Roundup er ikke ulovligt i Danmark – men nu har sprøjtegiften givet endnu en amerikaner kræft

En domstol i San Francisco mener, at sprøjtegiften Roundup har givet en landmand i Californien kræft. Nu skal retten tage stilling til, om producenten Monsanto har ansvaret.

Er udkrudsmidlet Roundup kræftfremkaldende eller ej? USA og EU er tilsyneladende uenige. Nu har endnu en amerikansk landmand fået medhold i sin anklage om, at sprøjtemidlet har givet ham kræft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en landmand i Californien er blevet syg med kræft af at bruge sprøjtegiften Roundup.

Selv om pesticidproducenten Monsanto og dets moderselskab Bayer tidligere har fastholdt, at sprøjtemidlet ikke er kræftfremkaldende, har en jury i San Francisco nu enstemmigt givet en landmand medhold i det modsatte:

Edwin Hardemann fik kræft af at bruge Roundup, lyder det i domskendelsen, ifølge BBC. Nu skal juryen tage stilling til, om Monsanto og Bayer er ansvarlige for kræft.

Det er den anden amerikanske retssag, som en amerikansk landmand har vundet mod kemikoncernen Bayer. I 2018 fik Dwayne Lee Johnson også medhold i sin anklage mod producenten – som han mente var ansvarlig for hans kræftdiagnose – og blev belønnet med en erstatning på 1,9 milliarder kroner.

Roundup er stadig lovligt i Danmark og EU, selv om der har været en lang diskussion om, hvorvidt det bør forbydes. Sprøjtegiften, der er en af de mest almindeligt brugte i verden, indeholder nemlig stoffet glyphosat – og dét stof er kræftfremkaldende, konkluderede i hvert fald FNs sundhedsorganisation WHO i 2015.

Men den konklusion er EUs agentur for fødevaresikkerhed, Efsa, ikke enig i. Her lyder vurderingen derimod, at glyphosat er helt uskadelig i de koncentrationer, som stoffet har i sprøjtemidlet Roundup – både for dem, der bruger sprøjtegiften og dem, spiser fødevarer, som er blevet sprøjet med midlet.

En ny tilladelse til brug af stoffer med glyphosat blev vedtaget i EU i 2017. Ifølge den må både landbrug og private benytte sig af sprøjtemidlet Roundup indtil 2022. Det stemte Danmark blandt andet for.

Ifølge Wall Street Journal er der i USA er 11.200 landmænd, gartnere og landskabsarkitekter, der har sagsøgt Bayer med anklager om, at Roundup er årsag til kræft. I 2019 vil der være seks andre sager, der finder sted. Bayer har udtrykt skuffelse over juryens afgørelse tirsdag, men »tror fortsat på«, at Roundup ikke giver kræft, skriver Wall Street Journal.

Advokaterne for Edwin Hardemann, som har fået medhold i sin første anklage, er glade for juryens afgørelse. Nu fokuserer de på næste runde i retssagen, hvor de mener at kunne bevise, at Monsanto og Bayer ikke har haft en »ansvarlig, objektiv tilgang til sikkerheden af Roundup«.

Ifølge advokaterne fik Hardemann kræft i de hvide blodceller – non-Hodgkin lymfom-kræft – efter han i 26 år jævnligt havde benyttet sig af Roundup til at bekæmpe ukrudt på sin grund i det nordlige Californien.