Kinas brug af analtest er gået verden rundt. Nu vil flere lande have metoden stoppet

Japanske rejsende, der ankommer til Kina, er ikke glade for udsigten til en vatpind nogle centimeter op i anus. De japanske myndigheder forsøger nu at få sat en stopper for den kinesiske coronatestmetode. Proceduren skaber for stor »psykisk smerte«, lyder forklaringen.

Japan er ikke tilfreds med, at Kina tester japanske borgere med en vatpind i anus, når rejsende skal testes for coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Hong-Ji/Ritzau Scanpix

Kina er efterhånden blevet berømt for brugen af analtest i kampen mod coronavirus.

Det er dog de færreste, der med tilfredshed ønsker en vatpind i anus frem for i munden, næsen eller hvilken som helst anden kropsåbning.

Skepsis over for brugen af analtest er nu blevet så massiv, at de japanske myndigheder har bedt Kina om at stoppe med at anvende analtest på japanske borgere, der rejser ind i Kina.

Det skriver BBC.

En vatpind i anus forårsager for stor »psykisk smerte« for de rejsende, forklarer de japanske myndigheder.

Testene foretages ved, at en vatpind føres tre til fem centimeter op i anus. Dernæst drejes vatpinden forsigtigt rundt, inden vatpinden trækkes ud.

Metoden er især blevet anvendt på skolebørn og lærere i det nordlige Kina og i hovedstaden Beijing, hvor der i januar var frygt for et nyt smitteudbrud.

Analtesten er blevet populær, idet kinesisk forskning indikerer, at spor af virussen kan findes i længere tid i endetarmen end i svælget eller i luftrøret. Især asymptomatiske tilfælde, hvor der ikke er meget virus i kroppen, kan være lettere at opdage på denne måde, lyder ræsonnementet bag den nye metode.

Der er endnu ikke foretaget megen forskning, der kan bekræfte, om analtestene vitterlig er mere effektive.

Utilfredse diplomater: I strid med Wienerkonventionen?

De japanske myndigheder er ikke de eneste, der er utilfreds med analmetoden. Flere amerikanske diplomater i Kina er tidligere blevet testet med denne nye kinesiske metode, og det er de bestemt ikke tilfredse med.

En talsmand fra USAs udenrigsministerium forklarede i den forbindelse, at man »undersøger alle muligheder« for at få Kina til at stoppe brugen af analtest. Det er »uværdigt«, lød det fra amerikanerne, som mener, at testmetoden kan være i strid med Wienerkonventionen, skrev avisen The Washington Post.

Wienerkonventionen er en international traktat for diplomatiet, der blandt andet skal sikre, at diplomater kan udføre deres arbejde uden frygt for chikane fra værtslandet.

Det er ikke oplyst, hvor mange japanske borgere der er blevet coronatestet analt. Hverken Japan eller USAs anmodning er blevet besvaret af de kinesiske myndigheder.