Ny covid-19-vaccine er testet på 45 mennesker – og resultaterne er lovende

En mulig vaccine mod covid-19 er blevet testet på 45 mennesker. Alle har dannet flere antistoffer end en gennemsnitlig covid-19-patient.

 
Forskere over hele verden arbejder på at udvikle en coronavaccine. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle de 45 testpersoner, som har fået en indsprøjtning med en potentiel coronavaccine, har udviklet antistoffer.

Det amerikanske lægemiddelfirma Moderna er et af de selskaber, som er længst fremme med at skabe en mulig vaccine mod covid-19. Og nu viser de første test på mennesker altså lovende resultater.

Det er dog alt for tidligt at sige, om Modernas produkt kan ende med at blive sendt i masseproduktion som en fungerede vaccine. Arbejdet befinder sig stadig i et tidligt stadie.

De nye testresultater er blevet bragt i det medicinske tidsskrift New England Journal of Medicine. Resultaterne viser, at de 45 testpersoner har skabt flere antistoffer i blodet end den gennemsnitlige patient, som reelt er blevet smittet med den nye coronavirus. Antistoffer bliver vurderet til at være vigtige for at danne immunitet over for covid-19.

Nye undersøgelser fra Spanien og Storbritannien indikerer dog, at mange personer, som er blevet smittet med covid-19, mister antistofferne efter få måneder. Det er uvist, hvad det betyder for immuniteten, og det er også endnu uvist, hvor længe antistofferne bliver i blodet hos Modernas testpersoner.

Modernas resultater viser dog, at den gruppe af testpersoner, som har fået to indsprøjtninger med vaccinen – den anden 28 dage senere end den første –skabte en ekstra mængde antistoffer. De har skabt markant flere antistoffer end både de testpersoner, som kun fik én indstprøjtning, og den gennemsnitlige covid-19-patient.

»Tredje fase bliver særligt interessant, da vaccinen her også skal testes på raske mennesker, som har særlig risiko for at blive syge eller miste livet med covid-19 – ofte ældre mennesker.«


Mere end 100 vacciner

Eksperimentets formål var egentlig at sikre, at den mulige vaccine ikke forårsager alvorlige bivirkninger. Omtrent halvdelen af testpersonerne oplevede, at de blev trætte, fik hovedpine eller muskelsmerter. Cirka 40 pct. af de personer, som fik to indsprøjtninger, fik feber. Bivirkiningerne var dog tilpas milde til, at arbejdet med vaccinen kan fortsætte.

I den næste store tredje fase skal vaccinen testes blandt 30.000 amerikanske testpersoner, skriver Bloomberg. Den fase begynder 27. juli. Tredje fase bliver særligt interessant, da vaccinen her også skal testes på raske mennesker, som har særlig risiko for at blive syge eller miste livet med covid-19 – ofte ældre mennesker. I fase to blev den potentielle vaccine kun testet på personer mellem 18 og 45 år.

Mere end 100 vacciner mod coronavirus er under udvikling på globalt plan ifølge WHO. Ifølge avisen The New York Times er fire selskaber foruden Moderna nået til fase tre, hvor vaccinen skal testes på en større befolkning. Det drejer sig om mulige vacciner udarbejdet af to kinesiske selskaber, ét australsk og et i samarbejdet mellem den svensk-britiske virksomhed AstraZeneca og University of Oxford.