Flere personer anholdt: Er julemandens sorte hjælpere racistiske?

Figuren Zwarte Piet deler hollænderne. Den sorte ansigtsmaling og de røde læber er racistiske, mener flere og flere hollændere. Striden har igen i år udviklet sig voldeligt.

Et Zwarte Piet-optog ankommer til havnen i Scheveningen i Holland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix

I Holland er julemanden Sinterklaas – eller på dansk Sankt Nikolaus – nu gået i land. Han ankommer med båd fra Spanien, lyder legenden.

Med sig har Sankt Nikolaus sine små, sorte hjælpere: De går under fællesbetegnelsen Zwarte Piet – Sorte Peter – på dansk. Og igen i år skaber den omstridte figur splittelse og stor modstand i Holland.

Flere demonstranter er blevet anholdt i et voldeligt forsøg på at forsvare den sorte figur, og i flere byer må politiet beskytte juleoptogene mod vrede protester, skriver Reuters.

Mange ser Zwarte Piet som racistisk – en negativ stereotyp på sorte. Figuren Zwarte Piet optræder i løbet af november og december overalt i Holland: I storcentre, institutioner og bymidter. Zwarte Piet bliver typisk spillet af hvide hollændere, som maler sig sorte i ansigtet – såkaldt blackface.

Figuren har påmalet store røde læber, bærer store øreringe og har tætte krøller. Det er et levn fra, hvordan de afrikanske slaver og tjenere blev portrætteret i kolonitiden. Og det er afgjort racistisk, mener kritikerne.

Zwarte Piet i optog i mange byer

Sammen med Sankt Nikolaus går Zwarte Piet dog i disse dage stadig i land i mange hollandske byer. De ankommer ofte i pyntede skibe, og børn og familier møder talstærkt op for at se juleoptogene. Størstedelen af hollænderne – 59 procent ifølge en ny meningsmåling – ønsker, at Zwarte Piet fortsat skal portrætteres med sort ansigtsmaling. Mange mener, at kritikerne er alt for tyndhudede, og de ser figuren som en del af en harmløs juletradition.

Diskussionen om Zwarte Piet er de seneste år blevet mere aggressiv. Sidste år måtte politiet i flere tilfælde gribe til anholdelser, når optogene endte i voldsomme skærmydsler mellem pro- og anti-Piet-demonstranter.

Zwarte Piets støtter demonstrerer i den hollandske by Den Bosch søndag. Samme dag blev der i byen også afholdt demonstrationer mod Zwarte Piet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robin Utrecht/EPA/Ritzau Scanpix.

Den politiske højrefløj har gjort beskyttelsen af Zwarte Piet til en mærkesag. Den islamkritiske politiker Geert Wilders mener, at kritikken er med til at undertrykke den hollandske nationalfølelse. Og i denne weekend blev lederen af højrefløjsbevægelsen Pegida anholdt, da han nægtede at gå ind i et område, som politiet havde afspærret til demonstranter. Han var klædt ud som Zwarte Piet, skriver Reuters.

Overalt i Holland er politiet talstærkt til stede, når Sankt Nikolaus og de sorte hjælpere går i optog. I sidste uge blev fire personer anholdt i byen Haag, efter at de stormede en bygning, hvor anti-Piet-demonstranter mødtes. De smadrede ruder og kastede fyrværkeri ind i bygningen.

Hændelsen fik bevægelsen Kick Out Black Pete til at aflyse flere planlagte demonstrationer denne weekend, fordi de følte sig intimideret.

Modstanden mod figuren er voksende i Holland. I 2011 viste en meningsmåling, at kun syv procent af hollænderne mente, at Piet burde ændre sig. I dag er andelen 26 procent.

»Roetpiet« (Sodpeter) opstod for nogle år siden som et alternativ til Zwarte Piet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix.

I storbyerne Amsterdam og Rotterdam bærer Zwarte Piet nu ikke længere blackface – figuren er i stedet tilsmudset med sod og hedder Roedpiet. Det stammer fra skorstene, som Piet kravler ned igennem for at aflevere julegaver, lyder den opdaterede fortælling.