Erdogan truer med at åbne grænserne mod EU efter angreb – og billeder afslører, at flygtningene allerede er på vej

Der er omtrent 3,7 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet. Og nu vil regeringen ikke længere holde dem ude af Europa på trods af flygtningeaftalen, som den tyrkiske regering indgik med EU i 2016.

 
Flygtninge og migranter i Tyrkiet strømmer mod grænsen til Grækenland. Forstå situationen her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter voldsomme konfrontationer i Syrien, lægger Tyrkiet nu ultimativt pres på sine allierede i Europa:

Præsident Erdogan har beordret både kystvagter og grænsebetjente til at lade landets mange syriske flygtninge vandre over grænserne ud af Tyrkiet, hvis de vil. Han vil ikke længere holde dem væk fra Europa. Det fortæller en anonym, men angiveligt højtstående regeringskilde til Reuters.

Og flygtningene er allerede på vej. I Istanbul er flygtninge og migranter begyndt at stige på busser, som i de næste tre dage vil køre mod den græske grænse, ifølge tyske Der Tagesspiegel, og fra Tyrkiets kyster hopper flygtninge og migranter ombord på gummibåde, der kan fragte dem til de græske øer.

Droneoptagelser, som det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu har publiceret, viser angiveligt også, hvordan de migranter og flygtninge, der ikke har råd til busserne mod Europa, har sat afsted til fods over marker på vej mod den nordvestlige grænse til Grækenland.

»Vi har besluttet med øjeblikkelig virkning ikke at stoppe syriske flygtninge fra at nå til Europa via land eller hav,« siger den anonyme regeringskilde ifølge Reuters.

33 tyrkiske soldater dræbt

Torsdag aften blev mindst 33 tyrkiske soldater dræbt i syriske luftangreb i Idlib, den sidste oprørskontrollerede provins i Syrien. Og det er formentlig dét, der nu har ansporet Tyrkiet til at ville lukke flygtninge ind i Europa.

Erdogan har flere gange truet med at »åbne portene til Europa« for millioner af flygtninge og migranter, hvis ikke hans NATO-allierede og FN vil bistå ham i Syrien.

Nu kræver han en no-fly-zone over Idlib, som i månedsvis er blevet massivt bombarderet af Assad-regimet og Rusland. Tyrkiet har med tusindvis af soldater støttet oprørerne, der kontrollerer området - en militant islamistisk gruppe ved navn Hayat Tahrir al-Sham, som har forbindelser til al-Qaeda.

Natten til torsdag har Tyrkiet svaret hårdt igen på det syriske luftangreb med angreb på Assad-regimets tropper og militære infrastruktur. Ifølge den tyrkiske forsvarsminister, Hulusi Akar, kendte det syriske regime til de tyrkiske soldaters placering, da de rettede luftangrebet mod dem. Og der var ingen af de bevæbnede oprørsgrupper i nærheden.

Med andre ord: Det var med fuldt overlæg, at Assad-regimet dræbte de tyrkiske soldater, mener han.

Største flygtningevandring siden Anden Verdenskrig

Der bor tre milloner civile i Idlib, og i løbet af de seneste tre måneder er én million af dem blevet sendt på flugt - i den største flygtningevandring siden Anden Verdenskrig. Deres markeder, skoler, hospitaler og hjem er blevet bombarderet til ruiner siden 1. december.

Nu er mange af dem på vej mod Tyrkiet. Godt halvdelen af dem er i forvejen internt fordrevne flygtninge fra andre områder af Syrien, såsom Ghouta og Aleppo, som det syriske regime i løbet af de seneste år har overtaget kontrollen over og efterladt i ruiner.

De har ingen andre steder at flygte hen end til Tyrkiets grænse, som længe har været så godt som forseglet. Langs grænsen er flygtningelejre med manglende rent vand og mad allerede proppet med flygtninge. Der sidder de stadig fast. Intet tyder på, at Tyrkiet har tænkt sig at lade dem passere over grænserne mod Europa.

I 2016 indgik EU og Tyrkiet den såkaldte flygtningeaftale, som skal afholde migranter og flygtninge fra at rejse mod Europa fra Tyrkiet. EU betaler milliarder af euro til Tyrkiet, som til gengæld sørger for at begrænse antallet af flygtninge, der bevæger sig mod Europa.

Men torsdag aften erklærede Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, angiveligt, at han ikke længere vil opretholde den aftale. Det fortalte han på et hastemøde med sine rådgivere ifølge den højtstående anonyme kilde, som har talt med Reuters.

En tyrkiskstøttet syrisk oprører ses her i kamp i den østlige del af Idlib i Syrien, som er den sidste oprørskontrollerede provins i Syrien. Her er kampene de seneste måneder og dage blevet optrappet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Omar Haj Kadour/AFP/Ritzau Scanpix.

»Foragtelige angreb«

Den seneste udvikling i Idlib har fået NATO, FN og USA til at advare mod yderligere eskalering af situationen.En talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium sagde natten til torsdag, at USA står på Tyrkiets side efter luftangrebet, der dræbte 33 tyrkiske soldater.

»Vi opfordrer til et omgående stop for de foragtelige angreb begået af Assad-regimet, Rusland og iranskstøttede styrker,« lød det fra talspersonen ifølge Ritzau.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, har ligeledes i et opkald til den tyrkiske regering fordømt angrebet. Han opfordrer det syriske regime og Rusland til at indstille offensiven mod Idlib.