Det har Trump udrettet efter fem dage

Præsident Donald Trump omgivet af et udsnit af sine medarbejdere i Det Hvide Hus, mens han underskriver et præsidentielt dekret tirsdag.  Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW

USA's 45. præsident, Donald Trump, har ikke ligget på den lade side, siden han i fredags blev indsat i embedet.

Berlingske giver dig her et overblik over de politiske beslutninger, den tidligere forretningsmand har foretaget i sine første fem døgn i Det Hvide Hus.

Obamacare

Knap var Trump ankommet til Det Hvide Hus efter hyldestceremonien i forbindelse med hans indsættelse fredag, før han havde sat sin underskrift på et præsidentielt dekret om, at Obamacare skal tilbagerulles så hurtigt som muligt.

Obamacare, der officielt går under navnet Patient Protection and Affordable Care Act, har siden sin fødsel været stærkt kritiseret, og Trump har gennem hele sin valgkamp slået på, at han ville ophæve sin forgængers sundhedsreform.

Muren til Mexico og indvandringen

Trump ventes desuden at underskrive endnu et par dekreter onsdag, hvor han skal besøge ministeriet for indenlandsk sikkerhed, og her vil indvandringen til landet være på dagsordenen.

Der bliver ifølge en kilde, som kender Trumps plan og som CNN har talt med, tale om at udforme to præsidentielle dekreter.

Det ene omhandler et af de emner, som under valgkampen har tiltrukket sig størst opmærksomhed: Løftet om at bygge en mur langs grænsen mellem USA og Mexico – og få mexicanerne til at betale for opførelsen. En plan, som den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto dog flere gange har afvist.

»En stor dag er planlagt for den nationale sikkerhed i morgen. Blandt mange andre ting vil vi bygge den mur,« skrev Trump på Twitter i nat dansk tid.

Hvornår og hvordan det rent praktisk skulle være muligt, er fortsat uvist.

Ordren vil ifølge CNN også inkludere muligheden for at indsætte 5.000 flere grænsevagter.

Det andet præsidentielle dekret, Trump ventes at underskrive onsdag, omhandler ifølge CNN og BBC de såkaldte »sanctuary cities«. Det er byer, som fungerer som tilflugtssteder for illegale immigranter, fordi myndighederne i byerne nægter at tilbageholde dem.

Abort

Trump har også allerede kridtet banen op, når det gælder spørgsmålet om fri abort.

Mandag underskrev han et memorandum, der stopper al amerikansk støtte til internationale hjælpeorganisationer, som arbejder med blandt andet familieplanlægning.

Konkret vil støtten frem over nemlig kun komme på betingelse af, at organisationerne stopper med at promovere fri abort.

Handelsaftaler

Trump proklamerede 23. januar, at han vil droppe USA’s handelsaftale med 12 lande omkring Stillehavet, blandt andet Mexico, Canada og Australien. Det er den såkaldte TPP-aftale (Trans-Pacific Partnership), som Trump sløjfede ved at sætte sin underskrift på et memorandum.

Det vakte begejstring hos fagforeningerne, hvor mange har udtrykt bekymring for, at aftalen ville betyde færre arbejdspladser i USA.

Omvendt giver det panderynker hos nogle økonomer, fordi de ser Kina som den store sejrherre med den beslutning, mens Japan, Australien, New Zealand, Malaysia, Singapore, Brunei, Vietnam, Chile, Peru, Mexico, Canada og USA kan være taberne.

Olieinudstrien

Også når det gælder olieforsyning, har Trump haft travlt.

Tirsdag inviterede han selskabet TransCanada til på ny at ansøge om godkendelse til at opføre Keystone-olieledningen, som skal importere petroleum fra Canada til USA.

Det er fastslået ved tidligere præsidentielle dekreter, at præsidenten kan godkende projekter ved grænsen, når det er i USAs interesse.

Samme dag satte Trump skub i gennemførelsen af Dakota-olieledningen, som skal etableres hurtigst muligt. Han har bandt andet bedt militæret om at assistere med udførslen.

Og så har den nyslåede præsident bedt handelsminister Wilbur Ross, der stadig afventer sin endelige godkendelse til embedet, om at udarbejde en plan, der skal sikre at nye, tilpassede og udvidede olieledninger i USA er bygget med flest mulige amerikanske produkter.

Begge projekter har været kritiseret af miljøorganisationer, der har ytret bekymring for de klimamæssige konsekvenser.

Miljø

24. januar underskrev Trump endnu et præsidentielt dekret, der skal fremskynde processen med miljømæssige vurderinger og godkendelserne af prioriterede, infrastrukturelle projekter.

Dekretet beskriver indgående, hvor besværlig processen med at få godkendt infrastrukturelle projekter er, og Trump har understreget, hvor dyre de konstante forsinkelser af disse projekter er for økonomien og for amerikanernes anvendelsesmuligheder.

Bureaukrati

Der er også taget flere initiativer, når det gælder det offentlige bureaukrati.

I et memorandum opfordrer Trump de offentlige myndigheder til at fremskynde opførelsen af nye fabrikker i USA, samtidig med at han indfører tiltag, der reducerer administrative byrder, der påvirker produktionen indenrigs.

Derudover skal der udarbejdes en ny plan, der kan strømline processen for statslig godkendelse af projekter, der fremmer amerikansk produktion.

Dagen forinden havde Trump besluttet et stop for, at offentligt ansatte kan ansættelses i stillinger under den udøvende magt. Stoppet gælder dog ikke for militært personel.

Kilder: whitehouse.gov, presidency.ucsb.edu, CNN