»Nok er nok«: Østrigs kansler Sebastian Kurz udskriver valg i Østrig efter skandalevideo

Østrigerne skal til valg. På en pressekonference lørdag meddelte den konservative kansler Sebastian Kurz, at han ikke længere har tillid til sin koalitionspartner Frihedspartiet, FPÖ. Det sker efter, at det kom frem i en video, at vicekansler Heinz-Christian Strache var villig til at tage imod penge fra en russisk rigmand.

Østrigs konservative kansler Sebastian Kurz valgte lørdag aften at udskrive nyvalg efter offentliggørelse af skandalevideoen med hans vicekansler fra Frihedspartiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER

Østrigerne skulle vente i otte stive timer. Mange af dem var ved at miste tålmodigheden og demonstrerede foran det østrigske statsministerium, hvor kansler Sebastian Kurz overvejede sin politiske situation. »Udskriv nu valg,« blev der råbt udenfor bygningen.

Lidt over klokken 12 havde vicekansler Heinz-Christian Strache fra Frihedspartiet allerede meddelt, at han træder tilbage.

Det skete efter, at tyske medier havde offentliggjort en video, hvor Strache var blevet lokket i en fælde. I videoen kan man se, hvordan Strache var villig til at tage imod penge fra en niece til en russisk oligark - og som modydelse sikre oligarken lukrative offentlige kontrakter.

Senere på dagen blev der offentliggjort en anden video, hvor Strache påstod, at Sebastian Kurz har deltaget i »sexorgier i narko-baglokaler.« Videoerne er to år gamle og optaget i et luksus sommerhus på Ibiza. Det er fortsat uklart, hvem der står bag videoerne, og hvad motivet er.

Kurz lod vente på sig

Egentlig skulle kansler Kurz være trådt frem foran medierne lørdag klokken 14. Men han forsøgte åbenbart at redde sin koalitionsregering.

Klokken 19.45 mødte han frem foran pressen og slog fast, »at nok var nok.« Koalitionen bestående af Kurz’ konservative parti og Frihedspartiet havde opnået mange indholdsmæssige resultater. Men Kurz havde også måtte tåle meget - i form af FPÖs tætte samarbejde med stærke højreorienteret kræfter og senest offentliggørelsen af et digt, hvor en viceborgmester i Adolf Hitlers hjemby, Braunau, havde sammenlignet flygtninge med rotter.

Ifølge Kurz var FPÖ dermed begyndt at skade Østrigs anseelse. Lørdag meldte endnu en efterretningstjeneste ud, nemlig den tyske, at landet ikke vil dele følsomme oplysninger med Østrig, da man frygter, at Østrig har for tætte forbindelser til Ruslands præsident Vladimir Putin. Sidste år inviterede den østrigske udenrigsminister Karin Kneissl Putin med til sit bryllup.

Tillige slog Kurz fast, at hans sonderinger havde vist, at FPÖ ikke havde erkendt situationens alvor.

Den østrigske regering bestående af det konservative parti (ÖVP) og Frihedspartiet (FPÖ) er nu historie. Regeringen blev dannet i efteråret 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Florian Wieser.

Hurtigt nyvalg

Valget skal finde sted »så hurtigt som muligt«, og Kurz håber at kunne danne en ny regering, der kan fortsætte reformer.

Regeringens sammenbrud er et stort tilbageslag for Kurz, der dannede regering med Frihedspartiet efter valget i efteråret 2017. Dengang blev han af flere betegnet som en »politisk rockstjerne« eller på tysk en »Wunderwuzzi« - altså en slags politisk vidunderdreng. Kurz var 30, da han blev kansler.

Fra starten satsede Kurz på, at han ved at samarbeje med Frihedspartiet kunne inddæmme partiets mere højre-radikale kræfter. Med offentliggørelsen af dagens video er denne strategi åbenlyst slået fejl.

Skandale kan nå EP-valg

Frihedspartiet indgår i den nye alliance EAPN – Den Europæiske Alliance af Folk og Nationer – med blandt andet Marine Le Pens parti og Dansk Folkeparti op til valget til Europa-Parlamentet. I en ny måling står Frihedspartiet i Østrig til 23 procent af stemmerne.

Lørdag mødtes de EU-skeptiske partier til et stort valgmøde i Milano. FPÖs spidskandidat, Harald Vilmsky, skulle have deltaget, men valgte at blive hjemme.

EAPN-gruppen håber efter valget til Europa-Parlamentet at kunne overtale flere højreorienterede partier til at tilslutte sig gruppen. En række partier, såsom det polske Lov og Orden Parti og Sverigedemokraterna, er imidlertid særdeles skeptiske. De frygter, at gruppen har for tætte bånd til Putin. Denne bekymring er næppe blevet mindre efter den østrigske afsløring.

Præsident roser journalister

Det er fortsat uklart, hvem der har orkesteret videoen fra Ibiza.

Lørdag aften roste Østrigs præsident A. Van der Bellen journalisterne:

»Den fjerde magt har til fulde varetaget sit ansvar,« lød det.

Ifølge præsidenten gælder det nu om at genskabe tilliden til landets institutioner - både internt i Østrig og forhold til udlandet. Derfor er det også med præsidentens ord nødvendigt med nyvalg.

Præsidenten slog også fast, at billederne havde efterladt et forkert indtryk af Østrig:

»Sådan er vi ikke ikke; sådan er Østrig simpelthent ikke.«