Franske fængsler er en filial af Islamisk Stat bag tremmer

De franske fængsler er i forvejen fyldt med islamistiske fanatikere, så den franske regerings beslutning om at transportere tilfangetagne jihadister i Syrien hjem vil ikke gøre det lettere at begrænse deres indflydelse.

Fængslet i Fleury-Mérogis uden for Paris er blevet en Islamisk Stat i staten, hævder jihadister, der har siddet bag tremmer i Europas største straffeanstalt.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe Lopez/AFP/Ritzau Scanpix

»Jeg flygtede fra Islamisk Stat i Syrien blot for at ankomme til Islamisk Stat i Fleury-Mérogis.«

I Fleury-Mérogis ligger Europas største fængsel med hundredvis af jihadister blandt sine over 4.100 indsatte. Og manden bag den foruroligende vurdering er én af dem, der de seneste år har rusket tremmer i Paris-forstaden efter et ophold i Mellemøsten.

Ligesom andre hjemvendte jihadister, der er interviewet i journalisten David Thomsons bog »Les Revenants«, beskriver han de franske fængsler som et slaraffenland for islamisk fanatisme.

Dels har medlemmer af Islamisk Stat og andre jihadistgrupper rig lejlighed til at missionere blandt medindsatte. Dels, og især, fastholder miljøet i fængslet effektivt allerede overbeviste jihadister i deres tro.

Og forholdene bliver næppe mindre gunstige efter den franske regerings åbning for at hjemtage fængslede jihadister fra Syrien, der vil have masser af kamperfaring og masser af karisma med sig i bagagen.

Virkningsløs isolation

I forsøg på at begrænse de for øjeblikket op mod 500 indsatte jihadisters indflydelse sidder de hårdeste af dem i mange franske fængsler i isolationsceller, mens de øvrige er samlet på særlige fængselsafsnit.

En politik, der af fængselsbetjentenes faglige organisationer betegnes som ineffektiv, fordi jihadistfangerne alligevel har masser af kontakt med de øvrige indsatte i forbindelse med diverse aktiviteter.

Desuden virker de særlige afsnit som en magnet på fanger, der gerne vil have en højere placering i fængselshierarkiet. Og for mange kan et ophold bag tremmer være langt mere motiverende end en rejse til Mellemøsten, fortæller en hjemvendt jihadist til David Thomson i »Les Revenants«:

»I fængslet har jeg set folk, som var meget længere ude end i Syrien. De havde aldrig sat en fod i Syrien, men de var mere radikale end Islamisk Stat.«

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa