I årevis har Amazon forsvaret salget af de »ækle« bøger: Nu fjernes nazilitteratur fra hylderne

I al diskretion er Amazon begyndt at fjerne nazilitteratur og krænkende bogtitler fra sit onlinekatalog. Men ikke alle boghandlere klapper i hænderne over tiltaget. De aner nemlig ikke, hvilke bøger der er forbudte.

Amazon begyndte som en af verdens største bogforhandlere på nettet og er siden begyndt at sælge film, musik, tøj, software, møbler og meget andet også. Fold sammen
Læs mere
Foto: INA FASSBENDER

I 1998 svor Amazon-stifteren Jeff Bezos, at alle bøger skulle være tilgængelige på websitet, der dengang blot ville sælge bøger på nettet.

Både »de gode, de dårlige, og de ækle« bøger skulle være at finde i Amazons onlinekatalog, sagde han. I 2010 forsvarede Amazon for en stund endda en bog om, hvordan man som pædofil kan finde kærlighed og nydelse. Men nu er websitet diskret begyndt at fjerne adskillige ækle titler fra kartoteket.

Højreekstreme bøger, nazilitteratur og bogtitler med racistisk indhold bliver én efter én fjernet fra bogforhandlerens onlinekatalog uden nogen grundig forklaring, skriver The New York Times. Amazon har ikke udgivet nogen liste over, hvilke titler der nu er blevet dømt forbudt eller forklaret, hvorfor flere titler nu fjernes.

Og selv om det måske er de færreste, der ligefrem vil klage over, at den hadefulde og ofte både antisemitiske og racistiske litteratur nu bliver fjernet, er nogle bogforhandlere alligevel kritiske over for tiltaget.

For er det egentlig et angreb på ytringsfriheden, når en af verdens største bogforhandlere begynder at fjerne bøger for deres budskaber – uanset hvor ækle og fordømmelsesværdige bøgernes budskaber er? Eller er det en nødvendig ansvarstagen i en verden, hvor truslen fra højreekstremistiske og nynazistiske terrorgrupper desværre synes at vokse?

Gregory Delzer, en bogforhandler fra Tennessee, som tjener cirka en tredjedel af sine indtægter gennem salg på Amazon, er en af dem, der er kritisk indstillede over for Amazons diskrete oprydning i biblioteket. Han er ikke selv tilhænger af den litteratur, som Amazon nu er begyndt at slette, men han er en af de boghandlere, hvis bøger er blevet fjernet fra Amazons website.

Og det, han er mest utilfreds over, er, at han stadig ikke er blevet forklaret præcist hvorfor, skriver The New York Times. Amazon har kun informeret ham om, at to brugte bøger, som han solgte for syv år siden – en om antisemitiske konspirationsteorier mod jøder og Israel, og en om hvidt overherredømme – er blevet dømt forbudte af Amazon.

»Hvis Amazon er så stolt af nu at have indtaget en moralsk position, burde de udsende lister over, hvilke bøger de forbyder, i stedet for at holde det hemmeligt for både bogforhandlere og læsere,« siger han til The New York Times.

En anden bogforhandler, Danny Caine fra Kansas, er mere nervøs for, hvad Amazon ellers kan finde på at fjerne.

»Jeg har ikke tænkt mig at argumentere for, at det skal være nemmere at distribuere nazilitteratur,« slår han fast over for The New York Times:

»Men jeg stoler alligevel ikke på, at Amazon skal være beslutningstager, når det gælder ytringsfrihed. Hvad hvis Amazon besluttede sig for at fjerne bøger, der repræsenterede et mindre afskyeligt politisk synspunkt? Eller bøger, der er kritiske over for Amazons praksis?«

Deborah Caldwell-Stone, der er direktør for organisationen American Library Association’s Office for Intellectual Freedom, mener dog, at det er helt inden for lovens rammer, når Amazon fjerner bøger og titler fra sit udvalg.

Ligesom alle andre forhandlere har Amazon ret til selv at udvælge de bøger, virksomheden ønsker at sælge, siger hun til The New York Times.

»På trods af sin størrelse, behøver Amazon ikke at sponsorere ytringer, som de finder uacceptable.«