Skal jeg være bange for TikTok? Her er alt, du skal vide om Trumps opgør med en af verdens mest populære apps

Først var det telegiganten Huawei, der påkaldte sig Donald Trumps vrede. Nu har den amerikanske præsident set sig sur på en populær kinesisk-ejet videotjeneste. Men kan Trump overhovedet forbyde Tiktok? Og hvorfor må kineserne ikke selv bruge den populære app? Nye læsere kan begynde her.

 
Donald Trump set sig sur på en populær kinesisk-ejet app og snakker om et forbud. Men kan Trump overhovedet forbyde TikTok? Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg. Fold sammen
Læs mere

Donald Trumps budskab var så kort og kontant, at det snildt havde passet ind i et af de 15 sekunder lange videoklip, der har gjort TikTok berømt.

»Jeg har denne magt. Jeg kan gøre det med et præsidentielt dekret,« sagde den amerikanske præsident om muligheden for at forbyde TikTok.

Udtalelsen var en markant optrapning af konflikten mellem Trump-regeringen og en app, der hævder at have 800 millioner aktive brugere. Men hvad ligger der bag Trumps trusler? Og hvorfor har også Datatilsynet i Danmark indledt en undersøgelse af TikTok? Få svarene her.

Hvorfor vil Trump forbyde TikTok?

TikTok er mest kendt for korte og komiske videoklip, og det er en populær genre. Appen har 40 millioner brugere bare i USA. Men videotjenesten er ejet af det kinesiske selskab Bytedance med base i Beijing, og det er et problem, mener Trump-regeringen.

Det er nemlig et spørgsmål om »national sikkerhed,« hvis de kinesiske myndigheder kan opsamle personlige data om millioner af amerikanere. USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, har således hævdet, at appen »sender data direkte til det kinesiske kommunistparti«.

Et forbud er dog ikke bare et forbud. Den mildeste variant ville være at forbyde visse offentligt ansatte at bruge appen. Den mest vidtrækkende ville være at forbyde amerikanske virksomheder at samarbejde med den kinesiske ejer. Det ville tvinge appen ud af både Googles og Apples app-universer.

Hvad er reaktionen på Trumps trusler?

Truslen mod TikTok er en del af den amerikanske regerings langvarige handelskonflikt med Kina. Derfor kommer den ikke uventet. Trump-regeringen har tidligere brugt argumenter om national sikkerhed i sin kritik af den kinesiske telegigant Huawei.

Men modsat Huawei, der bygger fremtidens telenet i flere europæiske lande, så kontrollerer TikTok ikke kritisk infrastruktur. Den amerikanske menneskeretsgruppe ACLU hævder, at Trumps forslag er »til fare for ytringsfriheden,« og reaktionen er rødglødende blandt flere influencere i USA, der har samlet millioner af følgere på tjenesten.

Med truslen har Trump-regeringen samtidig rettet skytset mod en af de få udenlandske konkurrenter til Facebook og Googles YouTube. Redaktøren for det amerikanske magasin Wired har kaldt angrebet på TikTok for »en gave fra himlen« til Facebook.

Under alle omstændigheder kan tjenesten være på vej ud af kinesiske hænder. Allerede inden Trumps udmelding var en anden amerikansk techgigant, Microsoft, i forhandlinger om at overtage TikToks forretning i USA.

Hvad siger Kina til det hele?

TikTok har de senere måneder målrettet forsøgt at lægge symbolsk afstand til sin kinesiske majoritetsejer. I maj hyrede TikTok i USA en tidligere Disney-chef, Kevin Mayer, ligesom virksomheden hævder at have hyret over 1.000 lokaltansatte i USA alene det sidste år.

Men hjemme i Kina ser regeringen fortsat virksomheden som kinesisk. En talsmand for udenrigsministeriet sagde forleden, at »USA fremsætter anklager og trusler mod kinesiske selskaber uden grund«.

Paradoksalt har brugere i Kina dog ikke lov at bruge TikTok. På det kinesiske marked findes en særlig censureret version af appen ved navn Douyin. Den fungerer næsten identisk rent teknisk, men er underlagt strenge regler fra etpartistyret.

Følger Europa i USAs fodspor?

De seneste to år har USAs advarsler om Huawei bragt den kinesiske producent i modvind i Europa. Storbritannien besluttede for nylig at udfase Huawei fra sit kommende telenet i løbet af de kommende år. Går det på samme måde med TikTok?

Hvis bekymringen er kinesisk kontrol med de følsomme data, så er problemet det samme for europæiske brugere. Måske endda større. Virksomheden har tidligere lovet, at ingen europæiske data sendes til Kina. Men i januar indrømmede den daværende topchef for TikTok, Alex Zhu, at moderatorer i Kina havde haft ansvar for indhold fra Europa.

Datatilsynet i Danmark indledte 30. juni en undersøgelse med samme problemstilling. Og på EU-niveau er der nedsat en taskforce, der skal undersøge TikToks databehandling.

Et forbud ligger imidlertid ikke i kortene. Kravet fra myndighederne i de europæiske lande vil være at bringe orden i datasikkerheden.

Det krav har den kinesiske ejer tilsyneladende allerede forsøgt at komme i forkøbet. Den britiske avis The Sun skriver mandag, at ByteDance til september vil flytte sit hovedkvarter fra Beijing til London. Det har ByteDance dog endnu ikke bekræftet.

Hvordan skal det dog ende?

For Donald Trump er striden om TikTok endnu et slag, hvor han op til det kommende valg kan vise sine tilhængere, at han forsvarer USA mod truslen fra Kina. Men meget tyder på, at konflikten kan finde en anden løsning end et forbud.

Microsoft bekræftede natten til mandag, at man er i forhandlinger om at købe TikToks amerikanske aktiver. Microsoft understregede, at det skete »efter en samtale mellem Microsofts topchef, Satya Nadella, og præsident Donald J. Trump.«

»Hvis Det Hvide Hus slår denne løsning ihjel, så ved vi, at det ikke handler om national sikkerhed,« skriver analytikeren Alex Stamos på Twitter.

Et salg vil forvandle Microsoft fra en lettere støvet leverandør af kontorsoftware til en reel konkurrent til Facebook. Samtidig kan salget fratage Kina landets første og største eksportsucces inden for sociale medier – for en klækkelig sum, naturligvis.