Finsk premierminister skaber atter overskrifter – nu på grund af hendes kavalergang

Sanna Marin, verdens yngste kvindelige statsleder, får endnu engang opmærksomhed for andet end hendes politik. Denne gang er det dog ikke hendes alder, men hendes kavalergang, der er i fokus.

Den finske premierminister, Sanna Marin, er blevet genstand for diskussion på baggrund af hendes tøjvalg i forbindelse med et interview til et modemagasin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Matthys/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Først kom hun i stormvejr.

Hun blev beskyldt for at klæde sig »upassende« og »i mangel på respekt« for sit embede.

Dernæst fulgte en bølge af støtte og lovprisninger.

Kvinden, der er tale om, er den 34-årige finske premierminister, Sanna Marin.

Genstanden for debatten og diskussionerne er et billede taget af premierministeren i forbindelse med et interview til bladet Trendi Magazine. På billede er hun iført en habitjakke med en dyb udskæring, så hendes kavalergang kan ses. Og netop den synlige kavalergang har skabt debat.

For kan man posere på den måde, når man er premierminister?

Nej, mener mange, der kritiserer Sanna Marin for at vise for meget hud og klæde sig upassende.

Men endnu flere synes, at Sanna kan gøre, som det passer hende. I kølvandet på kritikken har der rejst sig en modkampagne, hvor en lang række kvinder under hashtagget #imwithsanna på de sociale medier lægger billeder op af sig selv i nedringede jakker ligesom Sanna Marin.

Men det er ikke kun kvinder, der har delt billeder af dem selv. En række mænd har også lagt billeder af behårede brystkasser på de sociale medier til støtte for deres statsleder.

»Jeg har ikke meget kavalergang, men jeg støtter hende,« skriver blandt andre Dome Karukoski, der poserer iklædt en grå habitjakke.

Diskussionen om premierministerens kavalergang lander midt i sexismedebatten. For flere brugere på Twitter skriver, at det er dobbeltmoralsk, at et billede af en kvindelig leder, der »viser lidt hud«, kan skabe debat, når det samme ikke gør sig gældende for hendes mandlige kolleger.

Blandt andet et billede af det finske europaparlamentsmedlem Teuvo Hakkarainen i bar overkrop cirkulerer på Twitter.

»Et af de her billeder er beskyldt for at være upassende og usmageligt. Gæt hvilket?« skriver Twitter-brugeren Jussi P. Laine.

Flere brugere har også delt billeder af Ruslands præsident, Vladimir Putin, der ofte ses portrætteret med bar overkrop.

Sanna Marin er blevet rost for sin håndtering af coronakrisen. Hun blev valgt som premierminister i december 2019, og står i spidsen for en socialdemokratisk regering.