Facebook gør klar til EP-valg: Ansatte fra hele verden skal bremse udenlandsk indblanding

Facebook har fløjet 40 ansatte fra hele verden til Dublin. Derfra skal de overvåge det sociale medie under europaparlamentsvalgkampen og fjerne misinformation og fake news undervejs.

Facebook har åbnet et valgkontor i Dublin. Her er 40 ansatte fra hele verden blevet udstationeret for at overvåge europaparlamentsvalgets gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

40 ansatte har fået en vigtig opgave på Facebooks nyåbnede kontor i Dublin.

De skal rense det sociale medie for fake news og misinformation forud for europaparlamentsvalget, som finder sted fra 23. maj til 26. maj på tværs af EUs 28 medlemslande. Det skriver The New York Times.

»Vi har at gøre med en sikkerhedsudfordring,« siger Nathaniel Gleicher, direktør for Facebooks cybersikkerhed, til The New York Times, og tilføjer:

»Der er en række aktører, som vil manipulere den offentlige debat.«

Dataanalytikere, ingeniører og advokater, som Facebook har ansat i hele verden, er blevet fløjet til Dublin for at stå i spidsen for det nye valgkontor. De er fordelt ud på medlemslandene – og alle 24 officielle europæiske sprog er repræsenteret i staben, skriver The New York Times.

Det er ikke første gang, at Facebook har installeret et sådant kontor forud for et stort valg.

Ved det amerikanske midtvejsvalg i november skabte Facebook et såkaldt »war room«, hvor ansatte blev sat til at overvåge det sociale medie og fjerne misinformation, falske konti og ethvert forsøg på udenlandsk indblanding.

Facebook har et lignende kontor i Singapore, hvor de ansatte overvåger det indiske valg på det sociale medie.

I 2016 brugte russiske efterretningstjenester Facebook til at sprede misinformation forud for det amerikanske præsidentvalg. Rusland gennemførte målrettede kampagner mod forskellige dele af befolkningen, og højtstående demokratiske politikere blev samtidig hacket og fik deres personlige e-mail lækket.

I Europa er der en frygt for, at det kan ske igen. I februar advarede tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen om, at Rusland planlægger en »kæmpe« indsats for at afspore europaparlamentsvalget.

»Der er ingen tvivl om, at Rusland vil være en stor, ondsindet aktør,« sagde han dengang til EU-mediet Politico.

Han advarede samtidig om, at også Kina og Iran kunne finde på at blande sig i valgkampen.

Efter en række skandaler har Facebook på det seneste adopteret en strengere politik i forhold til regulering af indholdet på det sociale medie. Senest er flere højreekstreme brugere blevet fjernet fra sitet.

Mens Rusland har brugt mediet til at manipulere amerikanske vælgere, er ekstremister sluppet af sted med at dele propaganda og hate speech på mediet.

Da en hvid nationalist begik et terrorangreb mod to moskeer i New Zealand i marts, formåede han endda at livestreame angrebet på sin Facebook-profil. Samtidig er Facebook blevet undersøgt for sin håndtering af brugerdata, siden det kom frem, at techgiganten havde givet 87 millioner brugeres data væk til en analysevirksomhed.

De mange skandaler har fået flere europæiske ledere til at varsle strengere love for sociale medier, og i Storbritannien har regeringen allerede vedtaget, hvad den kalder for »verdens strengeste internetlove«.