Franskmænd får uddelt bøder, hvis de går ud – men britiske børn går stadig i skole: Her er europæernes retningslinjer

Overalt i Europa bekendtgøres der hele tiden nye anbefalinger og retningslinjer til, hvordan vi bør forholde os til den coronavirus, der nu spreder sig tværs over kontinentet. Og de er forskellige fra land til land. Få overblikket her.

 
Video: Sundhedsstyrelsen, sst.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hold afstand. Vask hænder. Host og nys i ærmet. Undgå større forsamlinger. Og begræns fysisk kontakt.

Sådan lyder regeringens anbefalinger til danskerne, mens coronaviruspandemien har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til at lukke landets skoler og smække grænserne i for alle udlændinge, der ikke har »anerkendelsesværdige formål« i landet.

Samtidig opfordrer hun alle, der kan arbejde hjemmefra, til at gøre det. Men andre steder i Europa er der allerede vedtaget mere vidtgående tiltag såsom egentlige udgangsforbud for alle, der ikke har strengt nødvendige formål uden for hjemmets fire vægge.

Her er europæernes retningslinjer:

Spanien: Alle spaniere, som ikke har et arbejde, der er livsnødvendigt for samfundet, skal blive hjemme. De må kun forlade hjemmet, hvis det er strengt nødvendigt, og kan risikere store bøder eller fængselsstraf, hvis de bryder karantænen. Skoler er allerede lukkede. Det samme er butikker, restauranter, barer, biografer og teatre. Sportsbegivenheder bliver ikke afholdt. Offentlig trafik opretholdes, så de vitale funktioner i samfundet kan fungere, når eksempelvis sundhedspersonale skal på arbejde. Lufthavnene er tomme, fordi man ikke længere flyver til Spanien. Kun turister forlader landet for at tage hjem.

Italien: Skoler, butikker, barer og restauranter står tomme, og folk har kun lov til at forlade hjemmet, hvis de skal købe ind, hente medicin eller lufte hund. Forlader man hjemmet, skal man fremvise en underskrevet erklæring om, hvorfor man har bevæget sig ud – og dømmes forklaringen ikke god nok, kan man risikere bøde eller betinget fængsel. Parker, biografer, teatre og koncertsale er blevet lukket, mens den offentlige trafik kører på et minimum. Italienerne opfordres til at holde afstand, til ikke at give hånd og undlade at kramme hinanden.

Tyskland: Mandag lukkede Tyskland grænserne til Danmark, Frankrig, Østrig og Schweiz, og i Berlin har myndighederne forbudt forsamlinger på mere end 50 personer. Alle tyskere opfordres tirsdag til at blive hjemme fra unødvendige rejser. Flere værtshuse og restauranter lukker, og de, der holder åbent, skal kunne sikre, at der er afstand mellem gæsterne på minimum halvanden meter. Skoler, vuggestuer og kulturinstitutioner er lukket ned – og flere by- og delstater ventes at følge trop.

Storbritannien: Premierminister Boris Johnson anbefalede mandag briterne at blive hjemme og undgå unødvendig social kontakt, for eksempel på pubber og koncertsteder. Hvis de kan arbejde hjemmefra, opfordres de til at gøre det, og de bør i øvrigt aflyse unødvendige rejser. Det ventes i øvrigt, at regeringen snart beder ældre, gravide og andre udsatte om at »skærme sig selv fra befolkningen i 12 uger«. Skolerne holdes dog åbne, og der vanker ingen bøde eller straf til dem, der ikke følger regeringens anbefalinger.

Frankrig. Mens Frankrig har lukket grænserne, er landets indbyggere også beordret i hjemmeisolation med udgangsforbud de næste 14 dage. Franskmændene må kun gå ud, hvis det er strengt nødvendigt, og kan – ligesom i Spanien og Italien – risikere en bøde, hvis de ikke overholder retningslinjerne. De må gå ud for at tage på arbejde, foretage nødvendige indkøb og lægebesøg og har fået besked på at holde fysisk afstand til hinanden. Imens er skoler, restauranter, butikker og kulturinstitutioner lukket ned.

Norge: Her må borgere ikke forlade deres hjemkommune for at drage på ophold et andet sted end dér, hvor de har deres registrerede bolig. Al flytrafik indstilles, og nordmænd uden opholdstilladelse i landet kan ikke komme ind.

Sverige. Ældre og udsatte borgere bør slet ikke gå ud – i hvert fald ikke i den hårdt ramte Stockholm-region – og alle, der kan, opfordres til at arbejde hjemmefra. Samtidig er alle gymnasier og højere uddannelser lukket ned tirsdag. Antallet af medlemmer af Riksdagen er blevet begrænset, så kun 55 politikere mod de normalt 349 folkevalgte i de kommende to uger vil have adgang til afstemninger og folketingsdebatter.