Frankrig går i øverste alarmberedskab: Nu skal kirker overvåges i hele landet

Efter torsdagens brutale knivangreb ved Notre-Dame-kirken i Nice går Frankrig i øverste alarmberedskab. Nu forøges overvågningen af religiøse institutioner og kirkegårde i hele landet.

Politibetjente står vagt uden for Notre-Dame-kirken i Nice, som torsdag blev angrebet af en mand, der dræbte tre personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC GAILLARD/Reuters/Ritzau Scanpix

Frankrig går i højeste alarmberedskab efter torsdagens angreb på Notre-Dame-kirken i Nice, hvor tre personer blev dræbt på brutal vis.

Det annoncerede den franske premierminister, Jean Castex, torsdag ifølge den franske avis Le Monde. Det betyder, at det franske sikkerhedsvarslingssystem, der går under navnet »Vigipirate«, er sat på højeste niveau: »Akut angreb«.

Det er en slags undtagelsestilstand, som giver myndighederne ekstra beføjelser til at lukke veje, metroer, aflyse skoleture og lignende, og de franske medier vil blive informeret løbende om nye udviklinger.

Når den aktiveres, er det typisk kun for en kort tid, mens myndighederne håndterer en aktuel krise.

Fredag morgen vil regeringens forsvarsudvalg mødes for at drøfte sikkerhedssituationen i landet.

Torsdagens angreb blev af premierministeren beskrevet som »lige så kujonagtigt, som det er barbarisk, og det har efterladt hele landet i sorg.«

Frankrigs indenrigsminister, Gerald Darmanin, har øjeblikkeligt aktiveret ekstra sikkerhedsbemanding ved flere af landets øvrige religiøse institutioner og kirkegårde. De skal overvåges tæt indtil allehelgensdag i det tilfælde, at nogen forsøger at kopiere torsdagens angreb, skriver Le Monde.

Det er uklart, hvor mange kirker, der skal have bevilget ekstra sikkerhed. Men da der i 2016 var et lignende angreb på en kirke i Normandiet, hvor en katolsk præst fik skåret halsen over, blev 1.227 kirker udpeget til at få ekstra sikkerhed.

Tredje angreb dette efterår

Tre personer blev dræbt torsdag morgen, da en endnu ukendt gerningsmand angreb Notre-Dame-kirken med en kniv. Et af ofrene var en kirketjener, og de to andre var kirkegængere.

Mindst én af de dræbte har fået halsen skåret over, skriver flere franske medier. Ifølge borgmesteren i Nice, Christian Estrosi, råbte gerningsmanden »allahu akbar« (Gud er stor, red.) flere gange, efter han blev anholdt.

Det skete blot 13 dage efter, at den franske skolelærer, Samuel Paty, fik skåret halsen over i et andet terrorangreb, efter han havde vist Muhammed-tegninger i klasseværelset. Tidligere på efteråret blev to journalister angrebet og hårdt såret foran en bygning i Paris, hvor satiremagasinet Charlie Hebdo tidligere holdt til.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, ankom torsdag eftermiddag til Nice.

Efter drabet på Samuel Paty lovede præsidenten et eksistentielt opgør med ekstremistisk islam i landet, og han har taget karikaturtegningerne af profeten Muhammed i klart forsvar.

Den franske regering har således annonceret over 120 ransagninger i franske hjem, øget kontrol med muslimske foreninger, skoler og moskeer og fornyet pres på sociale medier for at bremse radikalisering på nettet.

I fredags blev satiretegningerne af profeten projiceret op på bygninger i to byer i Frankrig som en støtteerklæring til Samuel Paty, hvilket har vakt stor vrede i dele af den muslimske verden.