Snart kan europakortet blive helt orange igen: Mindst 20 lande registrerer rekordhøje smittetal

Tværs over Europa stiger smittetallene igen til nye højder, og flere lande forbereder sig nu på at beskytte hospitalerne. Mindst 20 europæiske lande satte onsdag nye rekorder for antallet af nye smittede.

 
Smittetallet stiger lige nu i flere europæiske lande. Det oplyste Udenrigsministeriet på pressemødet onsdag. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Smittetallene er gået »bananas«.

Sådan lød det fra Erik Brøgger, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet, da han på et pressemøde onsdag skulle redegøre for coronasituationen uden for Danmarks grænser.

Der er en risiko for, at hele verden snart er orange igen, sådan som vi så det i marts, sagde han og henviste her altså til Udenrigsministeriets rejsevejledninger. En orange rejsevejledning betyder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes.

»Alle lande taler om at undgå den totale nedlukning. Ingen taler om at åbne op igen.«

Han har ret. Onsdag registrerede 20 lande i Europa rekordhøje smittetal ifølge ABC News.

I Storbritannien blev der registreret langt flest, 26.668 nye smittetilfælde, og 191 nye coronarelaterede dødsfald på 24 timer. I Italien blev der registreret 15.199 nye smittede, klart flere end under forårets første katastrofale bølge.

I Tjekkiet blev 11.984 personer testet positive, i Polen kom antallet af positive test helt op på 10.040, og i Schweiz var der 5.596 nye smittede.

I Irland er antallet af nye smittede tredoblet siden begyndelsen af oktober, og onsdag måtte regeringen erkende, at den ikke længere har ansatte nok til at kontaktopspore potentielt nye smittede.

I foråret lykkedes det store dele af Europa at få bragt smittetallene ned gennem nedlukninger og skrappe restriktioner. Sådan et scenarie forsøger de fleste lande nu at undgå at gentage. I stedet indfører de nye restriktioner, som særligt skal beskytte hospitalerne.

Pressede europæiske hospitaler

I Belgien, hvor sundhedsministeren har erklæret, at en »tsunami« af nye sygdomstilfælde venter, har regeringen således udskudt alle ikke-nødvendige procedurer og indgreb, sådan som Danmark også gjorde det i marts.

Lignende tiltag kan være på vej i flere andre lande, skriver Reuters.

»Hvis det fortsætter i samme rytme som i sidste uge, kan det blive uundgåeligt, at vi må udskyde og suspendere nogle ikke-nødvendige aktiviteter,« siger for eksempel Julio Pascual, medicinsk direktør ved Barcelonas Hospital del Mar.

Lignende meldinger kommer fra de hollandske myndigheder. Hvis antallet af nye indlæggelser bliver ved med at vokse, kan tre fjerdedele af den normale hospitalsbehandling blive aflyst inden slutningen af november.

»Vi har ramt muren i forhold til antallet af sengepladser,« lød det onsdag fra Wouter van der Horst, talsmand fra den hollandske sammenslutning af hospitaler NVZ, til Reuters.

Sådan lyder det også fra tjekkiske myndigheder ifølge Reuters.

Ifølge Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) har Europa på nuværende tidspunkt registreret over fem millioner smittede og 200.000 døde, siden pandemien begyndte, skriver Reuters.

Den seneste stigning i smittetallene begyndte i slutningen af september.

Selv om krisen slet ikke er i lige så alvorlig, som den var i foråret, advarer ECDC dog om, at antallet af hospitalsindlæggelser igen stiger, og at det allerede er højt.

Antallet af indlæggelser ligger lige nu på omtrent 25 procent af, hvad det gjorde, da pandemien var værst. Men det stiger i mindst 20 lande. Når vinteren for alvor kommer til Europa, frygter eksperter, at det kan blive værre endnu.

Den italienske region, som i foråret blev kendt som Europas ground zero, Lombardiet, har onsdag beordret en genåbning af specialintensivafdelinger i Milano og Bergamo.

Imens har flere tyske regioner meldt sig klar til at tage imod intensivpatienter fra andre lande, skriver Reuters.