Nu går unge tyskere i svenske Gretas fodspor: »Klimakrisen venter ikke på, at vi bliver studenter«

Mens den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg diskuterer klima på verdenstopmødet i Davos, har hendes klimastrejke for alvor bredt sig til Tyskland. Tusinder går fredag på gaden for at sende et klart signal til landets kulkommission: Vi vil af med kul nu.

Greta Thunbergs ugentlige klimaskolestrejke har bogstaveligt talt dannet skole. I 50 byer i Tyskland strejker elever og studerende. Fredag er det kulkommissionens afsluttende møde, der er omdrejningspunktet. De unge vil af med kullet hurtigst muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix

»Dinosaurerne troede også, at de havde tid,« stod der på skiltet fredag, da 30.000 skoleelever og studerende i Tyskland droppede undervisningen for i stedet at demonstrere for klimaet.

Fredag strejkes der i 50 byer, og budskabet til landets politikere og ikke mindst kulkommissionen er klart: Drop kullet, og sats på grøn energi.

Det har udløst stor debat i Tyskland, at elever og studerende nedlægger undervisningen. De studerende er dog ikke i tvivl. Klimaet kan ikke vente. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix.

Slutspil om kul

Merkel-regeringen nedsatte i foråret en 28 mand stor kulkommission, der skal fremlægge en plan for, hvordan Tyskland kan vinke farvel til kul. 35 pct. af Tysklands strøm kommer fortsat fra kul. Det er en af årsagerne til, at den tyske regering sidste år måtte melde ud, at den ikke når sine klimamål for 2020. Efter atomulykken i Fukushima i Japan i 2011 besluttede Tyskland at udfase atomkraft.

Men kulkommissionen har haft svært ved at blive enig. Inden COP24 i Katowice i Polen i december meddelte kommissionen, at den havde brug for mere tid. Det afgørende møde forventes i stedet at blive afholdt fredag i Berlin.

Der udvindes kul i tre delstater i Østtyskland (Sachsen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg) og i Nordrhein-Westfalen. Ifølge Kommissionen er 60.000 beskæftiget med brunkul i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters /Ritzau Scanpix.

»Hold op med at sjakre med vores fremtid«

Men nu har tyske elever og studerende i bevægelsen #Fridayforfuture fået nok. Inspireret af den 16-årige svenske miljøaktivist Greta Thunberg har de sendt et brev til kulkommissionen under overskriften »Det er os, der er fremtiden«.

Fredag vil der være demonstrationer både foran Erhvervsministeriet i Berlin, hvor Kommissionen mødes, og foran den tyske Forbundsdag.

Ifølge Luisa Neubauer, en af initiativtagerne, har de unge ikke andet valg end at strejke: »Klimakrisen venter ikke på, at vi bliver studenter,« siger hun til avisen Der Tagesspiegel.

Flertal vil af med kul

En ny måling fra den tyske TV-kanal ZDF viser, at de unge har stor opbakning i befolkningen. 3/4 af tyskerne mener, at det skal gå hurtigt med at udfase kul fra det tyske energisystem, mens 25 pct. mener, at det ikke haster.

Målingen viser imidlertid også, at de delstater i Østtyskland, som har mange arbejdspladser i klemme (Sachsen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg) er stærkt bekymrede. Her mener 61 pct., at Tyskland skal tage sig god tid.

Med delstatsvalg i sigte i Sachsen og Brandenburg er udfasningen af kul blevet en politisk varm kartoffel. Det skyldes også, at partiet Alternative für Deutschland, der i forvejen står stærkt i delstaterne i øst, har markeret sig som »kulforkæmpere«.

Allerede inden kommissionen har barslet, har kansler Angela Merkel holdt møder med ministerpræsidenter i de berørte delstater. Det gælder også Nordrhein-Westfalen i det gamle Vesttyskland, hvor der også udvindes kul. Samlet set vurderes der at være 60.000 beskæftigede inden for brunkul.

De unge i Tyskland er ikke ene om at demonstrere. Ansatte i kulmineindustrien – både i øst og vest – er også gået på gaden. De ønsker at bevare kulindustrien i Tyskland. Lige inden jul lukkede den sidste stenkulmine i Bottrup i Ruhr-distriktet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix.

Slutdato

Netop den økonomiske kompensation og planer for nye arbejdspladser forventes at blive den største knast for kulkommissionen. En anden hård knast er, hvornår det sidste kulkraftværk skal lukkes.

Lykkes det ikke for kommissionen at blive enig fredag, skal de på den igen 1. februar. I givet fald vil de berørte ministerpræsidenter blive indkaldt til møde hos kansler Merkel dagen før.

Erhvervsminister taler med de unge

Erhvervsminister Peter Altmaier (CDU) vil fredag mødes med de unge demonstranter i Berlin. Til nyhedsmagasinet Der Spiegel udtaler han, at han altid glæder sig over, at unge gør brug af deres ret til demonstrere.

»Om de skal gøre det i skoletiden, må de afklare med deres lærere,« lyder det fra erhvervsministeren.