Forbitret præsident: Dødbringende eksplosion skyldes seks år gammelt gods i et pakhus

En voldsom eksplosion i Beirut blev udløst af farlige kemikalier, der har været opbevaret i et pakhus i byens havn i seks år. Det siger Libanons præsident, der lover »de hårdeste straffe« til de ansvarlige.

 
En voldsom eksplosion hærgede tirsdag Beirut. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere

Bygninger er blæst omkuld, biler krøllet sammen, og et tykt lag af murbrokker fylder gaderne. Midt i ruinerne har redningshold natten igennem ledt efter overlevende.

Ødelæggelserne i Beirut er enorme. Gårsdagens dobbelteksplosion har ifølge de seneste meldinger dræbt flere end 100 og såret over 4.000 i den libanesiske hovedstad.

Derfor var det en forbitret præsident Michel Aoun der sent i aftes meddelte, at årsagen til eksplosionen tilsyneladende har ligget opmagasineret i et pakhus på byens havn i mindst seks år.

Stor mængde kemikalier

Ifølge landets myndigheder peger foreløbige undersøgelse på, at en stor mængde af kemikaliet ammoniumnitrat udløste den eksplosion, der har smadret store dele af Beiruts indre by.

Ifølge præsidentkontoret blev op mod 2.750 ton ammoniumnitrat beslaglagt fra et skib tilbage i 2013. Siden har den store mængde af det sprængfarlige stof ligget opmagasineret uden tilstrækkelig sikkerhed.

Det stemmer overens med rapporter om et handelsskib under moldovisk flag, der i 2013 fik forbud mod at sejle videre fra Beirut efter motorproblemer.

Det står dog ikke klart, hvad der i givet fald har antændt kemikalierne i pakhuset. En sikkerhedskilde siger til Reuters, at en mulig årsag er svejsearbejde på havnen.

Landets præsident kaldte på de sociale medier situationen »utilladelig«. Han lovede »de hårdest mulige straffe« til de ansvarlige. Præsidenten har også indført to ugers undtagelsestilstand.

Redningsfolk har i løbet af natten gravet i ruinerne efter eksplosionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ibrahim Amro/AFP/Ritzau Scanpix.

Ammoniumnitrat bruges til at fremstille gødning, men kan også bruges som sprængstof, da det kan detonere ved høje temperaturer.

Store mængder ammoniumnitrat tilskrives skylden for en dødsbringende eksplosion i den kinesiske by Tianjin i 2015. Her mistede flere end 173 mennesker livet.

Midt i økonomisk krise

Eksplosionen skete tirsdag eftermiddag. En mindre eksplosion blev fulgt af en større, der sendte en paddehattelignende sky mod himlen.

Tragedien rammer landet midt i en dyb økonomisk krise. Mange indbyggere har kun elektricitet i to-tre timer om dagen. Flere hospitaler i byen blev samtidig ødelagt af eksplosionen.

»Der er stadig mange savnede. Folk spørger myndighederne efter deres kære, og det er svært at lede om aftenen, fordi der ikke er elektricitet. Vi står over for en ægte katastrofe,« sagde landets sundhedsminister Hamad Hassan sent i aftes til nyhedsbureauet Reuters.

En række lande, herunder Danmark, har lovet at sende hjælp til Beirut.

GRAFIK

Få overblik over de enorme ødelæggelser

Eksplosionen kunne høres hele vejen til Cypern. Flere end 100 mennesker er blevet dræbt, tusinder såret og bygninger er beskadiget op til ti kilometer væk.