Det kostede ti civile borgere livet: USA frigiver video af fejlslået droneangreb

Videooptagelser af USAs fejlslåede droneangreb i Afghanistan er blevet frigivet. Pentagon gik efter profilerede medlemmer af IS, men kalder nu droneangrebet »en tragisk fejltagelse«.

 
Et amerikansk droneangreb kostede i august 10 civile afghanere livet. Angrebet havde en IS-selvmordsbomber som mål. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronen gjorde, som den skulle. Den sigtede efter et mål, og eksplosionen skete. Men det var de forkerte, der blev dræbt.

Ti civile afghanere mistede livet i droneangrebet 29. august 2021, der efterfølgende har mødt stor kritik.

Nu er videooptagelser af angrebet blevet frigivet.

Medlemmer af IS var angiveligt målet for angrebet, der fandt sted under den kaotiske tilbagetrækning fra Afghanistan.

I første omgang hævdede Pentagon, at to IS-profiler døde i angrebet. Den forklaring har de senere måttet ændre. De kalder nu angrebet »en tragisk fejltagelse«.

Videomaterialet, som der kan ses uddrag fra i toppen af artiklen, er ifølge The New York Times optagelser fra to MQ-9 Reaper-droner.

I droneangrebet blev en bil sprængt i luften, da de amerikanske myndigheder mente at vide, at bilen blev betjent af en sympatisør af den afghanske gren af IS. Bilen indeholdt ifølge USAs forsvar sprængstof og havde kurs mod Kabuls lufthavn, der få dage forinden var blevet ramt af et terrorangreb, hvor 13 amerikanske soldater og over 100 civile blev dræbt.

Det amerikanske forsvar beskrev oprindeligt missionen som et selvforsvar, der eliminerede en »forestående ISIS-K-trussel«.

Uafhængige undersøgelser, som The New York Times og The Washington Post har foretaget, har ikke fundet tegn på sprængstoffer i bilen, som blev kørt af 43-årige Zemari Ahmadi. Han var ingeniør og arbejdede for en amerikanske ngo.

Zemari Ahmadi mistede livet, da droneangrebet blev udført. Det samme gjorde flere af hans slægtninge. I alt mistede ti medlemmer fra samme familie livet. Syv af de dræbte var børn.

Militæret gik efter Zemari Ahmadi, da han var set læsse, hvad der lignede sprængstof på sin bil samme dag, som angrebet skete. Men optagelser fra sikkerhedskameraer, som The New York Times har gennemset, viser ifølge avisen, sandsynligvis beholdere til vand – og altså ikke sprængstof.

En efterfølgende intern undersøgelse af angrebet konkluderede, at ingen juridiske eller disciplinære handlinger var nødvendige. Konklusionen blev kritiseret af både medlemmer af  Kongressen og menneskerettighedsgrupper.