Lande anklager hinanden for hamstring af værnemidler: »Det er moderne pirateri«

Flere og flere lande rapporterer om mangel på værne- og hjælpemidler som ansigtsmasker og respiratorer, og det sætter landenes interne relationer på prøve. Tyske og franske myndigheder anklager USA for at tilrane sig store partier af ansigtsmasker, mens Sverige overvejer at anmelde Frankrig til EU-Kommissionen for at holde masker tilbage.

Ifølge tyske myndigheder har USA konfiskeret 20.000 amerikanske ansigtsmasker i lufthavnen i Bangkok, der var forudbestilt af politiet i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Pfosi/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den globale kamp om at sikre sig hjælpe- og værnemidler under coronakrisen giver konflikter mellem flere lande rundt om i verden.

Tyske myndigheder anklager for eksempel USA for at have konfiskeret 20.000 ansigtsmasker, der var på vej til Berlin, i lufthavnen i Thailands hovedstad, Bangkok.

De amerikanske N95-masker, som var bestilt til Berlins politikorps, nåede aldrig frem. De tyske myndigheder antager, at det hænger sammen med den amerikanske regerings nye forbud mod eksport af masker.

Andreas Geisel, delstaten Berlins senator for indre anliggender, beskriver handlingen som »moderne pirateri«.

»Det er ikke en måde at behandle transatlantiske partnere på,« lyder det fra Andreas Geisel i en pressemeddelelse fredag. Han fortsætter:

»Selv i globale krisetider bør man ikke anvende Det Vilde Vesten-metoder.«

Også franske myndigheder har anklaget USA for uberettiget at rage ansigtsmasker til sig. En forsendelse af flere millioner mundbind var ifølge franskmændene klar til at blive fløjet fra Shanghai, da to amerikanere angiveligt dukkede op i lufthavnen og bød den tredobbelte pris for en del af flyets last. De kunne betale kontant, fortæller Jean Rottner, der er læge og formand for regionsrådet i Grand Est i Frankrig, i et interview med den franske radiokanal RTL.

USA mangler i høj grad værnemidler. I sidste uge aktiverede præsident Donald Trump landets Defense Production Act, som sikrer, at præsidenten kan pålægge virksomheder at producere værnemidler, som den amerikanske nation har behov for. Herudover beordrede Donald Trump natten til lørdag et eksportstop for masker og andre værnemidler.

Canada advarer USA: »Det er en fejltagelse«

USAs nabo Canada er ramt af USAs eksportstop.

Politico rapporterer, at det amerikanske selskab bag maskerne, 3M, har oplyst, at det har fået ordrer fra Trump-administrationen om at holde inde med eksport af N95-masker til Canada og Latinamerika.

Handlingen har fået Canadas premierminister, Justin Trudeau, til offentligt at advare Donald Trump om, at det vil være en »fejltagelse«, hvis USA mindsker eksporten af medicinske værnemidler til Canada. Trudeau understreger, at eksport af medicinske værnemidler ikke kun går én vej.

3M udtaler, at en blokering for eksporten kan føre til gengældelse, som i sidste ende kan føre til, at det samlede antal af ansigtsmasker i USA kan falde.

N95-masker er i høj kurs, fordi de er sikrere at anvende for sundhedspersonale end klassiske ansigtsmasker.

En global »skattejagt«

Valérie Pécresse, præsident for regionen Île-de-France ved Paris, beskriver kampen om masker som en »skattejagt«.

Hun forklarer, at hun blev overbudt af amerikanere, da hun forsøgte at købe et parti masker.

»De tilbød at betale tre gange mere end den oprindelige pris, og de ville betale inden leveringen,« lyder det fra Valérie Pécresse, som ikke kunne hamle op med amerikanerne.

Det er dog ikke kun USA, der beskyldes for at hamstre værnemidler.

Sverige overvejer således nu at anmelde Frankrig til EU-kommissionen for at bryde reglerne for det indre marked. Det skyldes, at en forsendelse fra Kina med fire millioner ansigtsmasker til Sverige blev stoppet 5. marts i Frankrig, skriver Ritzau. Forsendelsen blev i stedet angiveligt omdirigeret til blandt andet Spanien og Italien.