Kina afviser afpresning på Færøerne: »Det bunder i en skjult dagsorden«

Kinas udenrigsministerium nægter at have lagt politisk pres på Færøerne for at sikre Huawei en aftale, sådan som Berlingske har afsløret. Kina beskylder USA for at have skabt problemer.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinas udenrigsministerium afviser i dag, at landet har truet Færøerne med at trække sig fra en mulig frihandelsaftale, hvis ikke øgruppen underskrev en stor kontrakt med den kinesiske tech-gigant Huawei.

Tirsdag kunne Berlingske afsløre, at den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, har forsøgt at presse topfolk i det færøske landsstyre til at vælge Huawei som leverandør af et nyt 5G-netværk.

Det fremgår af en hidtil mørklagt lydoptagelse, erfarer Berlingske.

Det kinesiske statsmedie Global Times skriver onsdag, at Kinas udenrigsministerium nu har kommenteret sagen på et pressemøde.

»Beskyldninger om, at Kina truer med at droppe handelsaftalen, hvis ikke Færøerne underskriver en 5G-kontrakt med Huawei, er fuldstændig falske og bunder i en skjult dagsorden. Kina og Færøerne har ikke en handelsaftale,« udtaler det kinesiske udenrigsministerium ifølge Global Times.

Færøerne har længe forhandlet med Kina om en frihandelsaftale, der især skal øge den færøske eksport af laks til Kina, men en aftale er endnu ikke på plads.

»Uden en aftale, hvordan kunne den så blive droppet? Det er de højtstående amerikanske embedsmænd, som altid truer andre til at bremse deres samarbejde med Kina,« lød det på det kinesiske udenrigsministeriums pressemøde ifølge Global Times.

USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands, har flere gange på det kraftigste advaret Færøerne mod at vælge Huawei som leverandør. USA hævder, at Huaweis hardware kan misbruges til kinesisk spionage, hvilket Huawei afviser.

Huawei har afvist disse beskyldninger og lægger udadtil vægt på at være en privat virksomhed, der ikke er forbundet med den kinesiske stat.

Berlingske erfarer dog, at Kinas ambassadør Feng Tie på møder den 11. november med først udenrigsminister Jenis av Rana og senere samme dag med finansminister Jørgen Niclasen og den øverste politiske leder på Færøerne, lagmand Bárður Nielsen, gjorde det klart, at hvis det færøske teleselskab Føroya Tele indgik en aftale om at lade Huawei bygge 5G-netværket, ville alle døre stå åbne for, at Kina og Færøerne kunne indgå en frihandelsaftale.

Han slog samtidig fast, at der i modsat fald ikke ville blive indgået nogen handelsaftale med Kina, erfarer Berlingske. Ifølge Berlingskes oplysninger skulle den kinesiske ambassadør have været »meget kontant« over for de færøske toppolitikere.

Forløbet er blevet beskrevet i et lydklip, som indeholder en samtale på cirka ét minut mellem den færøske minister for handel, Helgi Abrahamsen, og hans departementschef 15. november.

Det er første gang, at det kan dokumenteres, at Kina laver en direkte kobling mellem Huaweis opførelse af 5G-netværk og adgang til det lukrative kinesiske marked.

»Kina har tidligere truet med økonomiske konsekvenser, hvis man ikke valgte Huawei, men truslerne har hidtil været mere abstrakte og vage,« siger Luke Patey, seniorforsker i Kinas globale ekspansion hos Dansk Institut for Internationale Studier.

Berlingske har ad flere omgange forsøgt at få en kommentar til sagen fra den kinesiske ambassade, men det er endnu ikke lykkedes.

Huawei har sagt til Berlingske, at man ikke har haft kendskab til møderne mellem Kinas ambassadør og de færøske toppolitikere.