Millioner af mundbind skulle være sendt til Frankrig: Nu beskyldes amerikanere for at have købt dem med kontanter

Mens hospitaler i USA og Europa melder om manglende mundbind og handsker, er kampen om værnemidlerne begyndt. Men USA nægter at skulle have købt millioner af mundbind, der i virkeligheden skulle have været sendt til Frankrig.

 
Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix, Video: Reuters/Ritzau Scanpix, Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

I Shanghai stod flyet allerede klar til at lette.

Lastet med en forsendelse af flere millioner mundbind var kineserne klar til at sende det til en af Frankrigs værst ramte intensivafdelinger for at hjælpe til i kampen mod coronavirus, har to franske regionsformænd fortalt til den franske presse, skriver The Guardian.

Men i sidste øjeblik dukkede to amerikanere angiveligt op og bød den tredobbelte pris for en del af flyets last. De kunne betale kontant. Og sådan mistede franskmændene angiveligt en del af den nødhjælp, de skulle have, allerede inden den var sendt af sted.

Det fortæller Jean Rottner, der er læge og formand for regionsrådet i Grand Est i Frankrig, i et interview med den franske radiokanal RTL. Ifølge The Guardian kunne Rottner ikke svare på, hvem de to amerikanere var, eller hvor mundbindene blev fløjet hen.

Også Renaud Muselier, tidligere europaparlamentariker og nu regionsformand i Provence-Alpes-Côte d'Azur, har fortalt om, hvordan amerikanere har købt en del af lasten i Shanghai. Over for BMF TV og den franske avis Liberation antyder han, at det er den amerikanske regering, der står bag købet.

Det er vigtigt at understrege, at historien ikke er bekræftet hverken af den franske regering eller den amerikanske.

En højtstående embedsmand i den amerikanske regering har derimod forklaret til AFP, at »den amerikanske regering ikke har købt mundbind, der skulle have været sendt fra Kina til Frankrig«, og at historien er »totalt falsk«.

Ikke desto mindre er beretningen blevet et eksempel på den panik, der lige nu hersker på de globale markeder.

Mens hospitaler i hele Europa og USA desperat melder om mangel på beskyttelsesudstyr som mundbind, handsker og håndsprit, må regeringer i stigende grad pludselig sætte deres lid til Kina for at få fat i værnemidlerne, som blandt andre The New York Times har beskrevet.

Og nogle lande er blevet beskyldt for at tage beskidte trick i brug for at få det, de har brug for.

For at sikre sig at de ikke løber tør for værnemidler har Frankrig, Tyskland og Rusland lagt begrænsninger på eksporten af dem. Tyrkiet har helt bremset eksporten og er også blevet beskyldt for at tage de forsendelser af mundbind, som allerede er produceret og solgt til andre lande.

Den belgiske avis Le Soir og den italienske avis Corriere della Sera har for eksempel beskrevet, hvordan tyrkisk producerede mundbind er lang tid om nå frem til de nødstedte lande. Først efter to uger – og et telefonopkald mellem Italiens premierminister, Giuseppe Conte, og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, – kom flyet med mundbind til Italien.

I Tjekkiet er hundredtusindvis af mundbind blevet konfiskeret på vej til Italien, og i Kenya er seks millioner mundbind på mystisk vis forsvundet på vej til Tyskland. Efter at indledende forsøg har antydet, at malariamedicinen hydroxyklorokin kan hjælpe i kampen mod coronavirus, har Indien øjeblikkeligt bremset al eksport af pillerne.

I sidste måned kom det frem, at USAs præsident, Donald Trump, havde tilbudt en tysk medicinaldirektør en stor sum penge, hvis USA til gengæld kunne få eksklusiv adgang til en potentiel vaccine mod covid-19.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, har bidt mærke i historien om de kinesiske mundbind, der ikke nåede til Frankrig. Han kalder det for »bekymrende« ifølge The Guardian og har angiveligt bedt sit embedsværk om at holde øje med, at der ikke er forsendelser til Canada, som på samme måde bliver ført på afveje, skriver The Guardian.