Hun lagde navn til dækhistorien, der fik Hongkong-aktivist til Danmark: Men Ammitzbøll vil ikke selv kritisere Kina

Katarina Ammitzbøll (K) angriber udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for at undgå den Hongkong-aktivist, som hun har været med til at invitere til Danmark. Men hun er ikke interesseret i at kritisere Kina.

 
Demokratiforkæmperen Ted Hui stod til flere års fængsel i Hongkong. Nu har danske folketingspolitikere hjulpet ham til Danmark, selv om politiet havde inddraget hans pas. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Hvis det ikke havde været for Katarina Ammitzbøll, EU-ordfører for de Konservative (K), var Ted Hui måske slet ikke kommet til Danmark.

Det var hende, der sendte det første invitationsbrev til den tiltalte demokratiforkæmper fra Hongkong, så han kunne komme til Danmark under dække af at skulle deltage i en række politiske møder, som alligevel ikke har fundet sted.

Nu angriber hun regeringen og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for ikke at ville mødes med ham, selv om de altså angiveligt intet har haft at gøre med aktivistens rejse hertil. Politiken har beskrevet, hvordan ingen socialdemokrater havde tid til at mødes med Ted Hui, da han onsdag besøgte Christiansborg.

Det er »interessant«, siger Katarina Ammitzbøll til Berlingske, at udenrigsministeren på den ene side gerne vil kritisere brud på demokratiske frihedsrettigheder i Hongkong, men samtidig ikke vil mødes med dem, det går ud over.

Omvendt har hun ikke selv lyst til at tage stilling til, om Ted Huis frihedsrettigheder overhovedet er blevet krænket – og hun har slet ikke lyst til at rette en anklagende finger mod Kina.

Det gjorde hun klart, da Berlingske torsdag ringede hende op.

»Det her handler om Hongkong, og at han kommer her, handler om, at vi skal få en forståelse af, hvad han står over for. Man behøver ikke komme med en reaktion, men man er her for at lytte og mødes. Det synes jeg, man bør gøre,« siger hun til Berlingske.

Demokratiforkæmperen Ted Hui stod til flere års fængsel i Hongkong. Nu har danske folketingspolitikere hjulpet ham til Danmark, selv om politiet havde taget hans pas. Hans tilstedeværelse i Danmark kan udvikle sig til en betændt sag mellem Danmark og Kina. For Ted Hui er ikke aktivist, men en kendt parlamentariker for et prodemokratisk parti i Hongkong, og derfor er det svært for Jeppe Kofod at afvise at mødes med ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Tiltalt for at demonstrere

Lad os lige opsummere sagen kort, inden vi går videre:

Ted Hui, 38-årig demokratiforkæmper, er en af Hongkongs mest fremtrædende parlamentarikere for det største oppositionsparti, Det Demokratiske Parti, og han har spillet en central rolle i det seneste års folkelige protester i Hongkong. Han står nu tiltalt for at have deltaget i demonstrationer og andre aktiviteter, som myndighederne i Hongkong anser for at være ulovlige, og han risikerer derfor at blive fængslet, hvis han vender hjem.

Af samme grund er det ikke usandsynligt, at Kina vil opfatte den danske invitation til Ted Hui som en provokation. Han havde nemlig slet ikke kunnet forlade Hongkong, hvis ikke flere danske aktivister, organisationer og folketingspolitikere – blandt andre Katarina Ammitzbøll og Uffe Elbæk fra Frie Grønne – havde hjulpet ham med at omgå politiets kontrol i Hongkong.

Det gjorde de blandt andet ved at opdigte en række møder, som Ted Hui skulle deltage i som parlamentariker, har Politiken afdækket.

Men som Ted Hui har forklaret til Berlingske tidligere i dag, brugte han turen til at flygte fra Hongkong og ikke blot for at diskutere klimapolitik. Nu vil han – formentlig – til Storbritannien, hvor hans familie er flygtet til.

Siden en kontroversiel ny sikkerhedslov blev vedtaget i Hongkong i sommer, er en lang række demokratiforkæmpere og aktivister blevet arresteret for at organisere og deltage i protester mod regeringen. Spørger man aktivisterne, er anholdelserne politisk motiverede. Senest er det Hongkongs mest kendte demokratiforkæmper, Joshua Wong (tv.), som onsdag blev idømt fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tyrone Siu/AP/Ritzau Scanpix.

»Vi er her for at lytte«

Mens Ted Hui har tænkt sig at bruge besøget i Danmark til at undslippe Hongkong, understreger Katarina Ammitzbøll, at det ikke var med det formål, at hun i september inviterede ham. Det var hendes plan, at de skulle mødes for at tale om uddannelses- og miljøpolitik, fastholder hun torsdag.

»Jeg tror, hans situation har udviklet sig meget, siden vi havde den første brevudveksling i september. Det kan jeg ikke gøre for. Hvordan hans personlige sikkerhed ser ud, må være op til ham selv at bedømme,« siger hun til Berlingske.

Tror du ikke, det her kommer til at skabe vrede i Kina?

»Om det kan blive opfattet som en provokation, det ved jeg ikke. Men man skal høre begge parter – både fra myndighedernes side og oppositionens – og det gør vi i alle henseender.«

Så du forestiller dig ikke, at det her kan komme til at skade Danmarks forhold til Kina overhovedet?

»Nej. Jeg har fokus på Hongkong. Vi har ikke nogen reaktioner mod nogen eller noget. Det sagde jeg også, da jeg tog til møde med Ted Hui. Jeg kom for at lytte og for at høre, hvordan han oplever situationen.«

For lidt over et år siden, 18. november 2019, så protesterne mod regeringen i Hongkong og Kinas voksende indflydelse sådan her ud. I dag er mange af de mest fremtrædende aktivister og demonstranter enten gået i skjul, flygtet til udlandet eller blevet arresteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dale de la Rey/AP/Ritzau Scanpix.

Og hvad er det, der sker i Hongkong?

»De kæmper for deres demokratiske rettigheder, eller det, som de mener, er deres demokratiske rettigheder.«

Og hvem er det, der forsøger at begrænse deres rettigheder?

»Det har været nogle af deres egne myndigheder.«

Men hvem er det, der har vedtaget den sikkerhedslov, der gør det muligt for myndighederne at begrænse deres rettigheder?

»Jamen, det har vi ikke som sådan talt om.«

I har ikke talt om den sikkerhedslov, som Ted Hui er tiltalt under?

»Jeg tog til møde med ham, og nu har jeg lyttet til ham. Ligesom jeg for nylig har lyttet til oppositionspolitikere fra Hviderusland. Og sådan er det jo. Vi lytter jo til folk fra begge sider, hvad enten de er fra Uganda eller Georgien eller Armenien, og det skal vi også i denne sag.«

Men tror du ikke, at det, at du har inviteret en person, som er tiltalt for lovbrud i Hongkong, vil blive set som en stillingtagen – idet du hjælper ham ud af Hongkong?

»Alle, der kommer hertil, skal have en officiel invitation. Sådan er det altid. Det er almindelig protokol.«

Du kritiserer Jeppe Kofod for på den ene side at kritisere brud på demokratiske rettigheder i Hongkong uden at mødes med Ted Hui. Men du vil selv omvendt gerne mødes med Ted Hui, når bare du ikke behøver kritisere brud på hans frihedsrettigheder. Er det rigtigt forstået?

»Jeg vil i hvert fald lige være klogere på, hvad der sker. Jeg vil vide, hvad de mener, der er relevant. Og nu er jeg blevet klogere på, hvad situationen er fra denne her side.«