De har forberedt sig på krisen siden Den Kolde Krig: Nu åbner Finland de »hemmelige lagre«

Mens nogle lande løber om kap for at skaffe værnemidler nok mod covid-19, er der ét land i Norden, der lige siden Den Kolde Krig har forberedt sig på krisen. I Finlands dybe skove har man gemt på beskyttelsesudstyr og mundbind i årtier.

Mens resten af verden er blevet taget på sengen af coronapandemien, har Finland tilsyneladende forberedt sig på katastrofen i årtier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lehtikuva/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens hospitaler og læger verden over melder om desperat mangel på mundbind, respiratorer og medicin, er den globale kamp om værnemidlerne begyndt.

Men i Norden er der ét land, der har forberedt sig på krisen i flere årtier. I Finlands skove ligger der hemmelige beredskabslagre, som lige siden Den Kolde Krig har været forsynet med mundbind, medicin og fødevarer såsom korn, skriver SVT.

Nu har den finske regering for første gang nogensinde åbnet for lagrene. De er fyldt med »millioner af operationsmasker og hundredtusindvis af ansigtsmasker, som vi kan bruge i felten,« siger Päivi Sillanaukee, der er kabinetchef i Finlands social- og sundhedsministerium, til svenske SVT.

»Vi kommer ikke til at løbe tør,« siger Päivi Sillanaukee desuden.

Finland menes at sidde på Europas bedste og største forsyningslagre til krisesituationer, skriver The New York Times. De er ikke kun fyldt op med hospitalsudstyr og medicin, men også med olie, korn og ammunition.

Både Norge, Sverige og Danmark plejede at have lignende forsyningslagre under Den Kolde Krig, men efterhånden som årene er gået, og truslen om krig er kommet på afstand, er man stoppet med at forsyne lagrene, skriver The New York Times.

Det gælder dog ikke Finland.

»Finland er Nordens prepper-nation og er altid forberedt på en kæmpe katastrofe eller Tredje Verdenskrig,« forklarer Magnus Hakenstad, der er ekspert ved det norske forsvars forskningsinstitut, til The New York Times.

Det skyldes blandt andet, at landet ikke har glemt truslen fra Rusland, som Finland grænser op til.

Mens andre lande slås om særligt mundbind, kunne Finlands social- og sundhedsministerium for to uger siden begynde at sende ekstra mundbind ud til landets hospitaler fra de hemmelige lagre.

»Maskerne er gamle – men de virker stadig,« har chefen for det finske nødforsyningsbureau, Toni Lounema, forklaret til The New York Times.

Den svenske socialminister, Lena Hallengreen, ærgrer sig over, at Sverige ikke længere har lignende forsyningslagre, fortæller hun til SVT. Efter Den Kolde Krigs afslutning begyndte man at frasælge forsyningerne i lagrene, og »det var en fejl«, siger hun nu.

Men der kommer ikke til at være nogen hjælp at hente i Finland. Det er nemlig imod finsk lov at eksportere forsyningerne til andre lande, forklarer Mika Salminen, direktør for det finske institut for sikkerhed og sundhed, til SVT:

»Desværre kan vi ikke gøre det ifølge finsk lov. Beredskabslagrene må kun anvendes af finske statsborgere og institutioner,« siger han til SVT.

Der er cirka 1.880 coronasmittede i Finland og 25 døde indtil nu.