Pas på, Facebook: Nu skal Storbritannien have »verdens strengeste internetlove«

Det skal være nemmere at straffe Facebook, Google og Twitter, når der deles skadeligt eller voldeligt indhold på deres platforme. Derfor lægger Storbritannien nu an til at vedtage et nyt lovforslag, der også skal ramme techgiganternes chefer.

Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix

Storbritannien skal have »verdens strengeste internetlove«.

Det lovede en række konservative ministre søndag, da de stillede sig bag et lovforslag, som skal gøre det nemmere at straffe Facebook, Google, Twitter og andre techgiganter, når der deles skadeligt indhold på deres sociale medie-platforme. Det skriver The Telegraph.

Det er kulturminister Jeremy Wright og indenrigsminister Sajid Javid, der står bag det nye lovforslag – og premierminister Theresa May har allerede signaleret sin støtte.

»Internettet kan være fantastisk til at knytte folk sammen på tværs af kloden – men alt for længe har disse firmaer ikke gjort nok for at beskytte deres brugere, især børn og unge mennesker, mod skadeligt indhold,« lyder det fra premierministeren i en pressemeddelelse ifølge The Washington Post.

Med lovforslaget håber ministrene nemmere at kunne bremse spredningen af skadeligt indhold som børneporno, falske nyheder, terrorpropaganda og voldelige videoer, skriver The Washington Post.

Der skal i øvrigt på nationalt plan nedsættes en britisk kontrolmyndighed, som både kan overvåge, hvad der deles på de sociale medier, og udstede bøder til techgiganternes direktører, hvis de ikke sørger for at få fjernet materialet hurtigt nok.

»Æraen med selvregulering for onlinefirmaer er forbi,« lød det fra Jeremy Wright søndag ifølge The Washington Post.

Hvis forslaget bliver til lov, kan det få alvorlig betydning for internetfora såsom 8chan, skriver The Washington Post. 8Chan er et anonymt chatforum, hvor voldeligt indhold ofte har cirkuleret, og hvor videoen fra terrorangrebet på moskeerne i Christchurch blev delt i stor stil.

Efter at det lykkedes en højreekstrem terrorist at gå på Facebook og livetransmittere et 17 minutter langt dødeligt terrorangreb på en moské i New Zealand, er regeringer verden over begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om de sociale medier har et medansvar for spredningen af videoen. Selv om Facebook kæmpede for at få den fjernet, blev den fortsat spredt via andre platforme i forskellige variationer.

I sidste uge vedtog Australiens parlament en lovændring, der skal gøre det muligt i sidste ende at sende direktørerne for de sociale medier i fængsel for det indhold, der spredes på deres platforme.

Facebook siger om det britiske lovforslag, at det »burde beskytte samfundet mod skade, men samtidig også støtte innovation, den digitale økonomi og ytringsfriheden«. Fra Twitter lyder det, at man vil samarbejde med regeringen om at »ramme en tilpas balance mellem at sikre brugerne og fastholde internettets åbne, frie natur«, skriver The Washington Post.

I USA beskyttes techgiganterne i Silicon Valley imidlertid af en gammel lov, som gør det umuligt at retsforfølge firmaerne for indhold, som deres brugere deler på sociale medier.