Hvem skal udfordre Trump? Her er de dage, du skal skrive i kalenderen

Her er nogle af de vigtigste datoer, som afgør Demokraternes længe ventede primærvalg.

 

Det demokratiske primærvalg fik en kaotisk opstart i staten Iowa. Hvad der skulle have været en sejr for en af de demokratiske kandidater, har nu udviklet sig til én stor teknisk fejl, som kan have betydning for det momentum, som sejren i Iowa historisk set har ført til.

Siden 2000 har den demokratiske kandidat, der sejrer i Iowa, nemlig sikret sig Demokraternes præsidentkandidatur.

Men det er ikke kun Iowa, som har betydning for primærvalget i USA. De kommende uger vil at afgøre, hvem der skal udfordre Donald Trump ved præsidentvalget i november.

Her kan du se en samlet oversigt over de vigtigste datoer, som du skal holde øje med under primærvalget i 2020.

Mandag den 3. februar: Startskuddet! Det første primærvalg foregår i Iowa, som udpeger 41 delegerede. For at kunne kalde sig selv for præsidentkandidat skal man have i alt 1.990 delegerede bag sig.

Tirsdag den 11. februar: Det næste primærvalg afholdes i New Hampshire, hvor 24 delegerede udpeges. Tilsammen udgør Iowa og New Hampshire kun to procent af alle delegerede, men de to stater spiller alligevel en stor rolle for, hvem der får altafgørende momentum i begyndelsen af valgsæsonen.

Lørdag den 22. februar: Nevada afholder primærvalg om 36 delegerede.

Lørdag den 29. februar: South Carolina har 54 delegerede, og er den sidste stat, der stemmer, inden det brager løs til Super Tuesday.
South Carolina er især interessant at holde øje med, da staten i høj grad indikerer, hvem de sorte vælgere vil stemme på – en befolkningsgruppe som kommer til at have stor betydning for, hvem der bliver præsidentkandidat for Demokraterne.

Indtil videre lader det til, at Joe Biden står til at vinde South Carolina, da han er den præsidentkandidat, der har bedst fat i de sorte vælgere, blandt andet på grund af sin fortid som vicepræsident for Barack Obama.

Tirsdag den 3. marts (Super Tuesday): Nu bliver det alvor! Super Tuesday afholdes i år 3. marts, hvor i alt en tredjedel af alle delegerede er i spil. Her er især Californien vigtig på grund af det største antal af delegerede i landet: 415.

Californien har de seneste år stemt senere i processen og har derfor på trods af sit antal af delegerede ikke spillet en stor rolle i udvælgelsen af den endelige præsidentkandidat. Det er derfor særligt vigtigt at holde øje med Californien i år, fordi delstaten får en vigtig rolle, når det gælder, hvilken kandidat der løber med flest delegerede.
Herudover er der stort fokus på Texas, som har det tredjestørste antal af delegerede på 228.

Desuden er det i år første gang, vælgerne kan stemme på milliardæren Michael Bloomberg, som ved hjælp af dyre reklamer og en hidsig kampagne sigter efter at skabe momentum op til denne dag.

Tirsdag den 10. marts: Her stemmer staterne Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, North Dakota og Washington.

Hvis resultaterne fra Super Tuesday ikke peger på én bestemt kandidat som klart førende i feltet, kan netop denne dag have en stor indflydelse på, hvem der ender som Demokraternes præsidentkandidat.

Tirsdag den 17. marts: Arizona, Florida, Illinois, Northern Marianas og Ohio afholder primærvalg. Når disse valg er overstået, har vi formentlig en klar idé om, hvem der vinder, og hvis en kandidat sikrer sig staterne Arizona, Florida, Illinois og Ohio, vil der højst sandsynligt komme et pres på den anden kandidat om at droppe ud af ræset.

Tirsdag den 28. april: New York, Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania og Rhode Island.

Med 274 delegerede er New York staten med det næststørste antal delegerede i landet. Selv om det er sent i processen, kan denne dag komme til at afgøre primærvalgene, hvis det er forblevet tæt undervejs.