Færøske politikere har fået nok af Carla Sands’ trusler: »Det er ikke klogt diplomatisk arbejde«

USA skruer op for det diplomatiske pres på Færøerne. USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands, vil have øgruppen til at droppe sit samarbejde med den kinesiske tech-gigant Huawei. Men færøske politikere undrer sig over den »utidige« indblanding, og Landsstyret tvivler på de amerikanske motiver.

Siden den amerikanske præsident, Donald Trumps omstridte købstilbud på Grønland i august, er også Færøerne blevet hvirvlet ind i den amerikanske diplomatiske offensiv i regionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Humøret var højt, da teleselskabet Føroya Tele i juni kunne løfte sløret for et teknologisk tigerspring. Selskabet havde for første gang testet et splinternyt og lynhurtigt 5G-mobilnet i Tórshavn og foretaget det allerførste opkald.

»Færøerne overhaler Danmark på 5G,« lød overskriften i en pressemeddelelse.

I dag, fem måneder senere, er stemningen mindre munter. Færingerne venter stadig på 5G-nettet, og hele udbygningen er sat på pause efter sommerens eksperiment. I stedet er Færøerne havnet i en storpolitisk kattepine med Kina på den ene side og USA på den anden.

Efter planen skulle den kinesiske tech-gigant Huawei stå for 5G-netværket, og det er en rasende dårlig idé, mener amerikanske diplomater. Huaweis hardware kan nemlig misbruges til kinesisk spionage, lyder anklagen, som Huawei selv afviser.

Den amerikanske regering forsøger at presse Huawei ud af 5G-samarbejder verden rundt – herunder altså også Færøerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix.

Skriver kronik i færøsk avis

De seneste uger har den amerikanske ambassadør i København, Carla Sands, skruet yderligere op for presset på Færøerne. I en kronik i den færøske avis Sosialurin advarer hun nu om, at de kinesiske magthavere i yderste konsekvens kan slukke for netværket, hvis det kinesiske kommunistparti ønsker det.

Hun opfordrer Færøerne til at »bevare kontrollen med den infrastruktur, der kommer til at drive vores økonomi og vores fremtid i stedet for at overdrage den til firmaer, der ikke følger vores regler og normer«.

Over for Berlingske har Carla Sands tidligere gjort klart, at valget af Huawei kan gøre det umuligt for USA at dele fortrolige efterretninger med Færøerne.

Men den markante indblanding får nu færøske politikere til at reagere. De er ikke overbeviste om de amerikanske motiver i sagen. Og de offentlige irettesættelser er direkte ukloge, lyder det.

Sjúrður Skaale, medlem af Folketinget for Javnaðarflokkurin

»Det er ikke sket før, at en amerikansk ambassadør lægger sig ud med færøsk erhvervspolitik og kommer med så klare råd om, hvad færingerne skal gøre.«


»Det er ikke sket før, at en amerikansk ambassadør lægger sig ud med færøsk erhvervspolitik og kommer med så klare råd om, hvad færingerne skal gøre,« siger Sjúrður Skaale, der er medlem af Folketinget for det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin.

Sjúrður Skaale, Javnaðarflokkurin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard / www.ft.dk.

Kan skade Rigsfællesskabets interesser

Han kalder indblandingen »utidig« og »lidt bombastisk«. Når Carla Sands blander sig så direkte, kan det skade Rigsfællesskabets interesser, mener han.

»Hvordan stiller det Færøerne og hele Rigsfællesskabet i forhold til Kina? Hvis kineserne kan påvise, at man gør det på grund af amerikansk pres? Det kan belaste forholdet til Kina. Det er ikke klogt diplomatisk arbejde,« siger han.

Hos det færøske landsstyre understreger man, at beslutningen om 5G-nettet og dermed samarbejdet med Huawei ligger hos teleselskabet Føroya Tele.

Men også den færøske handelsminister, Helgi Abrahamsen, undrer sig over karakteren af det amerikanske pres. Han påpeger, at USA og Kina også befinder sig i en handelskonflikt.

»Det, der gør sagen vanskelig, er, at vi ikke ved, hvad der er sikkerhedspolitik, og hvad der er handelspolitik. Der er selvfølgelig stor konkurrence mellem USA og Kina,« siger Helgi Abrahamsen.

For Færøerne kan en afbrydelse af samarbejdet med Huawei samtidig blive en dyr fornøjelse. Ifølge handelsministeren kan merprisen ved at skifte leverandør nu blive 150 millioner kroner. Alligevel gør de amerikanske advarsler indtryk, siger han.

»Jeg ved ikke, hvor mange efterretninger man deler med USA. Men selvfølgelig lytter man, når en amerikansk ambassadør siger sådan noget,« siger Helgi Abrahamsen til Berlingske.

Sjúrður Skaale pointerer, at Færøerne naturligvis skal tage sikkerhedspolitiske hensyn. Men han savner belæg for, at Huawei er en trussel.

»De beder os om at handle på en formodning, som USA har, men som jeg ikke har set klare beviser for, altså at Huawei har givet oplysninger videre til den kinesiske regering.«

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, om bord på krigsskibet USS Porter, da det besøgte København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Arkiv.

USA skiffter gear

Den intense storpolitiske interesse er på mange måder uvant for Færøerne. Men siden Donald Trumps omstridte købstilbud på Grønland i august, er også den nordatlantiske øgruppe hvirvlet ind i den amerikanske diplomatiske offensiv i regionen. Det siger lektor Ulrik Pram Gad, der forsker i Rigsfællesskabet ved Aalborg Universitet.

»Amerikanerne har skiftet gear, og det nye er måske, at de siger disse ting direkte til Færøerne og Grønland i stedet for at gå gennem København,« siger han.

Sagen om Huawei er ømtålelig for Rigsfællesskabet, fordi den udfordrer grænsen mellem handelspolitik, som Færøerne selv tager sig af, og Kongerigets sikkerhedspolitik, der varetages af regeringen i København.

Ulrik Pram Gad sammenligner sagen med tidligere års debat om udvinding af uran i Grønland, der også gik på tværs af arbejdsdelingen i Rigsfællesskabet.

»Men i dette tilfælde tror jeg ikke, at hverken Danmark eller Færøerne har lyst til, at det skal blive en konflikt,« siger Ulrik Pram Gad.

TDC fravalgte Huawei

Den danske regering står nemlig selv i en speget situation, fordi man officielt har undladt at tage stilling til, om Huaweis 5G-teknologi udgør en trussel. Da TDC tidligere på året afbrød samarbejdet med Huawei om et tilsvarende netværk i Danmark – til fordel for Ericsson – var det formelt en rent kommerciel beslutning. Dog sagde TDC, at man ikke var blind for myndighedernes bekymring.

Presset på Færøerne er samtidig helt parallelt til USAs diplomatiske pres på store lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Dermed er den amerikanske interesse også en konsekvens af øgruppens eget ønske om mere indflydelse på udenrigspolitikken, siger Esben Salling-Larsen fra Forsvarsakademiet.

Færøerne – der ikke er del af EU – har i en årrække fløjet under radaren med blandt andet handelssamarbejde med Rusland i kølvandet på Moskvas militæroperation i Ukraine i 2014. Rusland svarede igen på EU-sanktioner med et importforbud mod fisk fra EU, og den situation har Færøerne brugt til at øge eksporten til Rusland markant.

»Nu ser vi for første gang, at de selv skal håndtere de sikkerhedspolitiske interesser direkte. De skal for første gang veje en konkret økonomisk interesse op mod en stormagtsinteresse,« siger Esben Salling-Larsen.

Også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har netop besøgt Tórshavn for at drøfte blandt andet sikkerhedspolitiske udfordringer i Nordatlanten.

Den færøske handelsminister understreger, at sagen som udgangspunkt ligger hos det færøske teleselskab. Men han vil ikke udelukke, at Landsstyret på et tidspunkt må blande sig.

»Selvfølgelig følger vi den her sag, og måske skal man tage en politisk beslutning på et tidspunkt,« siger Helgi Abrahamsen.

Berlingske har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Føroya Tele.

Men her er den glade stemning for fem måneder blevet afløst af tavshed.