IS-jihadist får livstid for terror efter drab på jødisk museum

I 2014 blev fire personer dræbt under et skudattentat på det jødiske museum i Bruxelles. Mandag aften blev den 33-årige franskmand Mehdi Nemmouche, der har kæmpet med Islamisk Stat i Syrien, idømt livstid for terror.

En politimand står udenfor Palais de Justice i Bruxelles, hvor Mehdi Nemmouche torsdag aften fik sin dom. Den 33-årige franskmanden, der har fået kamptræning fra Islamisk Stat i Syrien, er hovedmistænkt i et skudattentat på Det Jødiske Museum i Bruxelles for snart fem år siden. Fire personer blev dræbt under attentatet. Foto: JOHN THYS / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter to måneders retssag blev hovedmistænkte Mehdi Nemmouche i sidste uge kendt skyldig i et terrorangreb mod Det Jødiske Museum i Bruxelles. Og mandag aften blev straffens længde afgjort: Nemmouche får en livdstidsdom i fængsel.

Handlingen har ikke bare »skadet den belgiske stat« og øget trusselniveauet i landet. Handlingen var også »klart rettet mod det jødiske samfund,« sagde retspræsident Laurence Massart under domsafsigelsen.

Også medtiltate Nacer Bendrer, der forsynede Nemmouche med våben, er skyldig i terror, fastslår Retten i Bruxelles sent torsdag aften.

De 12 nævninge har tygget på sagens 56 spørgsmål siden tirsdag middag på et hemmeligholdt hotel i Bruxelles. Inden de voterede, sagde Nemmouche, der ellers har holdt sig tavst under sagsfremstillingen, at det hele var en konspiration.

Dræbte to gæster og to ansatte på museum

På en varm og solrig majdag i 2014 gik Mehdi Nemmouche ind gennem porten til Det Jødiske Museum. Med sig havde han en revolver og terroristers favoritvåben, en kalashnikov. Overvågningsvideoer viser, at Mehdi Nemmouche skød og på stedet dræbte tre personer i museets reception, i hvad der må betragtes som en lynaktion.

Da han var færdig med sin koldblodige handling, forsvandt han samme vej, som han kom. Et fjerde offer - museets 25-årige receptionist - døde seks dage senere af sine kvæstelser.

Under retssagen har anklager Bernard Michel sagt, at Nemmouche ikke bare er radikaliseret, men »super radikaliseret«:

»Hvis ikke det at angribe et museum med kampvåben er voldeligt og brutalt, så vil ingenting nogensinde være voldeligt og brutalt,« sagde Bernard Michel.

Forbundet til Parisangrebene

Retssagen har forløbet over to måneder, og det er kommet frem, at Mehdi Nemmouche er forbundet til den fraktion af Islamisk Stat, der har udtænkt og udført Paris-angrebene i 2015 og angrebet på Bruxelles Lufthavn i 2016.

Blandt andet var det en af selvmordsbomberne fra Paris-angrebene, der skjulte Mehdi Nemmouche i en lejlighed i det berygtede Bruxelles-kvarter Molenbeek efter angrebet på museet.

Det lykkedes i første omgang Mehdi Nemmouche at flygte fra belgisk politi, da han tog en bus med kurs mod den sydfranske havneby Marseilles tilbage i slutningen af maj 2014. Ved et tilfælde blev han pågrebet af fransk narkopoliti under en rutinemæssig kontrol i bussen. På sig havde han de to mordvåben.

Fangevogter for Islamisk Stat

Mehdi Nemmouche blev radikaliseret i et fransk fængsel, hvor han afsonede en dom for et røveri.

I januar 2013 rejste han til Syrien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. Men i stedet for at opbygge Kalifatet i Syrien, vendte han hjem til Europa i marts 2014. Fra gennemgangen af retssagen ved vi i dag, at han brugte tiden op til angrebet på at få adgang til våben.

To franske journalister, der har været holdt som gidsler af Islamisk Stat i Aleppo tilbage i 2013, vidnede også i sagen. De har udpeget Mehdi Nemmouche som deres fangevogter og fortalte, at han torturerede dem.

Mehdi Nemmouche er da også tiltalt hjemme i Frankrig for netop sin rolle som fangevogter i Islamisk Stat. Den sag begynder senere i foråret.