EU: »Smædekampagner er fuldstændig uacceptable«

EPA/SERGEY DOLZHENKO Fold sammen
Læs mere

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, kom til magten på løfter om at være det modsatte af sin forgænger - og det var ikke så underligt.

Landets tidligere præsident, Viktor Janukovitj, måtte flygte over hals og hoved ud af landet efter en månedlang opstand mod korruption og lovløshed. Det endte i blodige sammenstød med politiet i 2014.

Under Porosjenko skulle det være anderledes. Ukraine skulle endelig rense ud i lovløsheden og nærme sig Europa i stedet for den store nabo Rusland, lød valgløfterne

Men nu, tre år senere, har løfterne og de høje forventninger ramt Porosjenko i nakken.

Hans popularitet er i bund, den militære konflikt med russisk-støttede oprørere buldrer fortsat i øst, og politiske modstandere sammenligner gerne præsidenten med den forhadte forgænger.

»Er Porosjenko præcis som Janukovitj,« spørger en af aktivisterne fra 2014-opstanden, Olena Makarenko, i netavisen Euromaidanpress.

Kritikere peger frem for alt på det halvhjertede opgør med den vildtvoksende korruption.

Der er ganske vist sket vigtige retsreformer under Porosjenko. Men præsidenten og hans parti anklages for at spænde ben for retssager, der omfatter præsidentens allierede.

Siden opstanden på Uafhængighedspladsen har Ukraine således kun forbedret sig marginalt i Transparency Internationals opgørelse over korruption.

Ukraines internationale partnere har ellers presset hårdt på. EU og den Internationale Valutafond har betinget økonomisk støtte med vedtagelse af retsreformer. Danmark står i spidsen for et EU-projekt i Ukraine, der skal støtte reformerne.

»Smædekampagner mod antikorruptions-aktivister og NGOer er fuldstændig uacceptabelt,« siger Thomas Frellesen, souschef på EU-repræsentationen i Ukraine i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Der sker dog også fremskridt, siger han.

»Korruptionsbekæmpelsen er bestemt ikke gået i stå – især NABU (den særlige anklagemyndighed i korruptionssager, red.) er meget aktiv,« siger Thomas Frellesen.

Der slutter Porosjenkos problemer dog ikke.

Præsidenten er seneste kommet under beskydning for et tilsyneladende juridisk bagholdsangreb på den politiske rival Mikheil Saakasjvili, der helt usædvanligt fik frataget sit ukrainske statsborgerskab i sidste måned.

Det vakte for nogle minder om de brutale metoder under Viktor Janukovitj, der fængslede sin daværende rival, tidligere premierminister Julia Tymosjenko.

I meningsmålingerne halter Porosjenko nu konsekvent efter Tymosjenko, der dermed kan gøre et muligt comeback ved næste valg i 2019.