Boris Johnson i mulig skandalesag: Bevilligede midler til veninde

Den britiske premierminister afkræves svar, efter The Sunday Times har afsløret, at han angiveligt har bevilliget en nær veninde og forretningskvinde midler og adgang til handelsmissioner under sin borgmestertid i London uden at oplyse om relationen mellem dem.

I Boris Johnsons tid som borgmester i London fik en af hans venner økonomisk støtte til sin virksomhed af kommunen og blev inviteret med på flere handelsmissioner. Johnson oplyste bare ikke om deres bekendtskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden, der skal føre Storbritannien ud af EU, har måske noget forklaringsarbejde foran sig. En skandalesag kan nemlig være under opsejling for den britiske premierminister, Boris Johnson, efter at det britiske medie The Sunday Times har afsløret, at han under sin borgmestertid i London angiveligt har tilsidesat embedsværket for egne interessser. Det skriver The Guardian UK.

Boris Johnson er under beskyldning for som London-borgmester at have bevilliget flere hundredtusinde kroner til en amerikansk virksomhed, som var drevet af amerikaneren Jennifer Arcuri, uden at underrette om, at de to er nære venner. Derudover skulle Jennifer Arcuri også have fået adgang til flere handelsmissioner, der var ledet af Johnson, uden at relationen mellem de to kom på bordet.

Politikeren fra Det Konservative Parti var borgmester i London fra 2008, til posten blev overtaget af Labour-politikeren Sadiq Khan i 2016, hvor Boris Johnson ikke stillede op til genvalg.

Labour kræver forklaring

Den britiske regering har ikke ønsket at kommentere sagen, mens Labour har krævet, at Boris Johnsons stab kommer med en fyldestgørende forklaring på de nye oplysninger.

»Offentligheden har ret til at vide, hvordan og hvorfor disse midler blev benyttet til fordel for en nær ven uden en berettiget årsag. Det her kan ikke fejes ind under gulvtæppet. Det handler om manden, der nu leder vores land, og han ser ud til at tro, at han kan slippe af sted med hvad som helst,« siger Jon Trickett fra Labour til The Sunday Times.

Jennifer Arcuris virksomhed Innotech modtog angiveligt først i 2013 et sponsorat på 10.000 pund fra en organisation, der hørte under Londons borgmesterkontor, og var derudover angiveligt også gæstetaler ved fire af organisationens begivenheder.

Året efter fik virksomheden ifølge The Sunday Times bevilliget 15.000 pund fra et regeringsprogram, hvis formål var at fremme udenlandske iværksættere i Storbritannien.

Ifølge en e-mail, som mediet har fået adgang til, skulle Boris Johnson også have sørget for, at Arcuri fik adgang til to handelsmissioner, efter at hun i første omgang var blevet afvist, da hendes virksomhed ikke levede op til kravene.