Löfven, Trudeau og Ardern i opråb: Vi bliver nødt til at deles om vaccinerne, når de kommer

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har sammen med en række andre statsledere skrevet et indlæg i The Washington Post. De vil undgå et ræs om coronavaccinen, når den kommer.

 
Forskere over hele verden arbejder på højtryk for at udvikle en coronavaccine. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Verden over arbejder forskere ihærdigt på at opfinde en vaccine, som kan bekæmpe den coronapandemi, der siden marts har lagt store dele af verden ned.

Men hvad sker der egentlig, når vaccinen kommer, og der måske ikke er nok til alle? Sådan lyder bekymringen, som Berlingske tidligere har skrevet om.

Det er formentlig den bekymring, der har fået en række statsledere fra hele verden til underskrive et indlæg i The Washington Post, hvori de opfordrer resten af deres kolleger i verden til at være solidariske, når vaccinen kommer.

»Ingen af os er sikre, indtil alle er sikre,« indledes indlægget, som er underskrevet af blandt andre Sveriges statsminister, Stefan Löfven, New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, Canadas premierminister, Justin Trudeau, samt lederne af Spanien, Sydkorea, Etiopien, Sydafrika og Tunesien.

Kommentaren kommer, efter at USAs præsident, Donald Trump, i juni annoncerede, at USA havde sat sig på størstedelen af de forsyninger af lægemidlet Remdesivir, som har vist sig effektivt i behandlingen af de mest syge covid-19-patienter.

At Donald Trump i øvrigt tidligt i pandemien tilbød et milliardbeløb for at overtage et tysk medicinalselskab, som skulle udvikle en vaccine kun til amerikanerne, har heller ikke hjulpet på bekymringerne.

»Mens verden står midt i den dødeligste pandemi i det 21. århundrede, og antallet af smittede stadig stiger globalt, er immunisering vores bedste chance for at få gjort en ende på pandemien, både herhjemme og tværs over verden,« skriver lederne i indlægget:

»Men kun, hvis alle lande får adgang til vaccinen.«

Der er flere mulige vacciner på vej mod coronavirus, og både fra det amerikanske lægemiddelfirma Moderna og fra University of Oxfords vaccinegruppe har det lydt, at de kliniske forsøg indtil nu viser lovende resultater.

»Det næste, der sker, er lige så vigtigt. Dette må ikke blive til et kapløb med én vinder. Når en eller flere vacciner viser sig at være succesfulde, skal det være en sejr for os alle.«

»Vi kan ikke tillade, at adgangen til vacciner kommer til at øge uligheden mellem lande – hvad enten de er lav-, mellem- eller højindtægtslande.«

Som Berlingske tidligere har beskrevet, er det netop det scenarie, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO), vaccinealliancen GAVI og den norskbaserede fond til forhindring af epidemier Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (CEPI) håber at forhindre.

Det er derfor, de sammen har udviklet initiativet COVAX, som er en ny indkøbs- og distribueringsmekanisme, som skal sikre en fair fordeling af vacciner mod covid-19 på tværs af landegrænser og sociale samfundslag.

Statslederne understreger, at de støtter dette initiativ, og håber, at alle vil deltage i det.

»Hvor du lever, bør ikke afgøre, om du lever, og global solidaritet bør være helt centralt, hvis vi vil redde liv og beskytte økonomien.«