Medier: Tyskland afværgede stort terrorangreb i 2016

Tyske myndigheder afværgede angiveligt et stort IS-angreb mod en musikfestival i 2016. Restauranter nedbrænder på Bakken efter stor evakuering. Banksy løfter sløret for fejlslået makulering på auktion. Få overblikket over nattens nyheder fra ind- og udland her.

Arkivfoto: I 2016 forhindrede de tyske myndigheder angiveligt et terrorangreb. Et gift, tysk par, der rejste til Syrien i efteråret 2015 og sluttede sig til IS, spiller angiveligt en central rolle i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FELIPE TRUEBA

Medier: Tyske myndigheder afværgede stort IS-angreb i 2016

Den tyske efterretningstjeneste afværgede i 2016 et stort terrorangreb - formentlig mod en musikfestival.

Tyske myndigheder bekræfter, at den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) stod bag planerne.

Det rapporterer de tyske medier NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung og Die Zeit.

Ifølge den tyske anklagemyndigheder havde IS sendt tre hold til Tyskland for at forberede og udføre angrebet. Den tyske efterretningstjeneste undersøgte sagen i mere end et år.

- Vi blev meget tidligt opmærksomme på planerne om et angreb, så vi var i stand til at indlede efterforskningen i oktober 2016, siger statsanklager Peter Frank.

- Efterretningerne i denne sag var for os meget tydelige og troværdige, tilføjer han.

Flere mistænkte er stadig eftersøgt af myndighederne, skriver flere tyske medier.

Et gift, tysk par, der rejste til Syrien i efteråret 2015 og sluttede sig til IS, spiller angiveligt en central rolle i sagen.

Fra Raqqa, rekrutterede kvinden tilsyneladende andre kvinder fra det nordlige Tyskland, der var villige til at lade sig gifte med IS-krigere. Det skulle sikre, at IS-krigerne kunne komme ind i Tyskland.

En af de kvinder, der blev kontaktet, rettede henvendelse til den tyske efterretningstjeneste.

Die Zeit skriver, at parret selv overgav sig til kurdiske myndigheder i oktober sidste år. Parret har siden siddet i et kurdisk fængsel i det nordlige Syrien.

Ægtemanden stammer ifølge tyske medier fra byen Hildesheim. Han hævder, at han forsøgte at "komme ud af affæren", da han blev opmærksom på planerne om et forestående angreb.

Det var ifølge myndighederne det højtstående IS-medlem Abu Mussab al-Almani, der havde beordret angrebet i Tyskland.

/ritzau/dpa

Restauranter nedbrænder på Bakken efter stor evakuering

En brand er onsdag aften brudt ud i en restaurant på Bakken nord for København. Samtlige gæster i forlystelsesparken Bakken er onsdag aften blevet evakueret på grund af en brand. Det oplyser flere kilder på stedet til Ritzau onsdag den 17. oktober 2018.. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS SJØRUP.

Brandvæsenet arbejder torsdag morgen stadig med efterslukning og oprydningsarbejde efter en stor brand, der brød ud onsdag aften i forlystelsesparken Bakken nord for København.

Her er en restaurantbygning brændt ned til grunden, og beredskabet arbejder i morgentimerne på at køre resterne af bygningen væk.

- Branden er under kontrol, men arbejdet derude besværliggøres af tæt tåge, så det går langsomt fremad, siger vagtchef ved Nordsjællands Politi Jan Hedager kort efter klokken fem torsdag morgen.

Den voldsomme brand brød ud onsdag aften, hvilket fik både politi og brandvæsen til at rykke talstærkt ud. Kort før midnat oplyste Beredskab Øst, at der var 45 brandmænd og 15 køretøjer indsat i forbindelse med branden.

Branden betød, at samtlige gæster i parken måtte evakueres fra Bakken.

Brandvæsenet var natten til torsdag stadig massivt til stede på Bakken. Meldingen fra politiet er, at ilden brød ud i en restaurant.

- Det er den hjørnebygning, hvor Restaurant Laura ligger i underetagen, og Balkon 51 ligger i overetagen, siger Jan Hedager, der tilføjer, at bygningen er brændt helt ned.

- Den er tabt, siger han.

En kran blev kaldt til stedet for at rive dele af den nedbrændte bygning ned.

Det lykkedes brandvæsenet at forhindre, at branden spredte sig til nabobygningerne.

- De har selvfølgelig fået noget vand og lidt sodskader, men umiddelbart er der ikke sket stor skade, siger Jan Hedager.

Øjenvidnet Jacob Meisner Caspersen var gæst i forlystelsesparken, da branden brød ud. Han fortalte kort efter klokken 21.00, at alle gæster havde fået besked på at forlade Bakken.

- Der væltede sort røg og store flammer op fra en af restauranterne.

- Hele Bakken er blevet evakueret. Nu er her meget røgfyldt, og vi kan høre, at der kommer flere brandbiler, sagde Jacob Meisner Caspersen onsdag aften.

Ingen personer er kommet til skade i forbindelse med branden, oplyser vagtchefen ved Nordsjællands Politi.

Politiet modtog anmeldelsen om branden klokken 20.34.

Bakken er verdens ældste forlystelsespark. Dens historie går helt tilbage til 1583.

Som noget nyt har Bakken i år åbent hver dag i efterårsferien indtil klokken 21.00. Gæsterne er dermed blevet evakueret, ganske kort tid inden parken skulle lukke onsdag aften.

Bakken er den næstmest populære attraktion på Sjælland - kun overgået af Tivoli.

/ritzau/

EU-ledere tror fortsat på aftale efter brexitmøde

EU's ledere forlader sent onsdag aften topmødet i Bruxelles uden en aftale for brexit. De tager heller ikke hjem med en dato for et eventuelt ekstra brexit-topmøde i november. Det siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven, på vej ud fra mødet.

- Der var ingen sensationer. Vi har besluttet ikke at fastsætte en dato for et ekstra topmøde. Vi har fuld tillid til chefforhandler Michel Barnier og hans forhandlingshold.

- Vi er kommet langt, men ikke tilstrækkeligt langt. Med lidt mere tid bør det være muligt at finde en løsning, siger Stefan Löfven.

Flere medier skriver, at der blandt EU-lederne er enighed om at afholde et ekstra topmøde, når og hvis chefforhandler Michel Barnier vurderer, at der er betydelige fremskridt i forhandlingerne.

Før mødet var der ikke tiltro til, at en aftale ville blive landet. Derfor er det heller ikke en slukøret Sebastian Kurz, der er forbundskansler for Østrig, som forlader mødet.

- Jeg er fortsat optimistisk i forhold til, at brexitspørgsmålet bliver løst inden for de næste uger og måneder, siger han.

Ifølge Hollands premierminister, Mark Rutte, var der en god stemning til mødet.

- Vi respekterer alle hinanden, og Theresa May er en formidabel politiker. Jeg er stadig forsigtig optimist, siger han.

Det er dog ikke ensbetydende med, at de øvrige EU-lande ikke stadig forbereder sig på et scenarie uden en aftale for briternes exit.

- Vi arbejder tæt sammen for at være forberedte på et "no-deal"-scenarie, samtidig med at vi ikke forventer eller håber på det, siger Mark Rutte.

EU's stats- og regeringscheferne mødes igen torsdag. Her er brexit dog ikke på dagsordenen.

De skal derimod diskutere emner som migration og intern sikkerhed, før det europæiske topmøde fra om eftermiddagen bliver til et europæisk-asiatisk topmøde med deltagelse af asiatiske regeringschefer.

/ritzau/

Spammere på pengejagt menes at stå bag Facebook-angreb

Det var hverken et land eller efterretningstjenester, der sidst i september stod bag et stort hackerangreb på Facebook.

Sådan lyder den foreløbige konklusion fra Facebook, skriver Wall Street Journal. Avisen har talt med personer, der er involverede i undersøgelserne af angrebet, der ramte 29 millioner brugere.

Det er i stedet en gruppe spammere, der menes at stå bag. Gruppen har tidligere været aktiv på både Facebook og Instagram og var i forvejen kendt af Facebooks sikkerhedsstab.

Gruppen betegner sig selv som et digitalt marketingsfirma.

Ifølge Wall Street Journal var gruppens formål med angrebet at kunne tjene penge gennem de indsamlede oplysninger.

Det var i slutningen af september, at Facebook blev ramt af det største hackerangreb i det sociale medies historie. Det forlød oprindeligt, at 50 millioner brugere blev ramt. Det er siden blevet nedjusteret til 29 millioner.

I en mail til nyhedsbureauet Reuters skriver Facebook, at selskabet samarbejder om sagen med det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Angrebet har gjort de ramte brugere mere sårbare over for blandt andet phishing. Det er et begreb for, når svindlere henvender sig til brugere på eksempelvis mail og efterspørger private oplysninger.

Facebook har også tidligere været ramt af store skandaler omkring sine brugeres private oplysninger.

Det sociale medie kom blandt andet i søgelyset i foråret. Her kom det frem, at det kontroversielle analysefirma Cambridge Analytica havde høstet data om amerikanske vælgere på Facebook, uden at selskabet greb ind.

Facebook-chef Mark Zuckerberg beklagede efterfølgende fejlen under en høring i Europa-Parlamentet.

/ritzau/Reuters

Abort bliver lovligt i Australiens mest konservative delstat

Parlamentet i Australiens næststørste og mest konservative delstat, Queensland, vedtog onsdag at gøre abort lovligt.

Det skete med stemmerne 50 for og 41 imod.

Lovændringen gør det muligt for kvinder at afslutte uønskede graviditeter op til uge 22 og senere end det med godkendelse fra to læger.

Hvis læger i Queensland ikke ønsker at udføre aborter, kræves det, at de henviser kvinderne til andre læger.

Derudover skal sikkerheden skærpes ved abortklinikker. Blandt andet vil det være forbudt at demonstrere indenfor en radius af 150 meter fra klinikken.

Abortforkæmpere har siden 1970'erne kæmpet for at få ændret loven, der indtil nu har kriminaliseret abort.

Leder af parlamentet i Queensland og medlem af Det Liberale Nationale Parti Annastacia Palaszczuk hylder lovændringen.

- Vi har skrevet historie. Kvinder skal ikke længere frygte at bryde loven, når de tager en så dybt personlig beslutning over deres egne kroppe, skriver Palaszczuk på Twitter.

Omvendt kalder antiabortgruppen "Cherish Life" (på dansk "sæt pris på livet") lovændringen for "katastrofale nyheder".

/ritzau/AFP

Banksy løfter sløret for fejlslået makulering på auktion

Banksy er en graffitimaler fra byen Bristol, der omkring år 2000 begyndte at bruge metoden stencil til at lave ikonisk og ofte humoristisk samfundssatire på husmure og andre steder i det offentlige rum. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL.

Det fik kunstkendere og store dele af den øvrige offentlighed til at spærre øjnene op, da et værk af gadekunstneren Banksy delvist makulerede sig selv efter et hammerslag på auktionshuset Sothebys tidligere på måneden.

Nu oplyser Banksy, at den opsigtsvækkende manøvre rent faktisk slog fejl, da det var meningen, at værket skulle have været helt ødelagt.

I en video, som den anonyme kunstner har lagt på sin hjemmeside, kan man se, hvordan han installerede den mekanisme i rammen, der fik billedet til at makulere.

I videoen ser man en person, der trykker på en knap i auktionshuset, hvorefter billedet makuleres for øjnene af de måbende kunstkøbere.

Videoen afsluttes med teksten "under prøverne virkede det hver gang", hvorefter manøvren demonstreres.

Det pågældende kunstværk "Girl with Baloon" blev solgt for over en million pund eller 8,9 millioner kroner, inden det delvist destruerede sig selv.

Salgsprisen var blandt de højeste nogensinde for et kunstværk af Banksy, der hovedsageligt udfører sin kunst i byrummet.

Banksy er en graffitimaler fra byen Bristol, der omkring år 2000 begyndte at bruge metoden stencil til at lave ikonisk og ofte humoristisk samfundssatire på husmure og andre steder i det offentlige rum.

"Girl With Baloon" er et af Banksy s bedst kendte værker.

Det forestiller en pige, der rækker ud efter en hjerteformet ballon, som umiddelbart lige er gledet hende af hænde.

Selv deltager Banksy ikke i auktioner, da han anser dem for at være for kapitalistiske.

Kunstneren har tidligere udtrykt stor vrede over, at samlere betaler for at købe hele mure for at sikre sig hans kunstværker.

/ritzau/AP

WTO advarer: Global handelskrise kan koste millioner af job

Forsætter stridighederne på det globale handelsmarked, vil det resultere i en global handelskrise, der kan koste millioner af mennesker jobbet.

Sådan lyder advarslen fra Verdenshandelsorganisationen (WTO) onsdag, skriver nyhedsbureauet AFP.

- En global handelskrise vil få enorme konsekvenser for ansatte og virksomheder verden over, som skal tilpasse sig en ny virkelighed, siger WTO's generaldirektør, Roberto Azevedo.

- Potentielt kan millioner af job være i fare, mens virksomheder skal kigge efter nye produkter og markeder.

Krisen skyldes tiltagende handelsuro forskellige steder i verden, men især handelsstriden mellem USA og Kina.

USA og Kina har bekriget hinanden på handel gennem det meste af 2018.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er utilfreds med, at USA har et stort handelsunderskud over for Kina. Det vil sige, at landet importerer markant flere varer, end der bliver sendt den anden vej.

I 2017 importerede USA varer fra Kina for 505 milliarder dollar og eksporterede samtidig for blot omkring 130 milliarder dollar, hvilket gav landet et handelsunderskud på 375 milliarder dollar over for Kina.

Trump har indtil videre indført told på varer fra Kina for 250 milliarder dollar. Det er tæt på halvdelen af alle de varer, som Kina sælger til USA.

Senest svarede Kina igen ved at varsle told på amerikanske varer for en værdi af 60 milliarder dollar.

Men Trump har også angrebet EU, og ifølge Roberto Azevedo ser det ikke ud til, at striden vil slutte foreløbig. Det er dog altafgørende, at der findes en holdbar løsning snart, vurderer direktøren.

- Hvis handelsstridighederne eskalerer, udgør de en trussel mod det globale handelsmarked, siger han.

/ritzau/