»Man kan sætte flueben ved det hele med Margrethe Vestager«

På tirsdag starter det helt store spil om, hvem der skal sidde på topposterne i EU i de næste fem år. Det ansete magasin The Economist peger på den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager som en oplagt ny kommissionsformand.

The Economist ser Vestager som en oplagt leder af den kommende Europa-Kommission. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager har mange fans i international presse, og nu kaster det britiske magasin The Economist sin fulde støtte bag hende.

Danskeren vil passe godt som formand for EU-Kommissionen i 2019, hvor EU står over for et »hav af sikkerhedsmæssige og økonomiske trusler«, står der:

»EU har brug for en magtfuld, effektiv leder med erfaring fra Europa-Kommissionen og en forståelse for, at verden er i forandring. EU har brug for en leder, som kan forsvare Europa og initiere lovgivning, der forsvarer EUs borgere. EU har brug for en person, som er acceptabel for både venstre og højre, nord og syd. Mange kandidater vil byde sig til. Man kan sætte flueben ved det hele med Margrethe Vestager. Det ville være dumt af Europa at overse Vestager,« står der i magasinets EU-spalte »Charlemagne Column«.

I halvandet års tid har Vestager været et varmt navn i Bruxelles, når talen faldt på, hvem der skulle være ny formand for Europa-Kommissionen.

Men hun har gang på gang sagt, at hun allerhelst vil fortsætte som konkurrencekommissær, selv om det har set overordentlig usandsynligt ud, at en dansk regering ville genudpege hende.

Men for få uger siden erkendte hun åbent, at hun anser sig selv som kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen – en post i en kabale af magtfulde stillinger, som skal besættes til sommer.

Mellem Macron og Salvini

Når resultatet af europaparlamentsvalget ligger klar, vil det sandsynligvis pege på, at de konservative og socialdemokraterne i parlamentet ikke længere kan danne flertal, som de ellers har gjort siden 1979.

Det har betydning, da de to partier så heller ikke kan kræve at have lige så stor indflydelse på, hvem der skal være den nye formand for EU-Kommissionen i de næste fem år.

Man er altså nødt til at finde en person, der står et sted i midten mellem folk som den italienske højrefløjsleder og EU-skeptiker Matteo Salvini og den franske præsident Emmanuel Macron, der vil have meget mere EU:

»Konventionelle nationale ledere vil have en figur, som kan få udrettet noget (…) de vil lede efter en, som krydser gamle ideologiske grænser, og som kan gøre Europa relevant på et tidspunkt, hvor kontinentets betydning i verden mindskes. De vil støde på Margrethe Vestager.«

The Economist bruger ikke direkte argumentet om, at Vestager desuden er en kvinde. Det kan lyde utroligt, men det er sandt: Der har aldrig været en kvinde som formand for hverken Europa-Kommissionen eller Det Europæiske Råd. Selv har Vestager argumenteret for, at den næste formand bør være en kvinde.

Det er en fordel for Vestager, at hun har masser af erfaring fra tunge ministerposter, argumenteres det. Det er noget, især stats- og regeringslederne går op i, når der skal findes en ny formand for Kommissionen.

Som konkurrencekommissær siden 2014 har hun desuden vist sin evne til at overvinde store udfordringer, lyder det:

»Hun har taget kampen op mod skattesnydere, krænkere af privatlivets fred, markedsskævvridere, og hun har vundet over dem alle.«

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.