Ny app sporer coronavirus: Har du delt togkupé med en smittet?

Din telefon afslører, om du har delt kontor eller klasselokale med en person, der er smittet med den frygtede coronavirus. Masseovervågning kan begrænse smitten, hævder de kinesiske myndigheder.

 
En ny app hævder at kunne spore, om du har været i nærheden af en person smittet med coronavirus Fold sammen
Læs mere

Myndighederne i Kina er kendt for at indsamle store mængder data om borgernes færden.

Nu kan den omfattende overvågning blive en fordel i kampen mod den frygtede coronavirus.

Det hævder landets myndigheder efter lanceringen af app, der angiveligt kan kortlægge smitterisiko helt ned på individniveau.

Mobilappen ved navn »close contact detector« sammenkører store mængder data om borgernes bevægelsesmønstre med oplysninger om arbejdsplads, bolig, skole og kendte sygdomstilfælde.

På den baggrund hævder myndighederne at kunne fastslå, om du har været i nærkontakt med en smittet, en mulig smittet eller et »mildt tilfælde«.

»Det omfatter nære kolleger, klassekammerater eller folk, der bor i samme bygning,« skriver det statslige kinesiske nyhedsbureau, Xinhua, om den statsligt udviklede app.

De kinesiske myndigheder har lanceret en app, der kan fortælle, om du har siddet ved siden af en coronasmittet i toget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screendump.

Dommen fældes blandt andet på baggrund af et væld af data fra kinesiske luftfartsselskaber, togselskaber, transportministeriet og sundhedsmyndighederne.

Myndighederne oplyser ikke, hvordan appen identificerer »nære kolleger«, eller om den opsamler data om telefoner, der befinder sig i nærheden. Men resultatet beskrives som »præcist, pålideligt og autoritativt«.

Forretningsmand blev sporet af kamera

De kinesiske myndigheder lægger ikke skjul på, at de gør brug af landets omfattende sikkerhedsapparat i kampen mod den smitsomme virus.

En kinesisk forretningsmand fra millionbyen Hangzhou har berettet, hvordan politiet bankede på, da han kom hjem fra en biltur til en naboby. Politiets kameraer havde registreret hans nummerplade i en naboby med et sygdomstilfælde, og nu bad de ham blive inden døre i 14 dage.

Da han vovede sig udendørs efter 12 dage, blev han igen opsøgt af politiet, fordi hans ansigt lyste op på et overvågningskamera med ansigtsgenkendelse, fortalte han til nyhedsbureauet Reuters.

»De kan i bund og grund spore vores bevægelse med kunstig intelligens og big data når som helst og hvor som helst,« sagde forretningsmanden.

Det fremhæver både myndighederne og kinesiske tech-firmaer nu som en afgørende fordel.

Et firma hævder, at deres sikkerhedskameraer kan scanne gader for mennesker med tegn på feber med en nøjagtighed på 0,3 grader og genkende ansigter, selv når folk har ansigtsmasker på.

Også kinesiske teleselskaber fremhæver, hvordan deres data kan hjælpe med at fastlægge borgernes færden.

Overvågning er en fordel

Ifølge Reuters udsendte China Mobile i sidste uge en SMS til kunder i hovedstaden Beijing om, at de kunne få udleveret deres lokationsdata for de seneste 30 dage.

Kinesiske mobilnumre er siden 1. december sidste år blevet sammenkædet med obligatoriske billeder af ejerens ansigt.

Erfaringer fra tidligere epidemier viser, at data fra mobiltelefoner kan være et effektivt redskab til begrænsninger af smittetilfælde. De viser også, at manglende vejledning i fortolkning af data risikerer at sprede panik.

De kinesiske myndigheder fremhæver nutidens masseovervågning som den afgørende forskel fra bekæmpelsen af SARS-epidemien, der kostede 800 livet i 2003. Antallet af dødsofre for coronavirus passerede mandag 1.000, mens flere end 42.000 er smittet i Kina.

»Vi skal bruge denne teknologi til fulde for at finde kilden til infektionen og afskære den,« sagde epidemiologen Li Lanjuan på kinesisk stats-TV.