Britisk avis: Danmark er langt nede på listen over feministiske lande

En nye undersøgelse viser, at Danmark ligger i bunden af listen over lande, hvor flest borgere betragter sig selv som feminister. En del af årsagen kan være måden, medierne behandler emnet.

Ikke overraskende ligger Sverige i toppen, når det kommer til flest indbyggere, der betragter sig selv som feminister. Men efter Sverige kommer Frankrig, Italien, Storbritannien, Australien, USA og Tyrkiet. Og først herunder kommer Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkiet er mere feministisk end Danmark. USA er mere feministisk end Danmark. Storbritannien er mere feministisk end Danmark. Faktisk dumper Danmark ned på en 7. plads ud af verdens største lande, når det handler om borgere, der betragter sig selv som feminister.

Kun en ud af seks danskere vil kalde sig selv feminist, viser en undersøgelse gennemført af YouGov-Cambridge Globalism Project. Undersøgelsen omfatter mere end 25.000 personer i 23 forskellige lande.

Ifølge The Guardian erklærer selv ligestillingsminister, Karen Ellemann, at hun ikke betragtede sig selv som feminist, da hun tog posten for tre år siden.

I samme undersøgelse fremgår det, at næsten en tredjedel af danskerne mener, at det er acceptabelt at fløjte efter nogen på gaden. Og to ud af fem betragter #metoo-bevægelsen med misbilligelse.

Over os på listen af lande, der huser mange feminister er blandt andet Tyrkiet, Italien, Frankrig og Storbritannien, som slet ikke er lige så langt fremme i spørgsmål om ligestilling mellem kønnene.

Rikke Andreassen, professor i kommunikationsstudier på Roskilde Universitet, fortæller til The Guardian, at en af grundene til, at danskere tolererer et lavt niveau af seksuel chikane, er troen på, at den gode intention undskylder krænkende opførsel.

»Vi har en kultur, hvor det du siger, ikke er racistisk eller sexistisk, hvis du ikke har til hensigt at være det«, forklarer hun.

»Du kan befamle en kvinde, men så længe du gjorde det, fordi det var “sjovt”, så har vi kulturelt en tendens til at mene, at det er ikke så slemt.«

Andreassens forskning på #MeToo-bevægelsen har desuden vist, at medierne i Sverige behandlede emnet som et politisk problem. I Danmark var det dækket af avisernes kultur- og opinions-sider, hvor meget få mænd bidrog til debatten.