Briterne er de første i Vesten til at tage coronavaccine i brug

I næste uge kan de første briter få coronavaccine, som selskaberne Pfizer og Biontech har lavet.

 
Pfizer og Biontech har nu fået godkendt deres coronavaccine i Storbritannien. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Medicinalselskaberne Pfizer og Biontech har fået en særgodkendelse til deres coronavaccine i Storbritannien. Vaccinen kan blive taget i brug i næste uge.

Det oplyser den britiske regering i en pressemeddelelse.

Der er tale om en godkendelse til nødbrug, som ikke kan sammenlignes direkte med den proces, der kører i EU med henblik på at få vaccinen godkendt - herunder også til Danmark.

I første omgang vil vaccinen blive målrettet beboere på plejehjem, sundheds- og plejepersonale samt ældre og folk i risikogrupper.

Storbritannien er det første land i Vesten, der godkender en coronavaccine.

Rusland godkendte i august en vaccine, men godkendelsen var baseret på forsøg med kun 76 personer. Kina har givet tre vacciner en nødgodkendelse.

Pfizer har haft cirka 44.000 personer med i et afsluttende forsøg forud for godkendelsen. I forsøget har vaccinen vist en effektivitet på 95 procent.

Det amerikanske selskab fremhæver i en pressemeddelelse, at godkendelsen i Storbritannien er den første i verden for en vaccine, der har været igennem et fase 3-studie, som normalt er sidste forsøg inden en eventuel godkendelse af et lægemiddel.

Den britiske regering appellerer i meddelelsen til, at briterne bliver ved med at overholde coronarestriktionerne, så sundhedsvæsenet ikke bliver overbelastet.

Pfizer har også indsendt en ansøgning for at få godkendt vaccinen i EU.

Storbritannien forlod først på året EU, men er i en overgangsperiode frem til nytår fortsat en del af EUs indre marked og følger en lang række EU-regler.

I november besluttede den britiske regering, at landets lægemiddelstyrelse godt måtte godkende vaccinen i Storbritannien, selv om der ikke var givet grønt lys i EU.

Samtidig er der tale om en nødgodkendelse, og derfor er processen ikke helt den samme som hos Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der skal godkende vaccinen i EU.

Tirsdag lød det fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at det vil komme med en afgørelse senest 29. december.

Danmark har forhåndsindkøbt vacciner fra Pfizer, og de første danskere ventes at blive vaccineret i januar. I USA vil vaccinen blive evalueret 10. december.

Under coronaudbruddet har det været muligt at udvikle en vaccine langt hurtigere end normalt, hvor processen typisk kan vare flere år.

Det skyldes blandt andet, at medicinalselskaber verden over har lagt enorme summer i udviklingen af vacciner.

Samtidig har myndighederne mulighed for at give en hurtigere godkendelse end normalt.

Både fordi data fra forsøgsstudierne er indsendt løbende, og fordi myndighederne har afsat langt flere folk til godkendelsesprocessen.

/ritzau/