Lars Løkke og EU-kolleger bekymrer sig for et stærkere Kina: »Vi skal passe på ikke at være naive«

Den franske præsident Emmanuel Macron talte lige frem om en »europæisk opvågnen«. Men det volder fortsat problemer for alvor at finde fælles fodslag.

Xi Jinpings besøg i Italien har vakt debat mellem EU-landene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tiziana FABI / AFP

I denne uge meldte danske TDC, at den kinesiske telegigant Huawei ikke kommer til at stå for udbredelsen af det superhurtige 5G-internet i Danmark.

Den officielle begrundelse var ifølge TDC, at kontraktprisen har været en nøglefaktor. Men man erkendte også, at man ikke har været blind for myndighedernes og politikernes bekymring om Huaweis forbindelser til den kinesiske stat.

Samme bekymring hersker også i størstedelen af EU-kredsen. Det stod klart på et topmøde fredag eftermiddag i Bruxelles, hvor stats- og regeringsledere diskuterede en stadig stigende bekymring om Kina.

»Vi skal passe på ikke at være naive,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen blandt andet, og opfordrede til, at »der er brug for, at Europa finder sammen i en offensiv Kina-politik, så vi ikke spilles ud mod hinanden.«

Hollands premierminister, Mark Rutte, understregede netop 5G som et sted, hvor EU er nødt til at have en fælles strategi, som kommissionen er på vej med.

»Europa er nødt til fremstå med større selvtillid på verdensscenen,« sagde han, og tilføjede ifølge Politico, at EU »er nødt til at stå sammen og være bevidst om sin rolle«.

Samme toner lyder fra kansler Angela Merkel, der betonede, at der er nødt til at være en gensidighed i samhandel og udbud.

Bekymringen er grundlæggende, at Kina indtil nu frit har kunne investere i EUs indre marked, mens Kina sætter en masse restriktioner op for europæiske virksomheders investeringer i Kina.

»Vi er partnere på den ene side og konkurrenter på den anden,« sagde Merkel.

»Ikke kun når det gælder økonomi, men også på grund af vores fælles politiske system.«

Noget Lars Løkke Rasmussen var enig i:

»Vi skal kæmpe for noget mere ligeværd, for det er jo det, de kniber med,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Den franske præsident Emmanuel Macron talte ligefrem om en »europæisk opvågnen«.

Om få dage mødes Macron, Merkel og Kommissionens Jean-Claude Juncker i Paris for blandt andet at diskutere handel og klima. Macron har gjort det til sit store projekt at beskytte europæernes suverænitet.

Mødet er også en fælles forberedelse af det fælles europæiske EU-Kina topmøde i april, men bl.a. analytiker Thorsten Benner fra tænketanken Global Public Policy Institute i Berlin har peget på risikoen for, at kineserne kan spille EU-landene ud mod hinanden, når de ikke mødes i samlet flok.

Samtidig med topmødet startede torsdag eftermiddag, landede Kinas præsiden XI Jinping i Italien for blandt andet at underskrive en aftale om et infrastrukturprojekt, en moderne udgave af silkevejen.

Efter topmødet ville Merkel dog ikke kritisere den italienske regering, men understregede stadig, at »det er bedre, hvis vi agerer sammen.«

Merkel bebudede, at Tyskland ville sørge for at arrangere det første topmøde mellem samtlige EU-lande og Kina i 2020.

For at kunne klare sig i konkurrencen med Kina har de tyske og franske regeringschefer understreget behovet for at en ændring af EU konkurrenceregler. Diskussionen er for alvor blusset op, efter at EUs konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, afviste en fusion mellem transportgiganterne mellem franske Alstom og tyske Siemens. Omvendt er en gruppe af nordeuropæiske lande bange for, at reformation af reflerne  vil føre protektionisme og begrænse frihandel.

Den debat aftalte man at tage inden årets udgang.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Berlin.

Eva Jung er Berlingske korrespondent i Bruxelles.