Fransk terrormareridt: Kamptrænede jihadister er på vej hjem fra Syrien

De franske myndigheder gør klar til at tage imod en gruppe IS-krigere fra fængsler i Syrien, hvor de efter tilbagetrækningen af de amerikanske styrker i landet ikke længere kan bevogtes effektivt.

Franske muslimer demonstrerer mod Islamisk Stat i Paris. Et radikaliseret mindretal af deres trosfæller ser imidlertid anderledes på sagen, og hvad sker der, når en gruppe kamptrænede jihadister i løbet af den kommende tid overføres til Frankrig fra fængsler i det nordlige Syrien?  Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Guillot/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De franske myndigheder – og resten af landets befolkning med – har frygtet det i årevis. På et tidspunkt ville de hundredvis af jihadister, der midt i årtiet rejste til Mellemøsten for at melde sig under Islamisk Stats sorte faner, vende tilbage Frankrig. Meget tyder på, at tidspunktet nu er kommet.

Justitsminister Nicole Belloubet bekræftede torsdag formiddag oplysninger om, at regeringen forbereder hjemtransporten af en større gruppe jihadister fra fængsler kontrolleret af kurdiske militser i det nordøstlige Syrien.

»Vi har afgjort, at kontrollen (med fangerne, red.) er vigtigst, hvilket indebærer repatriering til Frankrig,« sagde Belloubet til radiostationen RTL og tilføjede:

»Tilbagetrækningen af de amerikanske styrker har skabt en ny situation, og vi forbereder os på en mulig hjemtransport af franskmændene i det nordlige Syrien.«

Hjemtransporten vækker vrede hos den højrenationale leder Marine Le Pen, der på Twitter skriver: »Den uansvarlige (indenrigsminister Christophe) Castaner forbereder 130 såkaldt franske jihadisters hjemkomst. Jeg indkalder til protest mod dette magtmisbrug.«

Regeringen frygter, at de kurdiske militser – uden militær støtte fra USA – ikke længere kan opretholde kontrollen med fængslerne, hvor i alt 900 fremmede IS-krigere sidder tilbageholdt.

Og ved udsigten til, at en større gruppe kamptrænede jihadister risikerer at ende på fri fod, er hjemtransporten af dem det mindste onde, lyder vurderingen i Paris.

Justitsministeren ville ikke bekræfte TV-stationen BFMs oplysninger om, at 130 i første omgang skal hentes hjem. Hun understregede, at de egentlige kombattanter naturligvis vil blive tilbageholdt og retsforfulgt, men tilføjede, at hovedparten af franskmændene i det nordlige Syrien er børn.

Ifølge avisen Le Figaro er 82 jihadister – som et første skridt – allerede blevet overført til fængsler i Irak, hvor Frankrig selv har soldater på jorden. Tilbage i den kurdisk-kontrollerede del af Syrien er nu kun deres hustruer og børn. Samt yderligere ca. 100 franske IS-krigere, der menes at befinde sig på fri fod i den mellemøstlige land.

»Lad os dræbe dem på stedet«

Den franske regering har ventet halvandet døgn med definitivt at bekræfte hjemtransporten. En tøven, der givetvis hænger sammen med de voldsomme reaktioner på nyheden.

»Disse fanatikere hører ikke hjemme i Frankrig. Hvor mange vil de rekruttere i vores fængsler, og hvor mange attentater vil de inspirere til at begå,« spørger Marine Le Pens højrenationale Rassamblement National.

Det konservative medlem af Nationalforsamlingen, Pierre-Henri Dumont, går skridtet videre og opfordrer til i stedet at likvidere jihadisterne.

»Lad os dræbe dem på stedet med målrettede likvideringer, som det er blevet gjort før,« sagde Dumont til TV-stationen LCI med henvisning, hvordan tidligere præsident François Hollande i en bog indrømmer at have godkendt »eliminering« af jihadister.

Ifølge Jean-Charles Brisard, der leder centeret for terrorforskning, Centre d'analyse du terrorisme, gør regeringen imidlertid det eneste rigtige.

»I en uforudsigelig og ustabil situation er hjemtransporten af jihadisterne den eneste løsning, hvis vi vil neutralisere dem og sørge for, at de bliver stillet til ansvar for deres handlinger,« siger han til Le Figaro.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa