Det er i et hav af fødevarer – nu tyder nyt studie på, at det gør dig dummere

Nyt studie viser, at du bliver dummere af sødemidlet. Eksperter ytrer bekymring. 

Unge drikker omkring to liter sodavand pr. uge. Og cirka halvdelen af sodavandet er aspartamsødet, men aspartam findes også i en masse andre produkter. Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix

Stoffet går også under navne som sødestof, light, diet, uden sukker, sukkerfri. Og det findes i et hav af madvarer.

Nu kobler amerikanske forskere sødemidlet aspartam sammen med hukommelses- og indlæringsbesvær.

Det viser et nyt studie fra Florida State University College of Medicine, hvor forskerne bag studiet konkluderer, at mus, som har indtaget selv små mængder af sødemidlet, har sværere ved at finde en sikker vej ud af forsøgslabyrinter.

Det skriver TV 2. 

Kunstige og naturlige sødestoffer går samlet under navnet ikkesukker-sødestoffer, og de bliver brugt som en kaloriefri erstatning af almindeligt sukker.

Aspartam er et af ikkesukker-sødestofferne, som også dækker over sakkarin og stevia. De er ofte flere hundrede gange sødere end almindeligt sukker.

Berlingske har tidligere skrevet om et andet studie, der testede de kunstige sødemidler sakkarin, sukralose, aspartam og stevia på mennesker. Det viste sig, at sødemidlerne kunne være skyld i alvorlige sygdomme som inflammatorisk tarmsygdom og tyktarmskræft. 

Et andet tidligere studie har også vist en sammenhæng mellem sødestoffet aspartam og angst. 

Aspartam blev forbudt i Japan i slutningen af 1960erne – i stedet bruger japanerne det mere naturlige sødemiddel fra steviaplanten til at søde deres fødevarer.

Ifølge Per Bendix Jeppesen, lektor ph.d. ved afdelingen for klinisk medicin på Aarhus Universitet, har det taget ti år at få godkendt steviaplanten i EU, hvilket vil sige, at den er »ekstremt velundersøgt«.

Det samme kan han ikke sige om aspartam, og derfor undrer det ham, at det har været på markedet i snart 40 år uden at blive undersøgt. Sådan siger han til TV 2.

Hvis du vil undersøge indholdet af aspartam i dine fødevarer, skal du holde øje med E-951 i varedeklarationen. Det er E-nummeret for aspartam, og det skal oplyses i alle varer.