No-deal Brexit kan rykke tættere på efter tirsdag

Et sønderlemmende nederlag venter premierminister May, når hun tirsdag sender sin Brexit-plan til afstemning i det britiske parlament, lyder forudsigelserne. Imens intensiverer Storbritannien forberedelserne på et kaotisk farvel til EU-samarbejdet.

Mens nogle virksomheder allerede er i gang med at bygge lagrene op i forhold til et muligt hårdt Brexit, har andre virksomheder som frugt og grøntsagsdistributøren Natoora ikke den mulighed. Foto: Daniel Leal-Olivas /AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er politiets opgave at opretholde lov og orden – at være et skridt foran potentielle kriser og beskytte samfundet mod kaos. I den ånd har ordensmagten i Storbritannien anbefalet supermarkeder at ansætte ekstra vagter, hvis nu panikken skulle brede sig, og det britiske folk udvikler sig til en flok desperate hamstrere, der over køledisken slås om bacon, frosne fiskefingre og cheddar-ost.

»Vi har disse samtaler med virksomheder som led i vores regelmæssige civile beredskabsforpligtelser for at minimere kravene til politi om at skulle håndtere store forsamlinger eller køer i forretninger,« siger en talsmand fra Londons Metropolitan Police Service ifølge Politico.

Sviende nederlag til May

I det hele taget forbereder det britiske samfund sig på det, der populært er blevet kaldt et klippeskrænt-Brexit. Altså en situation, hvor det britiske kongerige 29. marts – eller om blot 76 dage – siger farvel og tak til EU-samarbejdet efter 46 års samliv uden nogen skilsmisseaftale. Et scenarie, der meget vel kan rykke tættere på tirsdag aften, når det britiske parlament stemmer om premierminister Theresa Mays upopulære Brexit-plan, der i en overgangsperiode skulle vikle Storbritannien ud af EU i god ro og orden.

Det ser nemlig ikke lyst ud for May. De mest pessimistiske forudsigelser indikerer ifølge BBC, at hun tirsdag aften står til at tabe med mere end 200 stemmer. Hvis det sker, har hun tre dage til at lancere plan B, besluttede parlamentet i ugen, der netop er gået.

»Vi bliver smadret,« skulle en regerings-insider have sagt til BBC om den mest skelsættende afstemning i nyere politisk historie.

Hvor stort nederlaget bliver for May – der ikke engang kan tøjle oprørere i sit eget parti – er der dog divergerende meninger om. Måske vil advarsler om økonomiske lussinger og bekymringer om mad- og medicinkriser ved et chaufførløst Brexit få parlamentets tvivlere på andre tanker i sidste øjeblik, spekulerer politiske kommentatorer i engelske medier.

Ser det britiske parlament ud over egne landegrænser, skorter det ikke på råd om, hvilken retning afstemningen bør gå. Torsdag kom appellen fra Japans premierminister, Shinzo Abe, da han aflagde Downing Street 10 besøg.

»Vi håber inderligt, at et no-deal Brexit undgås. Det er, hvad hele verden ønsker,« lød det.

Bilbranchen sliber sparekniven

Meldingen kom i kølvandet på, at Honda UK sagde, at det ville lukke sin fabrik i seks dage i april for at forberede sig på logistiske og grænserelaterede udfordringer efter Brexit.

Også den ærkebritiske bilproducent Jaguar Land Rover (JLR) tilpasser sig den nye virkelighed. Torsdag varslede firmaet en fyringsrunde på 4.500 job på globalt plan. Hjemme i Storbritannien vil sparekniven ramme 2.000 personer. Slankekuren kan gå endnu mere ud over de britiske arbejdere, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, advarede både JLR og amerikanske Ford ifølge Financial Times.

Det britiske statsapparat har skruet op for forberedelser på no-deal-scenariet. Før jul indgik man aftaler med blandt andet DFDS, der skal sikre ekstra færgeovergange med varer fra den anden side af Den Engelske Kanal. Sideløbende er man i gang med at forberede aftaler med store varehuse, der har kølediske, som kan opbevare lagre af medicin, beretter The Guardian.

Dybe kløfter i britisk samfund

Mens et flertal i Parlamentet er enigt om, at man bør undgå et no-deal-scenarie, er der ikke nogen retning for, hvordan det skal undgås. Theresa May gør, hvad hun kan for at indynde sig hos fagforeningsbosser, men splittelsen har aldrig været større i det britiske parlament.

Spørger man Labour, skal et nyvalg give oppositionsleder Jeremy Corbyn mulighed for at forhandle en ny aftale med EU. Han udelukker heller ikke en ny folkeafstemning om Brexit. I Mays eget parti taler nogen om en såkaldt Norge Plus-model, mens andre er sikre på, at man lynhurtigt kan få forhandlet nye handelsaftaler med EU, hvis nu ...

Briten Ian James Manners, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, ved ikke, om han skal grine eller græde over den politiske situation, som han kalder tragisk.

»Det er katastrofalt for britisk politik, samfund og økonomien. Jeg har undervist i europæisk og britisk politik i 25 år, og det er den største krise, jeg kender til. Det handler på den ene side om internationale relationer og på den anden side om de store kløfter, der lige nu graver sig dybere i det britiske samfund. Kløfterne vil ikke være helet i min livstid, og det sørgelige er, at der ikke findes politisk vilje til at opnå enighed.«