest taletid ved FNs stort anlagte klimatopmøde, som afholdes i New York senere mandag. I 12 minutter skal danskere indtage talerstolen, som kun er tilgængelig i tre minutter ad gangen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har talt om Danmarks grønne omstilling, og også Københavns overborgmester, Frank Jensen, Mærsk-formand Søren Toft og Ørsted-direktør Henrik Poulsen skal holde korte taler.

Mens Danmark får lang taletid, er flere store lande blevet nægtet adgang til talerstolen. Det skriver blandt andre avisen Financial Times.

I et usædvanligt træk har FNs generalsekretær, António Guterres, besluttet, at udelukkende lande, som stopper opførelsen af nye kulkraftværker, reducerer statsstøtten til fossile brændstoffer og forpligter sig at blive CO2-neutrale i senest 2050, har adgang til topmødet.

Det medfører, at store lande som Japan og Sydafrika vil blive blokeret fra talerstolen, da de har planlagt at bygge nye kulkraftværker. USA, som trækker sig fra Paris-klimaaftalen, vil også blive blokeret – præsident Donald Trump ventes slet ikke at dukke op til mødet.

Også Australien samt Saudi-Arabien og Brasilien – som begge har kritiseret klimaaftalen – er blevet ekskluderet.

António Guterres har i invitationen til mødet understreget, at deltagerlandene skal »medbringe planer, ikke taler«. Det ventes derfor, at flere lande vil løfte sløret for nye klimamål og slutdatoer for brugen af kul under eftermiddagens møde.

Milliardstøtte til udviklingslande

Det kan muligvis forklare, hvorfor både Indien og Kina er blevet inviteret til at gå på talerstolen ved topmødet. Ingen lande i verden opfører flere nye kulkraftværker end de to nationer – men alligevel fremgår det af mødets dagsorden, at Indiens premierminister, Narendra Modi, og en repræsentant for Xi Jinping vil få taletid.

Ifølge den britiske avis The Telegraph kan det skyldes, at de vil love enorme milliardbeløb i støtte til udviklingslande. Det er stadig uklart, om de to lande også vil præsentere nye mål for udledningen af CO2.

Kina er verdens største CO2-udleder og står for 27 procent af klodens samlede udledning. Kina forventer først, at landets CO2-udledning vil toppe i 2030, skriver Reuters.

De 195 underskrivere af Paris-aftalen forpligtede sig til at holde den globale temperaturstigning under to grader. De nuværende løfter og klimamål er dog ikke nok til at nå det mål og vil resultere i en temperaturstigning på omtrent tre grader ved århundredets afslutning, skriver Financial Times.

Den danske regering har som mål at sænke Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

I nat dansk tid kunne Mette Frederiksen i New York fortælle, at den danske pensionssektor frem mod 2030 vil investere 350 milliarder kroner i den grønne omstilling.

Læs mere om det omfattende løfte her.