Syv timer før Mette Frederiksen lukkede Danmark, advarede EU mod netop det

Den danske regering vil lukke grænserne for udlændinge i kampen mod coronavirussen. Det er i direkte strid med, hvad EU-Kommissionen netop har anbefalet.

»Ethvert skridt, der bliver taget, må have de rette proportioner,« sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tidligere fredag. Hun vil næppe være af den opfattelse, at lukningen af danske grænser er af sådan karakter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie Lecocq

Den danske regerings beslutning om at lukke de danske grænser fra middagstid lørdag vil ikke falde i god jord hos EU-Kommissionen i Bruxelles.

På et pressemøde fredag aften meddelte Mette Frederiksen (S), at Danmarks grænser mod udlandet vil blive lukket fra klokken 12 lørdag. Mens danske statsborgere til hver en tid vil kunne komme hjem, vil udlændinge skulle have et »anerkendelsesværdigt formål« for at krydse grænsen, slog statsministeren fast.

Ræsonnementet bag det drastiske tiltag er, at fortsat rejseaktivitet ind i Danmark vil underminere den indsats og de omfattende tiltag, regeringen har lanceret de seneste dage i kampen for inddæmme og forsinke coronavirussen.

Det er en beslutning, der er uden fortilfælde i dansk historie i fredstid, og det er efter alt at dømme også et træk, som EU vil have vanskeligt ved at acceptere.

Tidligere fredag adresserede EU-Kommissionens tyske formand, Ursula von der Leyen, således netop grænsespørgsmålet ved et pressemøde om EU-Kommissionens indsats mod coronavirussen.

»Generelle indrejseforbud bliver ikke opfattet som det mest effektive af WHO (verdenssundhedsorganisationen, red.). Derudover har det en social og økonomisk slagside; det forstyrrer folks liv og forretninger på tværs af grænserne,« sagde Ursula von der Leyen.

»Med andre ord: Ethvert skridt, der bliver taget, må have de rette proportioner,« slog hun fast.

Hun pegede i stedet på udvidede helbredstjek af indrejsende ved grænser som et tiltag, medlemslandene kunne introducere for at undgå, at virussen spreder sig. Kommissionen vil mandag præsentere retningslinjer for, hvordan medlemslandene kan gennemføre helbredstjek ved deres grænser.

Fredag aften henviser Ursula von der Leyens talsmand til fredagens pressemøde som replik til den danske regerings bebudede grænsekontrol.

Dansk enegang

Derudover understregede den tyske kommissionsformand, at det er afgørende med koordinering mellem medlemslande, såfremt man skal lykkes med at holde coronavirussen i ave.

»Hvis et tiltag skal være effektivt, skal det være koordineret på EU-plan. Medlemslande – især de, som er naboer – er nødt til at arbejde tæt sammen,« sagde Ursula von der Leyen.

Det fremgik af pressemødet i Statsministeriet, at den danske regering har orienteret de berørte nabolande, Sverige og Tyskland, ligesom man fredag aften også har underrettet EU-Kommissionen om det drastiske skridt.

Ursula von der Leyen, kommissionsformand

»Hvis et tiltag skal være effektivt, skal det være koordineret på EU-plan.«


Tidligere fredag meddelte Tjekkiet, at man har lukket sine grænser, mens Polen følger trop og gør det samme fra søndag. Det er de eneste tre lande i EU, der har taget det vidtgående skridt.

Da den danske regering onsdag aften meddelte, at det offentlige Danmark vil være lukket i to uger, var man ligeledes forrest i feltet. På det tidspunkt var det kun det hårdt trængte Italien, der havde gjort noget lignende. Siden har en lang række EU-lande fulgt trop og indført lignende tiltag.

Den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, har fredag aften opfordret til, at man indretter kontrollen på en måde, der ikke går ud over rejsende mellem Sverige og Danmark. Justitsminister Nick Hækkerup (S) fastslog dog på pressemødet, at der forventeligt vil blive kø ved grænserne, og at pendlere må forvente en vis form for gene.

Til gengæld fremgik det af regeringens pressemøde, at transportører af varer og gods fortsat vil have adgang til Danmark.

»Det vil stadig være muligt – og det vil være helt nødvendigt – at transportere fødevarer til Danmark, medicin og andre forsyninger, som for eksempel er nødvendige for vores industriproduktion. Men alle turister, alle rejser, alle ferier og alle udlændinge, der ikke kan bevise, at de har et anerkendelsesværdigt formål med at indrejse til Danmark, vil fremover blive afvist på den danske grænse. Danske statsborgere kan altid komme ind i Danmark,« sagde Mette Frederiksen.

Det er ikke første gang, Danmark er i karambolage med EU i grænsespørgsmål. EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet har gentagne gange opfordret skiftende danske regeringer til at ophæve den den midlertidige grænsekontrol, der har været i kraft siden januar 2016.

Michael Alsen er Berlingskes korrespondent i Bruxelles