»Først var det en skolelærer. Denne gang var det en kirke«: Tre personer dræbt i formodet terrorangreb i Nice

Tre personer er blevet dræbt i et formodet terrorangreb på Notre Dame-kirken i Nice. En af de dræbte har fået skåret halsen over. Den formodede gerningsmand er anholdt. Borgmester omtaler angreb som terror.

 
Tre personer er dræbt og flere er sårede efter et knivangreb i den franske by Nice. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag morgen omkring klokken 9 gik en endnu ukendt gerningsmand ind i Notre Dame-kirken i Nice og slog tre personer ihjel.

Ifølge den franske avis Libération, er det kirketjeneren og to kirkegængere, der er blevet dræbt. To af dem blev slået ihjel inde i kirken, og den tredje blev fundet udenfor efter angiveligt at have forsøgt at flygte.

En af de dræbte, en kvinde, fik skåret halsen over. Den formodede gerningsmand forsøgte angiveligt at halshugge hende, skriver Le Monde. Det andet offer, en mand, blev stukkel ihjel, men det tredje offer blev alvorligt såret og søgte tilflugt i en bar på den anden side af gaden. Hun døde få minutter senere, skriver Le Monde.

Fransk politi beskriver ifølge The Guardian gerningsstedet som »et skrækscenarie«.

Borgmesteren i Nice, Christian Estrosi, skriver på Twitter, at han anser angebet for at være et terrorangreb og oplyser til flere medier, at den formodede gerningsmand flere gange råbte »allahu akbar« (Gud er stor, red.), da han efterfølgende blev anholdt.

»Han efterlod ikke nogen tvivl om, hvad meningen med hans aktion var,« siger Christian Estrosi ifølge dpa.

En betjent afsikrer området, efter et formodet terrorangreb har fundet sted ved Notre Dame-kirken i Nice, Frankrig. Tre personer er døde. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC GAILLARD.

Den formodede gerningsmand blev skudt og såret under anholdelsen og er derfor nu blevet indlagt på hospitalet. Hans baggrund og motiv er endnu ukendt, men den franske antiterrorenhed efterforsker ham for mord og sammensværgelse med kriminelle terrornetværk, skriver Le Monde.

Det vil i så fald være det tredje terrorangreb i Frankrig dette efterår.

»Først var det en skolelærer. Denne gange har den islamo-fascistiske barbarisme valgt at angribe inde i en kirke. Endnu engang er det meget symbolsk,« siger Estrosi om dagens formodede terrorangreb i Nice.

Det er blot 13 dage siden, at en fransk skolelærer, Samuel Paty, fik skåret halsen over efter at have vist Muhammed-tegninger i klasseundervisningen. Siden da er tegningerne blevet projiceret op på flere bygninger i Frankrig, hvilket har vakt stor vrede i flere muslimske lande de seneste dage.

Præsident Emmanuel Macron kommer til Nice i eftermiddag. Han ledsages af indenrigsminister Gerald Darmanin, justitsminister Eric Dupont-Moretti og Jean Francois Ricard, chef for anklagemyndighedens nationale anti-terrorenhed. Monsignor de Moulin Beaufort, præsident for Frankrigs forening af biskopper, og borgmesteren i Nice, Christian Estrosi, vil også deltage.

Tredje angreb dette efterår

I september blev to journalister angrebet og hårdt såret i Paris foran en bygning, hvor satiremagasinet Charlie Hebdo tidligere holdt til.

For knap to uger siden fik en lærer halsen skåret over i udkanten af Paris af en tjetjensk islamisk. Læreren havde undervist i ytringsfrihed, og han havde undervejs tilbudt at vise karikaturtegninger af profeten Muhammed til de elever, der ønskede det.

Det var Charlie Hebdo, som tidligere havde offentliggjort tegningerne. Magasinet var selv i 2015 udsat for et islamistisk angreb, der kostede 12 medarbejdere livet.

Torsdag skriver Libération desuden, at politiet også har bremset et muligt angreb i Avignon i Vacluse samme formiddag. Her blev en bevæbnet mand skudt af politiet, efter han truede flere forbipasserende, skriver avisen på baggrund af oplysninger fra det franske indenrigsministerium.

Foto: ERIC GAILLARD.

I Jeddah i Saudi-Arabien er det franske konsulat i øvrigt blevet angrebet af en mand bevæbnet med en kniv. Han sårede en sikkerhedsvagt, som dog er indlagt på hospitalet og uden for livsfare. Den formodede gerningsmand blev øjeblikkeligt arresteret.

En mand, der var bevæbnet med en kniv, truede fodgængere i en gade i Avignon i Vaucluse kl. 11.15. Manden blev skudt af politiet, skriver den franske avis, Libération, på baggrund af oplysninger fra det franske indenrigsministerium.

Angrebet har fundet sted midt i en ophedet konflikt mellem Frankrig og Tyrkiet samt store dele af den muslimske verden. Emmanuel Macron er blandt andet blevet beskyldt for islamofobi, efter han har forsvaret Muhammed-tegningerne, og annonceret et fransk opgør med ekstremistisk islam i Frankrig.

Efter drabet på Samuel Paty er Muhammed-tegningerne blevet projiceret op på flere bygninger i Frankrig i sympati med læreren. Det har vakt vrede i flere muslimske lande.

Torsdag fejrer muslimer verden over højtiden Mawlid, en dag, hvor profeten Muhammeds fødsel markeres.