Lokkedue-video med russiske hvidvaskpenge og sexanklager fælder Østrigs vicekansler

Mindre end 24 timer efter at tyske medier offentliggjorde en afslørende video med Østrigs højrenationale vicekansler, måtte vicekansleren træde tilbage. I videoen er han klar til at tage imod hvidvaskpenge fra Rusland, ligesom han beskylder Østrigs kansler for at have deltaget i sexorgier. Lørdag aften erklærede kansler Sebastian Kurz, at han vil udskrive valg.

Lødag trådte den østrigske vicekansler Heinz-Christian Strache tilbage. Det skete, efter at tyske medier havde offentliggjort en video, hvoraf det fremgår, at formanden for Frihedspartiet var villig til at tage imod ulovlig valgkampstøtte fra en russisk oligark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Florian Wieser/EPA/Ritzau Scanpix

To toppolitikere mødes med en stenrig russisk kvinde i luksuriøst sommerhus på Ibiza. I over seks timer diskuterer de, hvordan den rige kvinde kan omgå partistøtteloven og donere store summer til toppolitikernes parti. Som modydelse vil politikerne, der står til at komme i regering, hjælpe kvinden med statslige kontrakter og overtagelse af en af landets største aviser, Krone-avisen.

Det fremgik af en to år gammel video med Heinz-Christian Strache – vicekansler i Østrig og formand for Frihedspartiet, FPÖ – i hovedrollen.

Videoen, der fredag aften blev offentliggjort af to tyske medier, Der Spiegel og Süddeutsche, slog ned som i bombe i Wien. Mindre end 24 timer senere måtte Heinz-Christian Strache træde tilbage.

Den konservative kansler, Sebastian Kurz, tog konsekvensen af videoen og valgte lørdag aften at erklære, at han vil udskrive valg i Østrig hurtigst muligt.

I de senere uger har kansleren flere gange taget afstand fra sin koalitionspartner – eksempelvis da en viceborgmester i Braunau am Inn offentliggjorde et digt, hvori han sammenlignede flygtninge med rotter.

Den russiske kvinde, der præsenterede sig selv som niece til en russisk oligark, viste sig at være en lokkedue.

»Hvis hun køber Kronen Zeitung før valget, kan kun sørge for, at vi er det største parti efter valget. Så kan vi tale om alt ... Vi vil opbygge et medielandskab ligesom Viktor Orbàn i Ungarn.«

Sådan lyder blot et af Heinz-Christian Straches udsagn i den offentliggjorte video.

I de seneste uger har FPÖ ligget i konstant krig med den statslige fjernsynkanal, ÖRF. Efter parlamentsvalget har FPÖ overtaget formandsposten i ÖRF, og den nye formand har blandt andet opfordret en kendt studievært til at gå på orlov, idet studieværten angiveligt er for kritisk indstillet over for Frihedspartiet.

Det vakte international opsigt, da den østrigske udenrigsminister, Karin Kneissl, sidste år inviterede den russiske præsident, Vladimir Putin, med til sit bryllup. Kneissl støtter Frihedspartiet, men er ikke medlem af partiet. Ikke desto mindre stod hun ved siden af Strache, da han lørdag holdt sin pressekonference. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLAND SCHLAGER / POOL / EPA.

Villigheden til at tage imod russiske penge bliver afsløret på et tidspunkt, hvor Frihedspartiet i forvejen er under massiv kritik for at være for tæt på den russiske præsident, Vladimir Putins, parti.

Forbindelsen er tilsyneladende så tæt, at flere europæiske efterretningstjenester for nyligt besluttede at afbryde samarbejdet med den østrigske efterretningstjeneste i angst for, at Putin lyttede med, »når de ringede til Wien«. Lørdag meddelte også den tyske efterretningstjeneste, at den indstiller samarbejdet.

Sidste år trak den østrigske udenrigsminister, Karin Kneissl, der er tæt på FPÖ, overskrifter verden over ved at invitere Vladimir Putin med til sit bryllup.

»Ekstremt pinlig og fordrukken«

Lørdag ved middagstid valgte Heinz-Christian Strache så at træde tilbage.

»Jeg har indgivet min opsigelse som Østrigs vicekansler til kansler Kurz, og han accepterede beslutningen,« sagde en tydeligt berørt Heinz-Christian Strache i den TV-transmitterede udtalelse.

Strache fastholdt dog, at han ikke har brudt love eller taget imod penge, men han erkendte, at der var tale om en »ekstremt pinlig og fordrukken sag«. Den nu tidligere vicekansler mente, at han med lokkeduen var blevet udsat for et »politisk attentat«.

Heinz-Christian Strache undskyldte også, at han havde spredt rygter om kansler Kurz. Efter at Strache var trådt tilbage, blev der offentliggjort endnu en video. Heri kan man høre Strache sige, at Kurz har deltaget i »sex-orgier i narkobaglokaler

Uilfredse østrigere demonstrerede lørdag foran kansler Sebastian Kurzs kontor og forlangte nyvalg. Kurz måtte udskyde sin pressekonference Fold sammen
Læs mere
Foto: Florian Wieser/AFP/Ritzau Scanpix.

Skandale kan nå EP-valg

Frihedspartiet indgår i den nye alliance EAPN – Den Europæiske Alliance af Folk og Nationer – med blandt andet Marine Le Pens parti og Dansk Folkeparti op til valget til Europa-Parlamentet. I en ny måling står Frihedspartiet i Østrig til 23 procent af stemmerne.

Lørdag mødtes de EU-skeptiske partier til et stort valgmøde i Milano. FPÖs spidskandidat, Harald Vilmsky, skulle have deltaget, men valgte at blive hjemme.

EAPN-gruppen håber efter valget til Europa-Parlamentet at kunne overtale flere højreorienterede partier til at tilslutte sig gruppen. En række partier, såsom det polske Lov og Orden Parti og Sverigedemokraterna, er imidlertid særdeles skeptiske. De frygter, at gruppen har for tætte bånd til Putin. Denne bekymring er næppe blevet mindre efter den østrigske afsløring.

Kilden til »Ibiza-historien« har over for de tyske medier insisteret på at være anonym, men medierne kender vedkommendes identitet.

Det er uklart, hvem og hvorfor FPÖ-politikerne blev lokket i fælden. De tyske medier har undersøgt, om den offentiggjorte film kan være manipuleret, men det er ikke tilfældet.