Boris Johnson: Vaccinen giver briterne deres liv tilbage

Storbritannien bliver første land i Vesten til at tage coronavaccine i brug. Vaccination starter i næste uge.

 
Der er bekræftet knap 1,7 millioner smittetilfælde i Storbritannien under pandemien og 59.148 coronarelaterede dødsfald, men Boris Johnson er nu håbefuld om Storbritanniens fremtid med vaccinen. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Muligheden for at tage en coronavaccine i brug er første skridt på vejen til, at briterne kan få deres normale liv tilbage.

Det skriver den britiske premierminister, Boris Johnson, på Twitter.

»Det er beskyttelsen fra vacciner, der ultimativt gør, at vi kan få vores liv tilbage og få gang i økonomien igen,« skriver han.

Den britiske regering har onsdag besluttet at godkende coronavaccinen fra Pfizer og Biontech til nødbrug.

De første briter vil blive vaccineret fra begyndelsen af næste uge.

I første omgang vil vaccinen blive målrettet beboere på plejehjem, sundheds- og plejepersonale samt ældre og folk i risikogrupper.

Briterne er i øjeblikket underlagt stramme restriktioner, som er mere omfattende end i Danmark.

Natten til onsdag er der trådt et nyt regionalt nedlukningssystem i kraft i Storbritannien, som har afløst en national nedlukning.

Det betyder dog ikke, at restriktionerne er blevet lempet, skriver BBC.

Hvert eneste område af landet er blevet inddelt i et af tre niveauer: medium (1), højt (2) eller meget højt (3).

Langt størstedelen af befolkningen bor i et område, hvor niveauet for smitteudviklingen er højt eller meget højt.

Under niveau 2 må folk ikke mødes med nogen, som ikke er fra deres egen husstand, indendørs. Udendørs må de mødes med en gruppe på op til seks personer.

Under niveau 3 må folk hverken mødes med nogen, som ikke er fra deres egen husstand, indendørs eller til langt de fleste arrangementer udendørs.

De nye tiltag bliver revurderet hver anden uge. I julen bliver restriktionerne ophævet i fem dage, således at familier kan samles.

Der er bekræftet knap 1,7 millioner smittetilfælde i Storbritannien under pandemien og 59.148 coronarelaterede dødsfald, viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.

Storbritannien er både i absolutte tal - og når man tager højde for antallet af indbyggere - det land i verden med femteflest coronadødsfald.

Der er dog forskel på, hvordan landene opgør coronadødsfald, så derfor kan tallene ikke sammenlignes en til en.

/ritzau/