Højrenationale fester i »rensende regn«: »Nu skal der gøres rent efter Merkel og Macron«

Det var småt med konkrete politiske forslag. Til gengæld var der masser højtidelig retorik, da en række højrenationale partier, heriblandt Dansk Folkeparti, lørdag fyldte domkirkepladsen i Milano anført af en veloplagt Matteo Salvini.

EU-ELECTION/ITALY-SALVINI
Den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, taler til en stopfyldt domkirkeplads i Milano, hvor en alliance af højrenationale partier lørdag holdt fælles valgmøde forud for valget til Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: All

Regnen siler ned over Milano fra en blygrå himmel, og den enorme plads foran byens gotiske domkirke er skjult under et hav af mangefarvede paraplyer.

Men også det dårlige vejr formår Matteo Salvini med retorisk snilde at forvandle til et positivt varsel for de højrenationale partier, heriblandt Dansk Folkeparti, som denne lørdag har sat hinanden stævne for at bekræfte deres alliance forud for valget til Europa-Parlamentet.

For »regnen renser luften«, hævder den italienske indenrigsminister og leder af partiet Lega. På samme måde, som forræderne mod nationernes Europa – Angela Merkel, Emmanuel Macron og Jean-Claude Juncker – snart vil blive skyllet ud af de europæiske institutioner.

»Vi er ikke højreekstremister, racister eller fascister. Ekstremisterne er dem, der har regeret Europa i 20 år, og som har ført europæerne ud i en katastrofe af nøjsomhedspolitik o migration uden kontrol,« siger Salvini og fortsætter:

»Forskellen mellem dem og os er, at vi ser fremad, mens de har travlt med at se bagud og advare mod fortidens spøgelser, fordi de ikke har forstået fremtiden.«

Le Pen og Vistisen blæser til kamp

Lega-lederen er ikke blot dagens vært, men også primus motor i den nye højrenationale alliance. Hans tale er imidlertid, bortset fra en opfordring til at styrke Europa-Parlamentets rolle, lige så fattig på konkrete forslag, som den er rig på følelsesladet retorik.

Også Marine Le Pen fra det franske Rassemblement National, der er dagens andet »hovednavn«, har fundet de helt store ord frem til lejligheden.

»Det er et historisk øjeblik. I dag lægger vi grunden til en demokratisk revolution, og I vil kunne sige til jeres børnebørn, at I var tilstede,« siger Le Pen og blæser til kamp mod »globalisationens onde vinde«.

Samt til forsvar for en europæisk civilisation bygget på »kristendommen, oplysningstiden, Notre-Dame, Il Duomo, Da Vinci og Jeanne D'Arc«.

»26. maj tager vi magten og giver den tilbage til folket,« konkluderer hun.

Forinden Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Anders Vistisen opfordrer – som en af de første talere – til at »gøre rent efter Merkel, Juncker og Macron«. Inden han takker Matteo Salvini for at stille sig i spidsen for den højrenationale alliance samt for at vise vejen med sin benhårde og omdiskuterede migrationspolitik.

Salvini-kritiske bannere

Mødet afvikles i god ro og orden, og sikkerhedsstyrkernes frygt for ballade bliver i første omgang gjort til skamme. Det højrenationale møde på domkirkepladsen er nemlig langt fra var den eneste politiske event på en højelektrisk lørdag i den norditalienske storby.

»Kun broer, ingen mure,« står der på dette banner. Et blandt hundredevis, som milanesere havde hængt ud fra vinduer og altaner overalt i byen i protest mod det højrenationale valgmøde.   Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/Ritzau Scanpix.

På en plads ikke langt derfra har venstreorienterede og antiracistiske organisationer indkaldt til protestdemontration. Også tilhængere af det nyfascistiske parti Forza Nuova har sat hinanden stævne.

Og som om det ikke var nok, har Salvini-kritiske milanesere i dagene forinden varmet op ved at hænge bannere ud fra vinduer og altaner.

Mens nogle budskaber hylder multikulturalitet og en generøs migrationspolitik, går andre direkte i kødet på indenrigsministeren og Lega-lederen.

En kvinde, der på sit banner har skrevet »Salvini, ven med mafiaen, fjende af de fattige«, er således blevet sigtet for bagvaskelse, efter at hun nægtede at følge politiets ordre om at pille det ned.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa