Kunne coronavirussen være opdaget tidligere? USA fyrede eksperten, der skulle holde øje med Kina

Det var hendes arbejde at holde øje med smitsomme sygdomme i Kina. Men sommeren inden coronavirussen brød ud, blev hun fyret.

Ved indgangen til en park i Shenyang i Kinas nordøstlige Liaoning-provins får kinesere tjekket deres temperaturer. Der er 23. marts fortsat ingen nye smittetilfælde blandt den kinesiske befolkning, men 39 udlændinge i landet er blevet testet positive for covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg ville ønske, de havde fortalt os om det tidligere,« sagde præsident Donald Trump på et pressemøde søndag ifølge CNN.

Hvis Kinas regering ikke havde været så hemmelighedsfuld, kunne resten af verden måske have grebet tidligere ind over for den coronavirus, der nu har spredt sig til store dele af verden og lukket flere lande ned, mener præsidenten.

Men måske kunne USA faktisk have vidst noget tidligere. Indtil juli 2019 havde den amerikanske regering i hvert fald én ekspert i smitsomme sygdomme udstationeret i Kina, og ekspertens opgave var blandt andet at holde øje med, om de kinesiske myndigheder eventuelt skulle forsøge at holde mulige epidemier hemmelige.

Men hun blev fyret i juli, oplyser fire anonyme kilder til det britiske nyhedsbureau Reuters. Og der kom aldrig en ny ekspert til Beijing for at erstatte hende på posten. Da coronavirusudbruddet tog fart i Kina, blev amerikanske eksperter forment adgang.

Linda Quick var ansat af det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC) til at træne kinesiske epidemiologer i at opspore, efterforske og inddæmme smitsomme sygdomme dér, hvor de først opstår. Samtidig kunne hun fungere som USAs øjne og ører i Kina, hvis en særligt smitsom sygdom brød ud.

Men da coronavirussen begyndte at sprede sig, var hun ikke længere i Kina.

»Hvis nogen havde været der, kunne sundhedsvæsnet og regeringer verden over have arbejdet meget hurtigere,« mener blandt andre Bao-Ping Zhu, en kinesisk-amerikansk læge, som fra 2007 til 2011 bestred nøjagtigt det job, der altså blev fjernet i juli 2019.

Det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse afviser, at Linda Quicks fyring forhindrede USAs muligheder for at kende til coronavirussen tidligere. De to ting har »absolut intet med hinanden at gøre«, oplyser centret til Reuters.

Kina har længe været i stand til at håndtere smitsomme sygdomme selv, og derfor blev lægen fyret og aldrig erstattet, oplyser myndighederne. I stedet er to kinesiske ansatte blevet forfremmet til »mentorer«, og de står nu for træningsprogrammet, skriver Reuters.