Boris Johnson ser sig selv som Hulk og tror på en Brexit-aftale – i Bruxelles er man »ret forfærdet«

Hvis den afgående formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, melder sig klar til at give Storbritannien en Brexit-forlængelse, når han mandag mødes med briternes premierminister, har Boris Johnson tænkt sig at takke nej.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har indtil 19. oktober til at få en skilsmisseaftale på plads med EU. Hvis det ikke lykkes, har Underhuset beordret ham til at bede om en Brexit-forlængelse. Men det har han ikke tænkt sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christopher Furlong/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang siden han blev premierminister, skal Boris Johnson mandag mødes med den afgående formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, i Luxembourg.

Og han ved allerede, hvad han vil sige til Juncker, hvis han bliver tilbudt sådan en Brexit-forlængelse, som Underhuset har stemt for, at han skal bede om. Han vil takke nej.

Det skriver BBC.

Kilder i det britiske statsministerium fortæller til BBC, at Johnson på mødet vil understrege, at han vil have en ny skilsmisseaftale med EU på plads inden 18. oktober, hvor et EU-topmøde skal finde sted. Hvis det ikke lykkes, vil han fortsat forlade EU 31. oktober.

Johnson kan blive tvunget til at tage imod EUs tilbud

Inden parlamentet blev lukket ned i sidste uge, nåede Underhuset ellers at vedtage en lov, der forpligter Boris Johnson til at bede EU om endnu en Brexit-forlængelse, hvis ikke han får en ny skilsmisseaftale på plads inden 19. oktober. Det kan med andre ord betyde, at han – selv hvis han afviser en forlængelse fra EU nu – snart kan blive tvunget til alligevel at tage imod tilbuddet.

Boris Johnson, Storbritanniens premierminister

»Jo vredere Hulk bliver, desto stærkere bliver Hulk.«


Boris Johnson synes dog fortrøstningsfuld. I The Telegraph skriver han i dag, at han fortsat tror på, at han kan få en aftale på plads med EU inden for de næste par uger.

Søndag forklarede premierministeren i øvrigt til The Mail on Sunday, at han følte sig som tegneseriefiguren Hulk.

»Jo vredere Hulk bliver, desto stærkere bliver Hulk,« sagde han.

Og sådan må man altså også forstå, at det forholder sig med Boris Johnson, der i interviewet lover at finde en måde at omgå Underhusets ordre om at udsætte Brexit, hvis han ikke får en aftale på plads.

»Det lykkes altid Hulk at undvige – uanset hvor fast han lader til at være bundet. Det er det, som er tilfældet for vores land. Vi kommer ud 31. oktober.«

Bruxelles er ikke begejstret

Sammenligningen har ikke ligefrem vakt begejstring i Bruxelles. Guy Verhofstadt, der er Europa-Parlamentets Brexit-koordinator, skriver på Twitter, at sammenligningen er »infantil« – »selv ud fra trumpske standarder«.

Både i The Daily Telegraph og The Mail on Sunday hævder Boris Johnson, at der er fremskridt at spore i forhandlingsprocessen mellem Storbritannien og EU, og at der i både Berlin, Paris og Dublin synes at være større velvilje over for at fjerne det kontroversielle backstop fra aftalen.

Backstoppet er en nødforanstaltning, som skal sikre, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland i tilfælde af Brexit. EU har indtil nu nægtet at fjerne backstoppet fra skilsmisseaftalen, og Underhuset har ditto nægtet at stemme for en aftale, hvori backstoppet indgår.

Men i Bruxelles har man langtfra samme indtryk af forhandlingerne, fortæller flere embedsfolk til The Guardian.

»Nej, faktisk er folk ret forfærdede,« siger en anonym embedsmand til The Guardian og beskriver forhandlingerne således:

»Jeg har ikke tænkt mig at kalde dem for forhandlinger – da vi sidst mødtes i fredags, begyndte vi at kigge på indhold, og det er faktisk noget af et skridt fremad. Men vi burde stadig have været der for længe siden, og vi er stadig langt fra et slutresultat.«

Juncker: Storbritannien har stadig ikke fremlagt alternativer

EU har tidligere meldt sig klar til at erstatte backstoppet med en alternativ løsning i skilsmisseaftalen, men i et nyligt interview med den tyske radiokanal Deutschlandfunk forklarede Jean-Claude Juncker, at Storbritannien stadig ikke har fremlagt nogen alternativer.

»Jeg håber, vi kan få det, men tiden løber ud,« forklarede han og advarede samtidig om, at et såkaldt hårdt Brexit ville blive »et rod«, som det kunne tage årevis at rydde op efter.

Michel Barnier, der er EUs Brexit-chefforhandler, har samtidig forklaret til Europa-Parlamentet, at Storbritannien har givet udtryk for at ville intensivere forhandlingerne, men:

»Vi får se i de kommende uger, om Storbritannien er i stand til at give os nogle konkrete forslag på skrift, som kan gennemføres inden for lovens rammer.«