Mysteriet om den falske Daniel Agger: Politiker slog alarm, da han så »dansk fodboldlegende« i et russisk arresthus

Det gav genlyd i de russiske medier, da et kendt dansk sportsnavn dukkede op på listen over de anholdte efter weekendens demonstrationer mod Vladimir Putin. Men der var noget, der slet ikke stemte.

Daniel Agger sidder i et russisk arresthus. Der er dog ikke tale om den Daniel Agger, som de fleste tænker på, når de hører navnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau/Scanpix

Den ellers seriøse russiske avis gav den ikke for lidt, da et overraskende navn dukkede op på et overraskende sted.

På listen over de anholdte efter weekendens demonstrationer mod Vladimir Putin stod der sort på hvidt: Daniel Agger.

Konklusionen lå lige til højrebenet. Den tidligere danske landsholdskaptajn og Liverpool-forsvarer måtte – ukendt for de fleste – have stået blandt demonstranterne i den russiske hovedstad, da russisk politi indledte sine brutale masseanholdelser lørdag eftermiddag.

Nu sad »en dansk fodboldlegende« så i et russisk arresthus og afventede en truende retssag, konkluderede avisen Novaja Gaseta.

Avisen citerede en lokal politiker, der selv havde set navnet på listen over de anholdte under et besøg på politistationen i det sydlige Moskva. Ifølge papirerne så det sort ud. Daniel Agger havde deltaget i en ulovlig demonstration for oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj, og dertil havde han ifølge politiet spærret en kørebane.

Slog man op på byrettens hjemmeside, dukkede det danske navn da også troligt op. »D. M. Agger« står der i rettens papirer om sagen. Han er tiltalt efter en paragraf, der kan give store bøder og op til 30 dages fængsel.

Brikkerne falder på plads

Alligevel var der noget, der skurrede fælt. Den danske fodboldspiller har aldrig spillet i Rusland, og han bor i dag i Spanien, hvorfra man kun med særlig tilladelse kan indrejse i Rusland på grund af covid-19. Så hvordan kunne Daniel Agger befinde sig i en russisk arrest?

Brikkerne begyndte at falde på plads, da det russiske medie Basa slog i bordet. For det var fuldstændig rigtigt, at Daniel Agger var blevet anholdt i Moskva. Det var bare ikke dén Daniel Agger.

I stedet var der tale om russisk statsborger, der ændrede sit navn til Daniel Munthe Agger i 2009 – øjensynligt som en hyldest til sit idol. Før sit navneskift hed han Dmitrij Kendel, født og opvokset i landsbyen Тasjla ved Orenburg. Den nu forhenværende Dmitrij er fire år yngre end sin danske navnebror, skriver Basa.

Det russiske medie Basa har bragt et billede af den russiske Daniel M. Agger:

Den russiske Agger har tilsyneladende gjort sit for at bidrage til forvirringen. Over for politiet hævdede han ifølge det russiske medie Mash, at han var den danske Agger. Det russiske medie oplyser, at politiet ikke troede ham, da hans russisk var mistænkeligt godt.

Avisen bag den oprindelige misforståelse, Novaja Gaseta, måtte efterfølgende ile med en undskyldning, før også den mere kendte Agger nåede at afkræfte, at han skulle sidde i et russisk arresthus.

»Jeg er i god behold i Spanien,« skriver han på Twitter.

Det samme kan ikke siges om de flere end 3.711 russiske demonstranter, der blev anholdt under lørdagens demonstrationer.

Mange af dem risikerer bøder og fængselsstraf under nye og strammere love mod deltagelse i enhver demonstration, der ikke på forhånd har fået magthavernes velsignelse. Det gælder også den russiske Daniel Agger.