Europæisk sundhedsmyndighed advarer: Anden bølge har ramt Europa – og det bliver værre endnu

Europæerne kan godt regne med, at coronapandemiens anden bølge bliver værre endnu. Europæisk sundhedsmyndighed har fire råd til medlemslandene forud for den hårde vinter, der venter.

 
»Coronaens anden bølge har ramt Europa og resten af verden, og den har ramt os med en kraft som udfordrer os alle sammen.« Det sagde Jeppe Kofod på et pressemøde torsdag, hvor myndighederne samtidig indskærpede rejsevejledningen. Få overblikket her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Esben Busck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens smittetallene hastigt stiger på tværs af Europa, advarer Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) nu om, at det kan blive langt værre.

»Det, vi ser nu, er helt tydeligt en anden bølge af smitte, og vi forventer, at det kommer til at blive endnu værre,« siger Agoritsa Baka, ekspert i kriseberedskab ved ECDC, ifølge Sveriges Radio.

Fredag præsenterer den europæiske sundhedsmyndighed en ny vurdering af coronapandemien i Europa. I den advarer ECDC blandt andet om, at det kan blive sværere at beskytte ældre borgere, i takt med at smittetallene stiger.

Vi kan også komme til at se flere alvorligt syge uden for de normale risikogrupper, skriver ECDC i rapporten ifølge Sveriges Radio.

Sundhedsmyndigheden giver derfor fire råd til medlemslandene:

»Fortsæt med at satse på smitteopsporing, giv støtte til flere test, forbered sundhedsvæsenet på et øget pres, og beskyt den sårbare befolkning.«

Agoritsa Baka hæfter sig ved, at dødstallene stadig er relativt lave set i forhold til forårets første bølge af virussen. Det tyder på, at hospitalerne er blevet bedre til at behandle sygdommen, mener hun.

Men der er stadig grund til bekymring. Mens virussen i løbet af sommeren især synes at have spredt sig blandt unge i alderen 20-40 år, kan man nu igen se, hvordan flere ældre begynder at blive smittet.

Det kan skabe øget pres på intensivafdelingerne på tværs af Europa, advarer Agoritsa Baka.

Onsdag registrerede 20 lande i Europa rekordhøje smittetal. De hårdest ramte lande i Europa er blandt andet Storbritannien, Italien, Belgien, Tjekkiet og Polen.

Også i Danmark vokser antallet af nye smittede. Torsdag var der således 760 nye smittetilfælde, fire døde og 124 indlagte. Det har fået både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og statsministeren til at varsle yderligere restriktioner.

I foråret lykkedes det store dele af Europa at få bragt smittetallene ned gennem nedlukninger og skrappe restriktioner. Sådan et scenarie forsøger de fleste lande nu at undgå at gentage. I stedet indfører de nye restriktioner, som særligt skal beskytte hospitalerne.